SiolNET. Trendi Zdravje
Vsebino omogoča Zveza joga društev Slovenije

Foto: Zveza joga društev Slovenije in Siol.net

  • Messenger
  • Messenger

Joga pomaga do sproščenosti, energije in zadovoljstva – vpišite se na vadbo!

Vsebino omogoča Zveza joga društev Slovenije

Foto: Zveza joga društev Slovenije in Siol.net

Konec poletja in dopustov naj ne pomenita tudi konec sproščenih dni, miru in zadovoljstva. Sproščenosti in obnavljanja energije se lahko naučimo tudi v vsakdanjem življenju – z vadbo joge. Po navedbah Združenih narodov to počne že dve milijardi ljudi. Zakaj? Zato, ker deluje.

Khatu Pranam – sklop telesnih položajev z globokim antistresnim učinkom. Foto: Yoga in Daily Life – The System, Oliver Ondráš | Foto: Khatu Pranam – sklop telesnih položajev z globokim antistresnim učinkom. Foto: Yoga in Daily Life – The System, Oliver Ondráš

Kako nam pomaga vadba Joge v vsakdanjem življenju?

joga v vsakdanjem življenju | Foto: S sistematičnim poučevanjem jogijskih tehnik se v Sloveniji že 29 let poglobljeno ukvarjajo društva Joga v vsakdanjem življenju. Vadbi se lahko pridružite do konca septembra, na nekaterih lokacijah tudi še v začetku oktobra. Najbližjo lokacijo vadbe najdete na www.jvvz.org, ali pokličite tel. 040-315-000. Vadba poteka na začetnih in nadaljevalnih stopnjah, specializiranih vadbah za hrbtenico ali za sklepe, organizirana je vadba za starejše, delavnice jogijskih tehnik za čiščenja organizma, lokalni in mednarodni seminarji.

Zavestno sproščanje: prvi korak v jogo

Pri soočenju s stresom je Joga v vsakdanjem življenju eden od najučinkovitejših in preverjenih celovitih sistemov. Najprej se naučimo zavestno globoko sprostiti in nato kako sprostitev udejanjimo v aktivnem življenju. Razne bolečine nas velikokrat opozarjajo na napake, ki jih delamo. In namesto da se upiramo, se z jogo delno naučimo to sprejeti, obvladovati, razumeti in, če se le da, rešiti težavo, iz katere izhaja.

Foto: Bojan Puhek | Foto: Foto: Bojan Puhek Dr. Dejan Dinevski, predsednik društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor, strokovnjak za jogo in meditacijo s 25-letnimi izkušnjami poučevanja, ki predmet Joga v športu predava v okviru študija športnega treniranja na Univerzi v Mariboru, pravi: "Joga brez dvoma zvišuje kakovost življenja. Kot prvo, na področju zdravja. Joga je izjemna preventivna tehnika. Drug pomemben element je sprostitev. Vsakodnevna globoka sprostitev je pomembna za vsakega človeka. Imam družino, dva otroka, službo na univerzi in pri veliko obveznostih in odločitvah, ki jih sprejemam, potrebujem nek umik. In to ne, da se skrijem, ampak da napolnim baterije. Joga oziroma meditativne tehnike pa brez dvoma tudi zvišajo kognitivne sposobnosti, zmožnost koncentracije, pomnjenja, osredotočenja, odločanja."

Telesne vaje - Asane: subtilna govorica telesa

V telesnih položajih - asanah vztrajamo ali pa jih izvajamo dinamično. Razlika med asanami in drugimi telesnimi vadbami je v tem, da telovadne vaje izvajamo hitro, asane pa počasi, zavestno in zmerno. Ni pomembno število izvedenih asan, temveč kakovost izvajanja. Po vadbi asan in sproščanju je telo sveže, regenerirano, spočito in napolnjeno z energijo.

Foto: Yoga in Daily Life – The System, Bojan Radin | Foto: Foto: Yoga in Daily Life – The System, Bojan Radin

Prof. Dr. Vojka Bole Hribovšek: Jogo sem začela vaditi dokaj pozno, pri 38 letih po večjih zdravstvenih težavah. Joga me je zanimala že kot študentko, vendar so mi bile vaje v knjigah pretežke. Potem pa mi je prijateljica povedala za Jogo v vsakdanjem življenju, ki je zelo postopna in sistematična. Ob prvi priložnosti sem se vpisala na vadbo in od takrat me joga spremlja že 28 let in je postala moj način življenja. Zame je joga najboljši način premagovanja stresa. Pomagala mi je v težkih in stresnih življenjskih okoliščinah, kot sta operacija in smrt v družini. Zdaj živim veliko bolj umirjeno in sproščeno, v miru sama s seboj in s svetom.

