Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 1. 2015,
12.06

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zobozdravstvo preventiva

Petek, 9. 1. 2015, 12.06

5 let, 8 mesecev

Koliko stane nasmeh Toma Cruisa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sanjate o nasmehu, kot ga imajo največji zvezdniki na rdeči preprogi? Nič ni nemogoče, današnji zobozdravniki delajo čudeže.

Tudi lep bel nasmeh je lepotni trend, ki je prišel iz Amerike, zanj so nas najbolj navdušili zvezdniki, katerih zobje so poravnani kot domine in beli kot sneg.

Lepi zobje so nov lepotni ideal, ki pa ni nujno povezan z veliko stroški in dela.

"Res je, tudi Slovenci si vse pogosteje želijo takšnih filmskih nasmehov," nam je pritrdila zobozdravnica Anja Siegl, ki je razložila, da je včasih za takšen lep nasmeh potreben le kakšen mali popravek, nova plomba in beljenje.

"Odvisno je seveda, kakšno je začetno stanje in kakšnih estetskih rezultatov si pacient želi. Spet v drugih primerih je treba izdelati estetske luske – 'veneerje' ali obsežnejšo protetično oskrbo. Trendi kažejo, da se vse več ljudi odloča za t. i. nevidne ortodontske aparate, s katerimi dosegamo dobre rezultate, in jih že uporabljamo tudi pri nas. So učinkoviti, obenem pa med zdravljenjem ne motijo estetike."

Včasih je potrebna pomoč več strokovnjakov

Tom Cruise, ki je šolski primer tega, kako uspešna je danes zobozdravstvena tehnologija, zahteva malo kompleksnejše zdravljenje. "Tukaj gre za interdisciplinarni pristop. To pomeni, da se mora pacientu posvetiti več strokovnjakov: zobozdravnik, specialist ortodont in protetik." Je pa res, da se takšen rezultat lahko doseže na različne načine. "Lahko se odločimo za daljši postopek, z ortodontijo, ki lahko traja tudi več let, ali pa za protetiko in preoblikovanje zob, kar bo seveda hitreje."

S fotografijo tako kot pri frizerju?

Številne ženske, vedno pogosteje pa tudi moški, se k frizerju odpravijo z že določeno podobo svojega novega videza, nemalokrat v salon vkorakajo tudi s fotografijo kakšnega zvezdnika. Je tako tudi v zobozdravstvu? "Ne pridejo ravno s fotografijo kakšnega zvezdnika, pridejo pa s fotografijo kakšnega lepega nasmeha in mi pokažejo, kakšne zobe bi radi imeli." Se je pa treba pri tem zavedati, da čisto vsaka želja ni vedno izvedljiva. "Veliko lahko naredimo, vendar pa se je treba zavedati, da velike spremembe pogosto pomenijo tudi velik poseg. Zato je treba dobro preučiti prednosti in slabosti vsakega posega ter to pacientu tudi razložiti."

Si lahko zobe pobelimo sami?

Čeprav je želja po lepih belih zobeh velika, pa Anja Siegl opozarja na previdnost. Beli zobje, da, vendar ne za vsako ceno, predvsem ne za ceno strokovnosti. "Ne priporočam beljenja doma. Seti za beljenje zob, ki jih dobimo v prosti prodaji, so lahko zelo škodljivi. Prav tako ne priporočam belilnih zobnih past." Vsekakor je bolj priporočljiv najprej posvet pri zobozdravniku, ki bo presodil, kaj se da narediti.

Ne spreglejte