Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 7. 2015,
14.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vročina

Torek, 21. 7. 2015, 14.16

7 let, 12 mesecev

Kako preživeti najbolj vroč dan v letu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vročina ne popušča, zato ni odveč, da vas in vaše domače ljubljenčke opozorimo pred nevarnostmi vročinskega vala. Za vse velja: pijte dovolj tekočine in čez dan počivajte!

Vroče poletje je zajelo tudi našo državo. Temperature niso visoke samo prek dneva, ampak se vročina občuti že zgodaj zjutraj. Za sredo vremenoslovci napovedujejo peklensko vročih 38 stopinj Celzija. Tako ne bo odveč, da si znova pogledamo napotke, kako čim bolj z glavo ravnati v teh dneh.

Za tiste občutljivejše ima vročina lahko škodljive vplive na zdravje. Najbolj ogroženi zaradi vročine so starejši in otroci, pa tudi bolniki, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ). Med bolj ogroženimi so tako:

- bolniki s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, - diabetiki, - bolniki z obolenji ledvic, - bolniki z duševnimi motnjami, - negibni.

Vročina pa lahko prizadene tudi osebe s socialno-ekonomskimi problemi, na primer brezdomce in prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov.

Kako telesu odvzeti toploto, ki ga obremenjuje Težave, ki nastopijo kot posledica vročine, je mogoče preprečiti, to najbolje storimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto. Na NIJZ za lažje prenašanje vročine svetujejo, da:

- zmanjšamo izpostavljenost vročini tako, da se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore, - zmanjšamo nastajanje toplote tako, da fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure in uživamo lahko hrano v manjših obrokih, - telesu omogočimo odvajanje toplote, in sicer s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin.

Kako preprečiti in kako pomagati Nekateri ljudje so bolj ogroženi, zato je zelo pomembno, da smo preostali še posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih. Če bi opazili osebo, ki bi lahko kazala znake pregretja, jo takoj umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo.

Posvet z zdravnikom je potreben tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Prav tako je pomembno, da nikoli nikogar ne puščamo v zaprtem, parkiranem avtomobilu, saj se to lahko konča tragično.

Na kaj v vročini ne smemo pozabiti? - ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči, in sicer od 10. do 16. ure, moramo poiskati senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem, tj. SZF oz. SPF najmanj 30 in zaščito pred UVA-žarki, - v vročini se hrana hitreje pokvari. Bodimo pozorni na kakovost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnajmo s hrano, - zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Upoštevamo nasvete zdravnika, - spremljamo napovedi in opozorila prek sredstev javnega obveščanja.

Kako v poletni vročini ravnati s psom

Seveda pa ne pozabite na vaše domače ljubljenčke, ki vročino še posebej težko prenašajo. Psi in mačke namreč ne morejo uravnavati telesne temperature z znojenjem, saj imajo znojne žleze le na smrčku in blazinicah, ohladijo se lahko samo z dihanjem. Tako se lahko hitro pregrejejo in doživijo tako imenovani toplotni udar.

Na Kliniki za kirurgijo in male živali svetujejo, da pse poleti sprehajate samo zgodaj zjutraj in zvečer, izogibajte se večjih naporov, čez dan naj počivajo v senci, na razpolago morajo imeti dovolj vode.

V poletnih mesecih se potovanju s psom izognite, če je le mogoče. Če ne gre drugače, pa imejte avto klimatiziran in ljubljenčka nikoli, niti za par minut, ne puščajte v stoječem avtomobilu. Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne in že nekaj minut izpostavljenosti vročini, je lahko za psa, zaprtega v avtu, življenjsko nevarno. Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko hipertemija ali toplotni udar nastopi že v desetih minutah.

Ne spreglejte