Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
13.29

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

minerali odpornost zdravje

Četrtek, 17. 10. 2013, 13.29

5 let, 6 mesecev

Minerali, pomembni za vaš imunski sistem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z učinkovitim imunskim sistemom se bomo zavarovali pred vsiljivci, ki ogrožajo naš organizem. Pri tem zelo pomembno vlogo igrajo tudi minerali, zlasti cink, železo, baker, selen in mangan.

Cink igra pomembno vlogo pri fizioloških funkcijah Eden najpomembnejših mineralov v telesu, ki podpira imunski sistem in je prisoten v vsaki celici, je cink. Ta igra pomembno vlogo pri pomembnih fizioloških funkcijah, kot so rast in delitev celic, razmnoževanje, spolno dozorevanje, prilagajanju vida temi, okus in vonj, celjenje ran ter reakcije imunskega sistema.

Cink ima tudi antioksidativne lastnosti, kar pomeni, da ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Antioksidanti proste radikale lahko nevtralizirajo ter zmanjšajo ali celo preprečijo nekaj škode, ki jo povzročajo.

Simptomi pomanjkanja cinka so izguba apetita, nizka rast, hujšanje, pomanjkanje okusa ali vonja, slabo celjenje ran, težave s kožo, kot so akne ali luskavica, izpadanje las, nočna slepota, bele lise na nohtih, depresija in tako dalje.

Odrasla oseba naj bi na dan zaužila od osem do enajst miligramov tega minerala. Najboljši vir cinka so ostrige, rdeče meso, perutnina, sir, školjke, pa tudi stročnice, tunina, soja, otrobi, bučno in sončnično seme in tako dalje.

Železo – prenašalec kisika Za dobro delovanje imunskega sistema so pomembni tudi drugi minerali. Zelo pomembno za naš organizem je tudi železo, ki ga je največ v hemoglobinu in mišicah, kjer je soodgovoren za vezavo, hranjenje in transport kisika. Najdemo ga tudi v različnih encimih in sestavinah imunskega sistema. Posledice pomanjkanja železa so med drugim slabša fizična zmogljivost, bledica in večja občutljivost za okužbe.

Z železom bogata hrana so zlasti vse vrste rdečega mesa, jetra, školjke, soja, grah, leča, fižol, zelenolistnata zelenjava, suho sadje, recimo marelice, otrobi in tako dalje. Priporočena dnevna količina je od osem do 18, za nosečnice pa 27 miligramov na dan.

Pomanjkanje bakra je izjemno redko Tudi pomanjkanje bakra je povezano s povečanjem okužb in lahko škodljivo vpliva na imunski sistem, saj ima pomembno vlogo pri razvoju in vzdrževanju delovanja omenjenega sistema, vendar natančen mehanizem njegovega delovanja še ni znan. Pomanjkanje tega minerala je sicer izjemno redko, saj je v živilih dobro zastopan. Njegovi naravni viri so goveja jetra, fižol, rž, perutnina, kakav, banane, sončnična semena, mandlji in tako dalje.

Selen in mangan sta pomembna pri zdravljenju vnetij Med pomembnejšimi minerali za učinkovito delovanje imunskega sistema sta tudi selen in mangan, ki imata pomembno vlogo zlasti v podpori zdravljenja vnetij, delujeta pa tudi kot antioksidanta in preprečujeta delovanje prostih radikalov. Selen najdemo v ribah in školjkah, tofuju, česnu in tako dalje, mangan pa v rjavem rižu, ječmenu, banani, grahu in tako dalje.

Priporočljive dnevne vrednosti za vnos selena so od 70 do 100 mikrogramov na dan, mangana pa od 2,5 do pet miligramov.

Ne spreglejte