Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2022,
14.21

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

potovanje dopust prebava Donat PR članek

Sreda, 6. 7. 2022, 14.21

1 leto, 9 mesecev

Naj vam zaprtje ne uniči dopusta!

Oglasno sporočilo

Nagradno vprašanje: kaj imajo skupnega rajske mediteranske plaže, šarmantne gorske vasice, živahne milijonske metropole in edinstveni naravni parki? Naj vam pomagamo! Na vseh teh krajih se vam lahko pridruži izjemno neljub sopotnik: počitniško zaprtje. Po nekaterih podatkih se s to nadlogo sreča skoraj polovica dopustnikov in četudi gre v večini primerov za nenevarno motnjo, so njeni učinki najmanj neprijetni, medtem ko nam jo upočasnjena prebava lahko tudi pošteno zagode in skazi oddih, ki smo ga čakali vse leto. Zakaj potovanje upočasnjuje črevesje in kako tej prebavni motnji preprečimo, da se vtihotapi na naš sanjski dopust?

zaprtje-na-poti | Foto:

Prebavne motnje – in to ravno na potovanju?

Dopust pomeni sprostitev, pobeg od stresnega vsakdana in uživanje v družbi najdražjih. Kako je torej mogoče, da se naša prebava na to pozitivno spremembo odzove negativno? Razlogov je več:

  • Sprememba rutine: Na dopustu pogosto vstajamo ob drugačnih urah kot sicer, imamo drugačen urnik prehranjevanja, na daljših potovanjih pa k preglavicam prispevajo še časovne razlike. Ko organizem prikrajšamo za ustaljen urnik, se nam lahko kaj hitro postavi po robu.
  • Drugačen jedilnik: Odkrivanje tujih kulinaričnih navad spada med največje popotniške užitke, a večje količine določene hrane (npr. ocvrte jedi, sladkarije …) ali specifična živila našim prebavilom ne delajo usluge in hitro vodijo v motnje prebave.

Donat_drugacen-jedilnik-na-potovanju | Foto:

  • Stres: Prav ste prebrali – začetek dopusta je za mnoge stresno doživetje. Nekaterih je strah letenja, spet druge ob pamet spravlja gneča na cestah proti morju. Stresni dogodki spadajo med glavne krivce za funkcionalno zaprtje oz. zaprtje, ki ga ne povzročajo bolezni, temveč sprememba navad, prehrana …
  • Nesproščenost: Sproščeno telo je ključno za nemoteno delovanje prebave, a mnogi se na tujih straniščnih školjkah težje sprostijo. Mnogokrat zaradi neugodnih okoliščin (pomanjkanje zasebnosti, slaba higiena …) tudi odlagamo veliko potrebo, s čimer še poslabšamo stvari.
  • Doživetja: V "dolgočasnem" vsakdanu smo mnogo pozornejši na signale, ki nam jih pošilja telo. A ko skačemo od znamenitosti do znamenitosti, barantamo na tržnici ali lovimo zadnji vlak za nadaljevanje poti, pogosto pozabimo na tisto najosnovnejše: obisk toalete.

 Kako preprečiti zaprtje na potovanju?

Seveda je čudovito, če se naš življenjski ritem na oddihu ali potovanju upočasni, nikakor pa to ne velja za prebavo. Da vam bo med dopustniškimi avanturami kar najbolje služila, upoštevajte preprosta pravila:

  • Osnova so preventivni ukrepi. Zaprtje najpogosteje udari v prvih dneh oddiha, zato je pomembno, da smo nanj pripravljeni. Če vas upočasnjena prebava pogosteje muči tudi doma, se tudi na poti poskusite vsaj v grobem držati ustaljene prehranjevalne rutine. Pazite, da bo vaša prehrana še naprej polna vlaknin (sadje, zelenjava) in polnovrednih žit. Prav tako je ključen zadosten vnos tekočine, predvsem poleti.
  • Poslušajte svoje telo. Vemo, čaka vas obilica nepozabnih avantur, a vseeno ne pozabite na osnove. Vzemite si čas, da v miru opravite veliko potrebo, predvsem pa se umirite in prisluhnite telesu. Če na primer občutite napihnjenost ali opazite, da so vaši obiski stranišča redkejši kot sicer, ukrepajte takoj, saj boste tako težave mnogo lažje odpravili.

Donat_gorski-oddih | Foto:

  • Sprostite se vendar. ;) Pred vami je vsaj nekaj dni, če ne ves teden ali dva uživanja brez misli na službo in druge obveznosti. Ne kvarite si tega časa s hitenjem na cilj in obremenjevanjem s podrobnostmi. Bolj se boste sprostili, bolje bo delovala vaša prebava.
  • Vstanite z ležalnika! Največkrat se na potovanju gibamo znatno več kot doma, a včasih je položaj obraten. Sproščeno poležavanje na plaži v družbi dobrih knjig je odličen odklop, le pazite, da se tudi sprehodite ali občasno preznojite ob teku, kolesarjenju ali hoji navkreber – ko se gibljete vi, se giblje tudi vaše črevesje, saj telesna aktivnost spodbuja peristaltiko oz. ritmično krčenje črevesnih mišic, ki potiska blato iz telesa.
  • Spremembe uvajajte postopoma. Posebej če vas zaprtje pogosto muči tudi doma, se poskusite vsaj nekoliko upreti čarom eksotičnih specialitet in vsega, kar ponuja nov svet, ne poskusite  že v prvih dneh. Jedilnik raje spreminjajte postopoma in tako telesu dajte čas, da se navadi na nove sestavine.
  • Ne menjajte zmagovalnega konja. Če načrtujete aktiven oddih, je dobra prebava še posebej pomembna. V tem primeru se je najbolje držati hrane, ki jo redno uživate in za katero ste prepričani, da jo vaše telo dobro in brez težav prebavi. Tako se lahko izognete tudi morebitni napihnjenosti, bolečini v trebuhu, občutku polnosti in slabemu počutju.
  • Zadnje upanje: odvajala. Ste poskusili že skoraj vse, a vam prve dni dopusta še vedno skazi delovanje prebavil? Potem je morda čas za katero od osmotskih odvajal. Mednje spada tudi popolnoma naravna mineralna voda Donat!

 Naj vas na poti spremljata sreča in Donat!

Donat_UrsaPremik_271400 s | Foto:

Naravna mineralna voda Donat je popoln spremljevalec popotnikov in dopustnikov. Je namreč naravno odvajalo, ki omogoča uravnavanje prebave brez stranskih učinkov. Njegova učinkovitost je dokazana s klinično študijo, še bolj v prid pa mu govori več stoletij tradicije. In v čem je skrivnost?

Donat je osmotsko odvajalo. Njegova visoka vsebnost sulfatov mu omogoča, da veže vodo iz celic črevesne stene, s čimer kar do petkrat poveča volumen blata ter ga mehča, da pospeši njegovo pot iz črevesja. Ker je bogat z magnezijem, obenem sprošča mišice prebavnega trakta in tako še dodatno pospešuje izločanje odpadnih snovi.

Donat ne povzroča nikakršnih odvisnosti ali stranskih učinkov, njegovo bogastvo mineralov pa odpravlja tudi simptome drugih zdravstvenih tegob, na primer zgago. Vse, kar morate vedeti, je, koliko in kdaj ga popiti glede na težavo, ki vas muči. A s preprosto aplikacijo je to otročje lahko – na poti ali doma.

Naročnik oglasnega sporočila je ATLANTIC DROGA KOLINSKA, D. O. O. 

Ne spreglejte