Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
12.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

elektronske cigarete zdravje

Sreda, 12. 11. 2014, 12.31

6 let, 7 mesecev

Elektronske cigarete niso zgolj "neškodljiva vodna para"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Elektronske cigarete so hitro preplavile trg, kljub številnim neodgovorjenim vprašanjem o njihovem vplivu na zdravje, kakor tudi učinkovitosti pri odvajanju od kajenja običajnih cigaret.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je od leta 2005 industrija elektronskih cigaret zrasla od enega proizvajalca na Kitajskem na tri milijarde ameriških dolarjev vredno svetovno poslovanje s 466 blagovnimi znamkami.

WHO sicer navaja, da so v pari elektronskih cigaret nižje ravni nikotina in drugih morebitnih škodljivih toksinov kot v običajnih cigaretah, vendar hkrati poudari, da je do zdaj le malo raziskav, ki bi dokazale varnost teh naprav ali podprle trditve proizvajalcev, da lahko te cigarete kadilcem pomagajo opustiti kajenje konvencionalnih cigaret.

Prav tako so v tej svetovni organizaciji prepričani, da je potrebna ustrezna regulacija uporabe teh cigaret v zaprtih prostorih, saj obstajajo dokazi, da se ob izdihu pri kajenju elektronskih cigaret v zraku poveča raven strupenih snovi, kot so nikotin in delci.

Elektronske cigarete imajo visoko raven nanodelcev, ki sežejo globoko v pljuča in krvni obtok Elektronske cigarete sicer delujejo tako, da odišavljeno nikotinsko tekočino segrejejo v paro, ta pa se nato inhalira, vendar brez dima. In znanstveniki univerze v Kaliforniji oziroma njenega Centra za nadzor tobaka, raziskave in izobraževanje so ugotovili, da emisije elektronskih cigaret niso zgolj "neškodljiva vodna para", kot to pogosto pri trženju proizvodov navajajo proizvajalci, temveč so lahko v zaprtih prostorih viri onesnaževanja zraka.

Elektronske cigarete imajo namreč visoko raven nanodelcev, ki lahko povzročajo vnetja. Tako kot pri konvencionalnih so tudi pri elektronski cigaretah ti delci dovolj majhni, da sežejo globoko v pljuča in krvni obtok. Testiranja teh naprav pa kažejo, kot že rečeno, precej nižje vrednosti večine strupene snovi kot običajne cigarete, ne pa tudi nanodelcev.

Propilen glikol in glicerol povzročata draženje v ustni votlini in žrelu ter suh kašelj Da vodna para pri elektronskih cigaretah ni tako neškodljiva, ugotavlja tudi ameriški urad za hrano in zdravila (Food and Drug Administration). Njihova raziskovalka Priscilla Callahan-Lyon, ki je analizirala podatke o hlapih elektronskih cigaret, je namreč ugotovila, da jih večina vsebuje propilenglikol, glicerol, različne arome, nikotin in druge kemikalije. In le propilen glikol in glicerol povzročata draženje v ustni votlini in žrelu ter suh kašelj.

Ni dovolj dokazov za sklepanje, da elektronske cigarete pomagajo pri prenehanju kajenja Najnovejša ameriška raziskava pa vzbuja tudi dvome o morebitnih prednostih elektronske cigarete za ljudi z rakom, saj ugotavlja, da so bili kadilci, ki so imeli omenjeno bolezen in so uporabljali elektronske cigarete skupaj s tradicionalnimi, bolj odvisni od nikotina kot tisti, ki niso uporabljali naprav. Prav tako študija ni pokazala, da bi bile elektronske cigarete v pomoč pri opuščanju kajenja.

Tudi v WHO so prepričani, da trenutno ni dovolj dokazov za sklepanje, da elektronske cigarete pomagajo pri prenehanju kajenja. Zato priporočajo, da je kadilce treba še naprej spodbujati, da prenehajo kaditi in prekinejo odvisnost od nikotina z uporabo že odobrenih oblik zdravljenja.

Prav tako se tudi zavzemajo za prepoved prodaje elektronskih cigaret z okusom po sadju, sladkarijah in alkoholnih pijačah, dokler se ne dokaže, da niso še posebej privlačna za otroke in mladostnike. Trenutno po njihovih podatkih obstaja že skoraj osem tisoč različnih okusov.

Ne spreglejte