Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ginekolog dekle ženska

Petek, 3. 4. 2015, 13.41

8 let

Ko dekle prvič obišče ginekologa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razlogi, zakaj dekle prvič obišče ginekologa, so različni, a dejstvo je, da je ta obisk pomemben, zato pogovor o tem ne bi smel tabu, še manj pa bi se ga dekleta morala bati.

O tem, kdaj je najbolj primerno, da dekle prvič obišče ginekologa, in kdaj jo pregledajo, kakšen je pregled, kdaj pa je dovolj samo posvet, smo se pogovarjali s specialistko ginekologije in porodništva prof. dr. Bojano Pinter z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Kdaj na prvi pregled Razlogi za prvi pregled so lahko različni:

1. Preventivni posvet pred začetkom spolnih odnosov. To je najbolj primeren čas. Takrat dekle pride na posvet o kontracepciji, z ginekologom se pogovori o pričakovanjih glede zaščite, preveri pa se tudi svoje zdravstveno stanje. Načeloma ginekološki pregled po besedah Pinterjeve ni potreben, sploh če dekle še ni imelo odnosov in so ciklusi redni ter ni kakšnih koli drugih težav.

2. Ob začetku spolnih odnosov Če dekle ginekologa ne obišče pred začetkom spolnih odnosov, pa bi to moralo storiti, ko je začelo spolno aktivno življenje. Predvsem zaradi pogovora in svetovanja o kontracepciji.

3. Pregled v starosti 20 let V primeru, da dekle do 20 leta nima spolnih odnosov ali katerih drugih težav, zaradi katerih bi morala opraviti pregled, pa je običajno prvi obisk pri ginekologu, ki vključuje tudi pregled, v starosti 20 let. Takrat se odvzame bris materničnega vratu, ki pokaže morebitne predrakave spremembe. Pregled se nato ponovi čez leto dni in če sta oba izvida v redu, se preventivni pregledi z odvzemom brisa materničnega vratu opravljajo na tri leta, vse do 65. leta starosti.

4. Težave Z obiskom ginekologa pa se nikakor ne odlaša, če se pojavijo kakršne koli težave. Običajno se lahko pojavijo ob prvih menstruacijah. Predvsem gre za močnejše krvavitve ali hujše bolečine. Te se običajno pojavljajo v prvem in drugem letu po prvi menstruaciji. "To so običajno tudi dekleta, ki še niso imela spolnih odnosov in so stara manj kot 15 let. Takrat lahko za oceno stanja rodil naredimo ultrazvok prek trebuha, tako da ni potreben ginekološki ultrazvok. Če bi menili, da je potreben ginekološki pregled, pa se lahko to opravi z majhnimi spekuli oziroma preiskovalnimi pripomočki. V izjemnih primerih tudi s kratkotrajno anestezijo," je pojasnila ginekologinja Pinterjeva.

Strah je odveč, pomembno je zdravje Dekleta se prvemu obisku ginekologa med drugim izogibajo tudi zato, ker jih je strah, da bodo takoj opravili pregled, poleg tega pa niti ne vedo, kako je ta pregled videti.

Ob tem Pinterjeva poudarja, da v primeru, ko gre za preventivo in ženska nima nobenih težav, pregleda ne opravijo, če je namen obiska zgolj predpis kontracepcije. V primeru, da je dekle že spolno aktivno, pa tudi pri pregledu običajno ni težav. "Je pa tudi tako, da si dekleta potem že želijo pregleda, da se prepričajo, ali je vse v redu."

"Če torej pregleda ne opravimo ob prvem obisku, ga naredimo pozneje, ko se malo spoznamo, ko dekle vidi, kaj lahko pričakuje, se seznani z ordinacijo in vidi, kako je vse skupaj. Če greš h ginekologu na posvet, to še ne pomeni, da je treba iti neprostovoljno na ginekološki pregled," je pojasnila Pinterjeva.

Res je, da so pred 20 leti ravnali drugače kot danes, ko imajo ginekologi na voljo dodatne preiskovalne metode, kot je ultrazvok, zato ni nobene potrebe, da bi bil ginekološki pregled ali preiskava neprijetna.

Korak za korakom na prvi pregled - Dekle si izbere ginekologa, ga obišče in najprej se pogovorita o težavah in pričakovanjih. - Nato skupaj ocenita, ali je potreben ginekološki pregled. - Za ta pregled se dekle sleče od popka navzdol, se uleže na ginekološki stol, nato pa nožnico in maternični vrat pregledajo s tako imenovanim račjim kljunom. To je pripomoček, ki ima premer okoli dva centimetra, zato pri tistih dekletih, ki so že imela spolni odnos ali pa uporabljajo tampone, lahko brez težav opravijo pregled. Biti mora le sproščena. - Naslednji korak je, da ginekolog ali ginekologinja z eno roko na trebuhu, s prstom druge roke pa v nožnici, pretipa maternični vrat in maternico. - Po potrebi opravijo še ultrazvok skozi nožnico s sondo, ki ima premer centimeter ali manj. Tudi ta je torej v velikosti običajnih tamponov.

Ginekologa lahko ženska v Sloveniji izbere že od 13. leta. Čeprav seveda ni potrebe, da bi si ga izbrala že takrat, sploh če nima težav, pa je vseeno dobro, da si ga izbere čim prej, saj tako, ko bo nujno in bo potrebovala posvet, ne bo imela težav z iskanjem.

Ne spreglejte