Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
19.18

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kajenje odvajanje nasvet

Petek, 31. 5. 2013, 19.18

7 let, 11 mesecev

Kaditi ali ne? To ni vprašanje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kajenje, ta presneta reč in zasvojenost. Gre za navado, tako vam bo povedal vsak kadilec, ki se je zelo težko znebimo.

Če verjamete ali ne, po raziskavi, ki jo je opravil Ameriški inštitut za odvajanje od odvisnosti (AIDTA), je le dobrih 20 odstotkov kadilcev poskušalo prenehati kaditi. Drugi so bolj ali manj samo slišali o tem, kako težko je, in zato raje niso niti poskusili. Škoda! Ker optimistično verjamemo, da je na tem svetu z močno voljo in pravo podporo mogoče vse, smo zbrali nekaj dejstev o kajenju, ki vam bodo morda dala upanje, da tako težko, kot pravijo tisti, ki sploh še niso poskusili, spet ni. Odpihnimo torej nekaj dobro zastrtih tančic o kajenju, na srce vam bomo položili nekaj idej in morda vas celo prepričamo, da odložite cigareto. Ne morete prenehati? Za kadilce je pihanje sivega dima navada. In navade so železne srajce, kajne? No, pa je navade resnično tako težko opustiti? Nekatere, na primer čezmerno gledanje televiziji in preživljanje časa ob Facebooku, verjetno da, kajenje pa je drugačna odvisnost, pravite? Ne! Odvisnosti so vse enake in z njimi se lahko bojujemo samo na en način: z močno voljo. Pri tem je pomembno, da razumete, da je kajenje neke vrste oblika samo zdravljenja z namenom popuščanja čustvene in psihične napetosti, torej sproščanja, ali pa samo stara grda navada, ki jo imamo še iz mladih let. Strokovnjaki predlagajo, da kajenje postopoma nadomestite z neko drugo navado. Na primer: vsakič, ko vas bo prijelo, da prižgete cigareto, spijte skodelico močnega čaja. Takšen odklon je sprva sicer nekoliko moteč, a vseeno, menjava cigarete za čaj je izvrstna zadeva.

Kajenje vam zlomi srce No, ne čisto zares, ne tako zelo kot vaša srednješolska ljubezen, ki vas je zapustila zaradi sošolca iz tretjega B-razreda, ki je lahko pretepel vse, a vseeno: kajenje ne vpliva le na pljuča, temveč tudi na srce in ožilje. In to zelo! Če prenehate kaditi pred štiridesetim letom, lahko namreč kar za 80 odstotkov zmanjšate možnost bolezni srca in ožilja. Kajenje med drugim tudi niža raven dobrega holesterola, zvišuje srčni utrip, ustvarja strdke v žilah in zmanjšuje odstotek kisika v telesu. No, imate po vsem tem še občutek, da je vaše srce v redu? Astma in kajenje No, pa smo tam. Astmatik s cigareto je nekaj, česar ne želi videti noben pulmolog. Astmatiki, ki kadijo, namreč velikokrat kašljajo, v pljučih jim pogosto piska in njihovo dihanje je krajše, občutijo pomanjkanje zraka. Ker se zaradi astme iz pljuč izloča več sluzi pri kadilcih kot nekadilcih, se kaj lahko zgodi, da je to za astmatika, ki je tudi kadilec, pogubno. In ne boste verjeli: takšnih je zares veliko.

Stres in kajenje Kajenje kadilca sprošča. Kar 80 odstotkov ljudi kadi v družbi in večina kadilcev bo na "čikpavzo" zelo poredko odšla sama. Tisti, ki to počnejo, imajo za to pač razlog, a vseeno, kajenje je družabni dogodek in če se boste odločili, da se odvadite kaditi, vam priporočamo, da se za nekaj časa, vsaj prvih štirinajst dni, odločite za osamitev. Veliko lažje vam bo, ko nihče zraven vas ne bo kadil. Hipnoza Čeprav se vedno znova pojavljajo nejeverni tomaži, hipnoza lahko pomaga pri prenehanju kajenja. Z njo lahko namreč hipnotizer v možganih zabriše spomin na cigaretne užitke in vaše telo bo imelo občutek, kot da nikoli niste kadili. Seveda boste našli tiste, ki bodo prisegali, da hipnoza pomaga, in tiste, ki se bodo temu smejali. Mi pravimo: zakaj ne bi vsaj poskusili? Po navadi takšni obiski trajajo do pol ure in stanejo okoli 60 evrov. Torej manj kot dva povprečna zavitka desetih škatlic cigaret.

Spremenite okolje Namesto da se trudite doma za štirimi stenami in se s svojo odvisnostjo bojujete sami, raje poiščite nove hobije, kot je recimo obisk kinematografa v družbi nekadilca. Težava pri kadilcih je, da se jim nekadilci hitro prilagodijo, kar v praksi pomeni, da boste, četudi je mraz in vaši prijatelji ne kadijo, skoraj gotovo pili kavo na prostem, saj vam tako ustreza. Ob odločitvi, da boste prenehali kaditi, morate upoštevati tudi, da morate izbirati prijatelje, ki vas bodo spodbujali. Tako vam bo lažje in hitreje uspelo. Bodite za vzgled Ste kdaj pomisli, zakaj ste začeli kaditi? Ker ste bili mladi in neumni, ker ste bili pod stresom, ker ste videli kajenje v filmih, pri starših ali kje drugje, pa ste želeli poskusiti. To so najbolj pogosti odgovori, pri katerih je najbolj pereč tisti: ker so kadili tudi starši. Zavedajte se, da če kadite vi, obstaja veliko možnosti, da bodo kadili tudi vaši otroci. Pa si tega res želite? Ne kadite pred otrokom in tudi tako boste zmanjšali število pokajenih cigaret, da o tem, da boste dober zgled mladim, sploh ne razmišljamo. Bodite za vzgled tistim, ki prihajajo za nami.

Ne spreglejte