SiolNET. Trendi Zdravje
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako naj bi nasilne videoigre vplivale na najstnike?

1

termometer

 | Foto:
Najstniki, ki igrajo nasilne videoigre, naj bi bili bolj nagnjeni k agresivnemu vedenju in goljufanju, imeli pa naj bi tudi manjšo stopnjo samonadzora.

Omenjeno naj bi pokazala novejša raziskava skupine znanstvenikov iz ZDA, Italije in Nizozemske, ki je v seriji poskusov analizirala 172 italijanskih dijakov, starih med 13 in 19.

Udeležence so razdelili v dve skupini, pri čemer so eni igrali nenasilne (Pinball 3D ali minigolf 3D) in drugi nasilne videoigre (Grand Theft Auto III ali Grand Theft Auto: San Andreas). Pred računalnike so jim postavili posode s stogramsko čokolado in jih povabili, da se lahko z njo posladkajo. Ob tem so jih opozorili, da zaužitje prevelike količine te poslastice ni zdravo, zlasti v kratkem časovnem razdobju.

Rezultati so pokazali, da so udeleženci, ki so igrali nasilne videoigre, pojedli trikrat več čokolade kot tisti, ki so igrali nenasilne videoigre.

Najstnike so po končani igri nato med drugim prosili, naj rešijo nekaj nalog iz logike. Pred tem so jim povedali, da bodo za vsako pravilno vprašanje prejeli srečko, ki jo lahko zamenjajo za nagrade.

Nato so vsakemu udeležencu povedali, na koliko vprašanj je odgovoril pravilno in jih pozvali, naj si sami temu primerno vzamejo število srečk iz pisemske ovojnice. Znanstveniki so vedeli, koliko srečk je v ovojnici, tako da so tudi takoj vedeli, če jih je kateri od udeležencev vzel več, kot si jih je dejansko zaslužil.

Izkazalo se je, da so najstniki, ki so igrali nasilne videoigre, osemkrat več goljufali v primerjavi s tistimi, ki so igrali nenasilne videoigre.

Prav tako so lahko udeleženci raziskave, potem ko so končali igranje videoigre, nevidnemu nasprotniku, če so ga "premagali", zatrobili z močnim zvokom prek slušalk.

Tudi pri tem eksperimentu se je pokazalo, da so bili najstniki, ki so igrali nasilne videoigre, agresivnejši od tistih, ki jih niso, saj so povzročali glasnejši in dlje trajajoči hrup.

Med udeleženci so merili tudi njihove moralne standarde v različnih situacijah, tako da so jim postavili na primer takšne trditve: V primerjavi s številnimi nezakonitimi dejanji, ki jih ljudje storijo, kraja manjših stvari iz trgovine ni tako resen prekršek. Rezultati so pokazali, da so bili tisti, ki so igrali nasilne videoigre, manj moralno vpleteni od tistih, ki so igrali nenasilne.

Rezultati so po besedah znanstvenikov še pokazali, da igranje nasilnih videoiger negativno vpliva na oba spola.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin