Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
13.41

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mlekarna Celeia

Foto: Thinkstock

Natisni članek

sladkorna bolezen advertorial LCA jogurt Zelene poti Zelene doline

Petek, 26. 10. 2018, 13.41

2 meseca, 2 tedna

Kako se posladkati, če imamo diabetes

Vsebino omogoča Mlekarna Celeia

Foto: Thinkstock

Sladkorni bolniki se morate pri vsakodnevni prehrani predvsem držati načela zmernosti. Upoštevati morate temeljne smernice, ki jih boste dobili pri osebnem zdravniku in hkrati poskrbeti za zdrav življenjski slog.

Ženska, zdrava prehrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje tako uravnoteženo prehrano kot redno gibanje, lahko bolniki s sladkorno boleznijo lažje vzdržujete normalno raven krvnega sladkorja.

Ključna je stroga dieta, pri kateri je pomembno, da dobro poznate nekaj osnovnih pravil:

  • Privoščite si več manjših obrokov na dan (35 obrokov).
  • Izogibajte se industrijsko predelani hrani.
  • Omejite količino zaužitega sadja na dan (150-250 g), saj povzroča velik in hiter dvig glukoze v krvi.
  • Zmanjšajte količino sladkorja in omejite slaščice, ki vsebujejo večinoma enostavne sladkorje.
  • Obroke obogatite z zelenjavo, ki naj predstavlja kar polovico obroka. Lahko jo zaužijete tudi večkrat dnevno.
  • Izogibajte se ocvrtim jedem in nenasičenim maščobam, v en obrok lahko dodate samo tri čajne žličke maščob.
  • Hrano začinite z naravnimi začimbami.
  • Zmanjšajte količino soli, in sicer samo na eno žličko na dan.
  • Pijte negazirane pijače brez dodanega sladkorja, izogibajte se alkoholu.

Glavni krivec za povečanje vrednosti krvnega sladkorja po obroku so ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v škrobnatih živilih, sadju in stročnicah.

zelenjava, hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

pohodništvo družina otroci | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Osnova za zdrav življenjski slog: redno se gibajte

Poleg premišljenega in uravnoteženega prehranjevalnega režima je tudi ključno, da gibanje postane pomemben del vašega vsakdanjika. Strokovnjaki priporočajo 40 minut zmerne telesne dejavnosti štirikrat na teden.

Izberite seveda dejavnost, ki vam najbolj ustreza in po kateri se boste počutili bolje. Vsekakor priporočamo, da se čim več gibate na prostem. Konce tedna zato rezervirajte za raziskovanje lepot naše dežele.

Če pa vam bo vmes zmanjkalo edinstvenih idej za izlete, preiščite interaktivni zemljevid ZELENE POTI. Vsaka točka na zemljevidu je označena s kategorijo, na podlagi katere se boste lažje odločili, kam se boste odpravili.

Uživajte živila z nizkim glikemičnim indeksom

Pri izbiri ustreznih živil so sladkorni bolniki pogosto v precepu, katera so ustrezna in katerim se je treba izogibati. Zato naj bo eno od vodil tudi to, da izberemo tista, ki imajo nizek glikemični indeks, to pa pomeni, da se počasneje spremenijo v sladkor. V to skupino spadajo: rženi, polnozrnati kruh, navadni jogurt, proso, ajda, rjavi riž, stročnice, rjavi fižol, leča, jabolka in hruške.

prehrana, hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako je z uživanjem sladkorja?

Sladkor ni popolnoma prepovedan, je pa pomembno, da ga zmanjšamo. Vsekakor strokovnjaki odsvetujejo uživanje sladic kot samostojen obrok.

Izogibati se je treba čokoladi, torticam, slaščicam, pudingom, marmeladam in sladoledom. Najbolje je, če si pecivo pripravite sami doma in pri tem zmanjšate količine sladkorja ter prilagodite recepte zakonitostim, ki veljajo ob vaši dieti. Uporabljajte zato polnozrnato ali rženo moko in namesto z belim sladkorjem sladkajte s sladilom ali z žličko medu.

Za zdravo malico brez slabe vesti: LCA brez dodanega sladkorja in sladil z okusom borovnice

LCA jogurt | Foto: Okusni, kremni in brez greha –  LCA brez dodanega sladkorja in sladil z okusom borovnice je odlična popestritev jedilnikov tudi za sladkorne bolnike, ki si bodo lahko privoščili malo drugačno malico. Ta bo z lahkoto nadomestila kakšno pregrešno sladico.

Jogurt je proizveden v Sloveniji, iz slovenskega mleka in je rezultat slovenskega znanja in dela. Odlikuje ga manj sladek okus, saj je brez dodanega sladkorja in sladil. Vsebuje le naravno prisoten mlečni sladkor, kar pomeni manj kot 4,5 g sladkorjev/100 g izdelka.

Za ljubitelje nostalgije se predstavlja v lončku, za aktivne, ki so veliko na poti, pa kot tekoči jogurt v PET-embalaži.

Izdelki ZELENE DOLINE so plod tradicionalne kakovosti, ki izvira iz več kot 80 let izkušenj. Z najsodobnejšimi pristopi se pri gradnji odlične ponudbe mlečnih izdelkov trudijo, da vam lahko ponudijo le najboljše iz narave.

 

izlet bled
Trendi Najlepši družinski izleti, na katere se morate odpraviti to jesen
Ne spreglejte