Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spanje spanec dremež

Torek, 1. 7. 2014, 9.59

8 let

Do večje produktivnosti s sobami za dremanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsi se zavedamo pomembnosti zadostne količine spanja in spočitosti, a le redko za to tudi kaj naredimo. Ameriške univerze in podjetja so začeli uvajati posebne prostore za dremanje.

Neprespanost je tegoba, s katero se v izpitnem obdobju verjetno sreča vsak študent, huda utrujenost pa lahko postane nevarna, ko neprespani študentje sedejo za volan. V Pasadeni je zato šola za oblikovanje uvedla prostor za dremanje, ki je za študente odprt v izpitnem obdobju.

Če ni prostora za dremanje, se je treba znajti z zemljevidi za dremanje Ker gre za šolo, v katero se študentje večinoma vozijo z avtomobili, je bila uvedba prostora za dremanje povezana s skrbjo za varnost študentov, hkrati pa z njo spodbujajo večjo zbranost in posledično uspeh študentov. Prostor za dremanje vsako izpitno obdobje določijo glede na razpoložljive učilnice, za študente pa je odprt 24 ur na dan.

Za podobno potezo so se lani odločili še na univerzah v Koloradu in Michiganu, o uvedbi prostorov za dremanje pa razmišljajo tudi na Harvardu, kjer so pobudo že vložili študentje. Na univerzah, kjer za dremanje ni predvidenih prostorov, študentje izdelujejo "zemljevide za dremanje", ki označujejo prostore na kampusu, kjer so najprimernejše razmere za spanje, na primer sobna temperatura, glasnost, udobnost sedežev in pretok ljudi. Prostori za dremanje tudi v podjetjih Prostori za dremanje pa niso priljubljeni zgolj na univerzah, temveč tudi v podjetjih. Huffington Post produktivnost svojih zaposlenih povečuje s posebnimi sobami in udobnimi sedeži, v katerih lahko zaposleni kadarkoli zatisnejo oči. Za povečanje produktivnosti in bolj bistre misli zadostuje že 15 minut počitka, zato o prostorih za dremanje vsaj v ZDA razmišlja vedno več naprednih podjetij, ki se zavedajo, da so srečni in spočiti delavci ključni za uspeh podjetja.

Ne spreglejte