Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
13.46

Osveženo pred

1 leto

Oglasno sporočilo

Natisni članek

kozmetika konoplja Hemptouch

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 13.46

1 leto

Kako jim je uspelo kožne težave rešiti s kontroverzno konopljo.

Oglasno sporočilo

Konoplja je pogosto predmet javne razprave in zakonskih predpisov, stroka pa potrjuje izjemne zdravilne učinke konoplje pri raku, epilepsiji, zdravljenju bolečin, multipli sklerozi in težavah s kožo.

Konoplja ostaja izredno kontroverzna tema in je stalen vir spora med uradno in alternativno medicino. V Sloveniji se že pojavlja možnost zdravljenja z zdravili iz medicinske konoplje, nabor bolezni, pri katerih se bodo uporabljala zdravila iz konoplje, pa se bo z novimi dognanji še širil.

Zgovoren je podatek, da celo do 80 odstotkov Slovencev poleg zdravljenja z uradno medicino pomoč poišče v alternativni medicini, ki spodbuja samozdravljenje. Uporabniki že dobro poznajo blagodejne učinkovine konopljinega olja, ki je pridobljeno iz semen industrijske konoplje, vse več pa posegajo tudi po koncentriranih pripravkih in učinkovinah iz industrijske konoplje. O presenetljivih terapevtskih učinkih konoplje na kožne težave smo se prepričali pri Silviji Špehar, vodji razvoja v večkrat nagrajenem slovenskem podjetju Hemptouch, ki prvo v Sloveniji razvija negovalna mazila in kreme za kožne težave.

Težav s kožo je vedno več in ne prizanesejo nikomur

Večjo pogostost kožnih težav v vseh starostnih obdobjih lahko pripišemo bolj stresnemu načinu življenja, manj zdravi prehrani in onesnaženemu okolju. Akne, atopijski dermatitis ali luskavica so bolj trdovratne in težje oblike kožnih bolezni, vsak od nas pa se je gotovo že srečal s srbečico, vnetji, izsušeno kožo ali ekcemi. Zdravnik nam pogosto pove, da vzrok za kožni izbruh ni znan in da gre najverjetneje za stres ali napačno delovanje našega avtoimunega sistema.

Osebe, ki trpijo zaradi trdovratnih kožnih bolezni, razkrivajo, da imajo na njihovo življenje hude posledice. Povedo, da preizkusijo vse, da bi se težav s kožo znebili. Ob večjih izbruhih imajo močno pordele večje površine kože, ki se lušči v velikih količinah, ali pa povsem stanjšane nohte in kožo na dlaneh in prstih. Občutek sramu ima pogosto negativen vpliv na njihovo družabno življenje. Raje ostanejo doma za zaprtimi vrati, poleti pa si ne upajo obleči kratkih rokavov.

So konoplja in konopljini kanabinoidi novo upanje za trdovratne kožne težave?

"K nam se stranke obrnejo, ko jim uradna medicina ne zna več svetovati," je povedala Silvija Špehar, ki je odgovorna za formulacijo mazil in krem pri podjetju Hemptouch. Ponavadi naše stranke že uporabljajo kortikosteroidne kreme, ki pa imajo veliko stranskih učinkov, zato se odločijo, da bodo uporabo prekinili. Presenečeni bi bili, koliko primerov dermatitisov in kožnih alergij srečamo pri dojenčkih in majhnih otrocih, ki zaradi tega izjemno trpijo. Ko ne gre več, mamice aktivno iščejo rešitve in nas prosijo za nasvet."

Konopljini izvlečki, kot je konopljina smola, so za znanstvenike in dermatologe že nekaj časa izredno zanimivi zaradi blagodejnega učinkovanja pri težavah s kožo. Smola industrijske konoplje je bogata z rastlinskimi kanabinoidi, med katerimi je najbolj raziskan kanabinodiol (skrajšano CBD). Ta ima izjemen potencial pri zdravljenju porušenega imunskega sistema in deluje izrazito protivnetno, kar daje novo upanje pri kroničnih vnetjih kože.

"Z atopičnim dermatitisom se borim že vse življenje in preizkusil sem ogromno mazil, eksperimentiral sem tudi s THC-jem. /…/ Z zanimanjem sem kupil mazilo za problematično kožo s konopljinimi izvlečki, ki nima THC-ja, in moram reči, da zelo blagodejno vpliva na mojo kožo. Dejansko pomaga pri lajšanju mojih tegob," je povedal Stanč, ki redno uporablja mazilo za problematično kožo s konopljinimi kanabinoidi.

"Najnovejše raziskave na področju kožnih težav kažejo na veliko vlogo kanabinoidne molekule pri procesih v našem telesu," je razložila Špeharjeva. "Pri lajšanju luskavice in drugih kožnih težavah, kot je atopijski dermatitis, izvlečki konoplje blažijo srbenje, rdečico, pomirjajo in pospešijo obnovo kože. Učinkovitost konoplje na kožne težave nas ne preseneča, saj izvlečki konopljine smole umirijo imunski sistem, ko je ta podivjan," je še povedala biologinja Špeharjeva. Dodala je, da neverjetnih zgodb njihovih uporabnikov ne štejejo več.

V našem telesu imamo endokanabinoidni sistem

Izredno zanimivo je, da so kanabinoidi iz konoplje identični človekovim. Pravimo, da ima naše telo lasten oziroma endokanabinoidni sistem, kar pomeni, da je sposobno proizvajati endokanabinode, ki skrbijo za komunikacijo med celicami, tkivi in organi. Endokanabinoidni receptorji so vrata v naše celice in delujejo kot zavore oz. SOS-mehanizem.

Na endokanabinoidne receptorje v celicah se vežejo kanabinoidi, ki sprožijo različne celične spremembe. Ko smo pod stresom, zbolimo ali nas kaj boli, pomirijo naš živčni sistem in preprečijo preobremenitev celic.

Rastlina industrijske konoplje je edinstvena zaradi tega, ker vsebuje izjemno visoke vrednosti rastlinskih kanabinoidov oz. fitokanabinoidov.

Koncentrirani so v ovršnih listih in smoli konoplje. Med najbolj raziskanimi kanabinoidi je kanabidiol CBD.

Ko je naše telo pod stresom, bolno in ne proizvaja dovolj lastnih kanabinoidov, jih lahko vnesemo tudi od zunaj z nanosom na kožo ali z uživanjem izvlečkov konoplje oz. smole CBD.

Kanabinoidi iz konoplje se vežejo na iste receptorje kot telesu lastni endokanabinoidi. Naše celice jih sprejmejo in ponovno uravnovesijo imunski sistem.

"20 let že imam luskavico po celotnem telesu in vaše Hemptouch mazilo za težave s kožo mi neverjetno pomaga, omili srbečico, celi kožo, ki po uporabi kreme postane mehka in prožna. Prej sem uporabljala dermatološka mazila s kortikosteroidi, ki so kar dobro stanjšali povrhnjico, začeli pa so se kazati tudi drugi stranski učinki. Hemptouch mazilo za lajšanje kožnih težav predstavlja olajšanje zame, saj ima same naravne sestavine," je povedala Maja B., ki prisega na Hemptouchovo negovalno kozmetiko.

Kaj pa lajšanje kožnih težav s kortikosteroidnimi mazili?

Ko se nam koža vname ali dobimo ekcem, obiščemo zdravnika, ki nam pogosto predpiše kortikosteroidno mazilo. Ob začetku uporabe kortikosteroida pogosto občutimo olajšanje, saj kortikosteroid na hitro umiri simptome, kot sta rdečica ali srbenje kože. Pa so kortikosteroidna mazila povsem varna?

Silvija Špehar je razložila, da imajo kortikosteroidna mazila hitre učinke, vendar lahko na dolgi rok tanjšajo kožo in slabijo imunsko obrambo kože. "Še huje," je dodala Špeharjeva, "javljajo se nam posamezniki, ki so po desetletjih uporabe vse močnejših kortikosteroidov od njih postali odvisni."

Tako slabo izkušnjo s kortikosteroidnimi mazili ima Maja S., ki se z atopijskim dermatitisom bori od sedmega leta starosti. Zaradi dolgotrajne rabe kortikosteroidnih mazil se je stanje njene kože zadnjih 15 let vztrajno slabšalo. "Ko sem kortikosteroidne kreme nehala uporabljati, sem kot odtegnitveni sindrom doživela hud izbruh srbečega ekcema po celotnem telesu, ki se počasi zmanjšuje in z nihanji traja še danes (t. i. sindrom rdeče kože)."

Vzemite nadzor nad vašo kožo v svoje roke

Maja S. je po prenehanju rabe kortikosteridov želela preiti na povsem naravno kozmetiko za blaženje svojega dermatitisa. Ni ji žal, da je našla konopljino kozmetiko Hemptouch: "Izmed številnih krem, ki sem jih preizkusila, je bilo konopljino mazilo za lajšanje kožnih težav v tem času najbolj blažilno od vseh. Kožo neguje s konopljinim oljem in drugimi blažilnimi sestavinami, ranice od praskanja pa celi s cinkovim oksidom. Rahlo mi lajša tudi srbenje, ki je sicer neznosno. Najboljše je to, da kljub izbruhom srbečice in ekcemov moja koža od prenehanja rabe kortikosteroidnih krem ni več nepredvidljiva kot nekoč. Z naravnimi kremami počasi dobivam nazaj svojo kožo."

Pri kozmetiki Hemptouch negovalno kozmetiko formulirajo z mislijo na najbolj nežno in občutljivo kožo. Nagrajeni so bili s številnimi priznanji in nagradami, med drugim na tekmovanju Start:up Slovenija ter na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti.

Špeharjeva nam je razložila filozofijo kozmetike Hemptouch: "Naše osrednje sporočilo je, da se zdrav način življenja in zdrava prehrana odražata tudi na bolj zdravi koži. Včasih pa to preprosto ni dovolj in koža potrebuje pomoč od zunaj. Takrat ji na pomoč priskočimo z naravnimi olji in konopljinimi kanabinoidi, ki so bogati z antioksidanti, da se borimo proti oksidativnemu stresu, ki v naši koži povzroča staranje in vnetne procese."

Od setve do žetve izvira iz Slovenije

"Po naši negovalni kozmetiki Hemptouch posegajo ljudje, ki želijo preventivno poskrbeti za lepo kožo in želijo zagotovilo, da je kozmetika res povsem naravna. Predvsem so to mamice z otroki, ljudje z občutljivo kožo, ki se srečujejo z dermatitisom, luskavico ali aknami. Predvsem hočejo biti naše stranke prepričane o tem, kaj je v kozmetiki, ki jo uporabljajo," je opisala Špeharjeva. "Ker smo vpleteni v proces pridelave konoplje in proizvodnjo vseh izdelkov, lahko edino na tak način to tudi zagotavljamo."

Edinstveno pri podjetju Hemptouch je, da konopljo sami pridelujejo na lastnih poljih, jo požanjejo in hladno stiskajo na Dolenjskem. Konopljino olje v kozmetiki je tako povsem lastne pridelave in sveže. "Sprotno hladno stiskanje konopljinih semen nam daje najvišje vrednosti maščob omega 3, visok delež aminokislin in žive aktivne učinkovine."

Morda je čas, da vzamete nadzor nad zdravjem kože v svoje roke tudi vi. Več osebnih zgodb zadovoljnih uporabnikov naravne kozmetike Hemptouch lahko preberete TUKAJ.

Konopljina kozmetika Hemptouch je na voljo na spletni strani www.zeleni-dotik.si ter v bolje založenih lekarnah in trgovinah z ekološko prehrano. Za strokovno svetovanje in naročila pokličite na 080 48 88 34 ali pišite na info@hemptouch.com.

Ne spreglejte