Dihalne tehnike Pranajame: obnavljanje življenjske energije

Pranajama pomeni zavestno vodenje dihanja. Usmerjanje prane pri vadbi Joge v vsakdanjem življenju povečuje vitalnost in telesno odpornost, razstruplja telo, poglablja sproščenost, umiri in bistri duh. Na ta način kultiviramo življenjsko energijo, se harmoniziramo z okoljem in smo prisotni v tem trenutku. Prana je tudi v kakovostni hrani, zato je najbolje, da uživamo polnovredno, ekološko pridelano vegetarijansko hrano.

Jure Pogačnik, univ. dipl. prav., direktor podjetja za pravno svetovanje: "Z jogo sem se pričel ukvarjati na začetku študentskih let in ne predstavljam si, da bi študij uspešno zaključil brez joge. Glede na moje življenje pred tem, je bila uspešnost mojega študija presenečenje tako zame, kot tudi za starše, verjetno tudi za marsikaterega znanca. Kasneje so mi tehnike meditacije pomagale rešiti največje težave pri vzpostavitvi poslovne storitve mojega podjetja. Pri športu pa sem se s pomočjo joge naučil spodbujati se tudi v trenutkih, ko mi ne gre dobro."

Meditacija: most do človekovih skritih potencialov

Z meditacijo samoanalize Joge v vsakdanjem življenju spoznamo orodja zavesti (um in čutila), ne da bi ovirali njihovo delovanje. Vadbo meditacije samoanalize sestavljajo tehnike sproščanja, telesne vaje (asane) in seveda mnoge jogijske meditativne tehnike. Naravni proces je, da začnemo z asanami in pranajamo in se najprej naučimo občutiti svoje telo ter globoko sprostiti. Nato pa je nadgradnja meditacija.

Foto: Yoga in Daily Life – The System, Bojan Radin | Foto: Thinkstock Foto: Yoga in Daily Life – The System, Bojan Radin Foto: Thinkstock

Kaj se dogaja z nami med meditacijo?Dr. Dejan Dinevski: Med meditacijo se zgodi več stvari. Prvi, temeljni korak je sprostitev. Nato se človek usmeri vase, postane prisoten v trenutku, to je drugi temelj. Potem pa se nauči poglobljeno opazovati samega sebe. Najprej svoje telo, potem dihanje, energijo in se s tem poglablja na vedno finejšo raven, v naslednji stopnji pa ustvari distanco tudi do svojih misli. Postane ne tisti, ki misli, ampak tisti, ki svoje misli opazuje.

 
Avtor znanstveno potrjenega sistema Joga v vsakdanjem življenju Vishwaguru Paramhans Maheshwarananda. Foto: Yoga in Daily Life – The System
 | Foto: Avtor znanstveno potrjenega sistema Joga v vsakdanjem življenju Vishwaguru Paramhans Maheshwarananda. Foto: Yoga in Daily Life – The System

Obstajajo številne "različice" joge. Kaj menite o tem? Dr. Dejan Dinevski: Osebno sem zagovornik izvornosti v jogi, to pomeni, da je vadba celovita, da vsebuje telesne, dihalno-energetske vaje in pa meditacijo ter duhovno-filozofski vidik. Po mojem mnenju in izkušnjah ima tak pristop najgloblje in najboljše učinke. Na zahodnem trgu pa se pač prodaja tisto, kar ljudji najhitreje pritegne. Na primer obljubljajo lepo oblikovanje telesa, vzamejo nekaj vaj iz joge in dodajo še nekaj svojih. To pa nima več elementov izvorne joge, ampak je to nekaj prirejenega, kjer je ime joga uporabljeno bolj marketinško kot pa vsebinsko.

Na družinskem festivalu joge junija letos v Mozirskem gaju cvetja se je v organizaciji Zveze joga društev Slovenije družilo prek 700 udeležencev in vadečih.

joga v vsakdanjem življenju | Foto:

 

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin