Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2014,
19.19

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

čustva zdravje zdrava prehrana prenajedanje

Petek, 28. 2. 2014, 19.19

4 leta, 4 mesece

Kako preprečiti čustveno prenajedanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Končno je napočil čas, da se v obraz posmejemo čustvenemu prenajedanju. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z vedenjskimi vzorci, so dognali, da se lahko lažje, kot smo mislili, upremo prenajedanju.

Verjetno nas večina pozna čustveno prenajedanje, stanje, ko zaradi čustvene nestabilnosti posežemo po hrani, največkrat hitri prehrani, sladkarijah in preostalih nezdravih živilih. Strokovnjaki iz Univerze v Delawaru so ugotovili, da lahko, če svojo jezo in žalost obrnete v nasprotno smer, s tem močno okrepite svojo močno voljo in takšni hrani lažje rečete odločen ne.

V raziskavi zdravnica Maryl Gardner pravi, da so ljudje, ko so dobre volje, manjkrat lačni in da v tem čustveno pozitivnem stanju tudi manj jedo. Pa ne le to: ljudje, ki so veseli manjkrat, posegajo po nezdravi in hitri hrani. "Tako kot preostali se tudi sama zavem, da večkrat odprem hladilnik, ko imam slab dan. Takrat iščemo nekaj, kar bo na hitro zadovoljilo našo namišljeno potrebo po hrani, in seveda izberemo hitro ali že pripravljeno hrano. Veliko lažje se temu odpovemo, ko nam gre vse kot po maslu," je povedala Gardnerjeva o raziskavi.

"Uspelo nam je pridobiti informacije o tem, kako okolje vpliva na čustveno prenajedanje. Slaba volja nas pripravi do tega, da bi dobili vsaj en dober občutek in poln želodec je nedvomno najhitrejši pokazatelj zapolnjene praznine. Slaba volja nam pove, da je nekaj narobe in da se moramo osredotočiti na trenutno dogajanje. Takrat pa smo veliko bolj dovzetni za odločanje na podlagi vida in okusa, zatorej je logična posledica čustveno prenajedanje. Ko smo slabe volje, poslušamo svoj nagon, ki pa nam na žalost pove, da bomo siti srečnejši," je še razložila Gardnerjeva.

Zatorej: naslednjič, ko boste slabe volje, zbežite proč od hladilnika ali pa se, še bolje, zavedajte, da telo želi nadomestilo za veselje, ki pa vam bo dolgoročno škodovalo. "Namesto čustvenega prenajedanja predlagam, da se raje odpravite v naravo, tam skomin ne bo. Le dovolj močno voljo moramo imeti. Pomaga tudi poslušanje glasbe ali če se nam uspe zatopiti v delo. Osredotočite se na naravo okoli sebe, ta vas vedno napolni z dobro energijo. V naši raziskavi je že razmišljanje o bodočem stanovanju ali hiši, o novem avtu ali potovanju pomenilo močan upad želje po sladkem, saj so se s svojimi pozitivnimi mislimi in željami ljudje počutili bolje," je še svetovala Gardnerjeva.

Ne spreglejte