Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
15. 12. 2017,
4.28

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

maček alkohol pijača prazniki prazniki praznovanje alkoholni maček

Petek, 15. 12. 2017, 4.28

6 let, 3 mesece

Kaj jesti in česa ne, da naslednji dan ne bo mačka #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
zabava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zelo pametno in odgovorno je, da si načrt, kako okrevati po popivanju, pripravite še pred samim odhodom 'na lepše'. Obstajajo nekatera pravila pitja in uživanja prave hrane, ki lahko preprečijo ali vsaj omilijo alkoholnega mačka.

Veseli december s seboj prinese obilo zabav, na katerih seveda ne manjka alkoholnih pijač in dobre hrane. A slaba kombinacija in slaba predpriprava lahko privedeta do bolečega dneva po zabavi.

Prehranski strokovnjak Mario Sambolec ima nekaj napotkov oziroma osnovnih pravil, da bo pitje zdravju prijaznejše:

Video: Planet TV


  • Prej se najejte. "S poudarkom na beljakovinah in zelenjavi. Oboje bo zagotovilo sitost, kar utegne vsaj ublažiti, če ne preprečiti nočno prenajedanje. Odrecite se obilici dodanih maščob, sladicam in kalorično bogatim prigrizkom."
     
  • Obrok, poln beljakovin in vlaknin, je pred ponočevanjem nujen. | Foto: Thinkstock Obrok, poln beljakovin in vlaknin, je pred ponočevanjem nujen. Foto: Thinkstock Pametno izbirajte alkoholne pijače. "Največ tistega 'uuuuhhhuuuu' učinka za najmanj dodatnih kalorij bodo zagotovile 'čiste pijače': gin, vodka, viski ... tudi vino je v redu. Največ kalorij se skriva v mešanih pijačah, kot so koktajli, karkoli s sadnimi sokovi in sodavicami, zato za mešanje priporočam nekalorične alternative (mineralna voda, Coca-Cola Zero ipd.). Tudi pivo je za večino precej slaba izbira v tem pogledu, saj ima razmeroma malo alkohola glede na kalorično vrednost."
     
  • Prepoznajte svojo mejo. "Za prijeten večer ne vidim smisla v pretiravanju do točke, da se naslednji dan komaj česa spomnite. Bodite kot Zlatolaska: ne preveč, ne premalo, ravno prav."
     
  • Pijte vodo, vodo in še enkrat vodo. "Za pet alkoholnih pijač spijte štiri kozarce vode, na primer. Več vode bo le razredčilo alkohol in ublažilo 'uuuuhhhuuuu' učinek, z manj vode pa tvegate dehidriranost in glavobol."
     
  • Med večerom se izogibajte maščobam. "V času ponočevanja izbirajte pretežno beljakovinsko-ogljikovohidratno hrano in se izogibajte dodanim maščobam. Pusto meso, pršut, kruh, ribe, krompir, riž, zelenjava ... če pa se že odločite obiskati katero od stojnic, bo hamburger z zrezkom brez dodane slanine in mastnega sira verjetno najboljša izbira. Nisem rekel najokusnejša, ampak to je davek na 'dodano vrednost' (smeh)."

Voda naj bo stalna partnerica alkoholnih pijač. | Foto: Thinkstock Voda naj bo stalna partnerica alkoholnih pijač. Foto: Thinkstock

Kdaj in zakaj je lahko alkohol težava?

Mario ob tem še dodaja, da alkohol sam po sebi ne redi, kar je sicer splošno prepričanje. Energijske kalorijske bombe so nekatere alkoholne pijače, predvsem koktajli in druge sladke pijače. "Z njimi je možno spiti tudi za ves dan hrane v enem samem večeru."

Težava je tudi v tem, da alkohol zelo pogosto spremlja mastna hrana, ki ji Mario pravi kar "neprimerne odločitve, sprejete pod vplivom alkohola". "Burek (ali dva), kos pice (ali dva) ... Saj veste, o čem govorim." In ko to združite s koktajli, ste v enem večeru nadoknadili za vse, čemur ste se odrekali pretekli teden, opozarja.

Neupoštevanje zgoraj zapisanih pravil pametnega pitja privede tudi do slabega naslednjega dne, pogosto pa se zgodi, da se sestavljamo več dni. "Izpuščamo rekreacijo in se ne prehranjujemo, kot bi bilo treba."

Zato so pametne odločitve na dan oziroma noč pitja alkohola zelo pomembne.

Ne spreglejte