Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 1. 2014,
14.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Diana Vlahinič OrCa

Petek, 24. 1. 2014, 14.00

4 leta, 3 mesece

"Če vse dobimo v naravi, zakaj ne bi tega izkoristili"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

"Življenje, ki je prijazno do drugih, do živali, do planeta in tudi samega sebe, je povsem preprosto in mogoče. To je prihodnost in tisto, k čemur bi morali vsi stremeti," poudarja Diana Vlahinič.

Ker je v Sloveniji pogrešala izdelke, ki niso testirani na živalih, ki so prijazni do okolja, so stoodstotno naravni in ne vsebujejo nikakršnih sintetičnih sestavin, hkrati pa tudi ni bilo trgovine, ki bi bila dobrodelna, se je Diana Vlahinič odločila, da odpre svojo trgovino, ki bo ponujala prav to.

Oktobra 2008 na svetovni dan zaščite živali je pri 26 letih s prijateljema Grego in Tjašo odprla prav posebno trgovinico z imenom OrCa. Ta dan so izbrali namenoma, saj, kot je dejala Diana, sovpada z idejo in filozofijo trgovine.

Ideja o lastni trgovini se je zdela povsem logična

V Sloveniji je bila v tistem času ponudba zelo okrnjena, še tisto, kar je bilo, je bilo povprečno. Ko je Diana iskala izdelke, ki niso testirani na živalih, je hkrati iskala tudi tiste, ki nimajo živalskih sestavin. Ob tem pa je ugotovila, da je v posameznih izdelkih še kup drugih kemičnih sestavin, ki jih prav tako ne želi dajati na svoje telo, ker so toksične.

Vse to je pripeljalo do tega, da je zapadla v nekakšen krog iskanja in proučevanja ter ugotovila, da na svetovnem tržišču obstaja veliko kozmetičnih izdelkov, ki so vrhunske kakovosti, ne vsebujejo nobenih sintetičnih sestavin, so stoodstotno naravni in so prijazni do vseh: ljudi, živali in okolja.

Ideja, da odpre svojo trgovino in v njej ponudi prav takšne izdelke, se je naenkrat zdela povsem logična. Začetki so bili sicer zelo težki, vendar, kot je poudarila, ni nikoli niti za trenutek pomislila, da bi odnehala.

 | Foto:

"Kozmetika je ravno tako pomembna kot prehrana"

Zakaj bi se sploh obremenjevali s tem, kaj dajemo na svoje telo? Kot je pojasnila Diana, ljudje pri kozmetiki pogosto pozabljajo, da so to izdelki, ki jih dnevno nanašajo na največji organ našega telesa, to je koža. "S tem, ko nanašamo izdelke na kožo, vplivamo na naše celotno telo. Če bi nekomu rekel, da vsak dan zastruplja jetra z nekim izdelkom ali kaj podobnega, bi se zamislil, saj si tega ne želi. Pri koži pa ne razmišljajo tako," je dejala.

Dodala je, da se vse to, kar nanesemo na kožo, absorbira v naš krvni obtok, se odlaga na različnih organih in lahko povzroča različne motnje, težave in bolezni. "Kozmetika je ravno tako pomembna kot prehrana," je še poudarila.

Če si želiš, se lahko naučiš več kot pa v šolah

Diana sicer prihaja iz komercialno-ekonomskih vod in predznanja o kozmetiki ni imela. "Sem samouk in verjamem, da če si nečesa želiš in se za to zanimaš, se lahko sam naučiš veliko več, kot pa te nauči šola," je dejala. Redno je tudi v stiku z dobavitelji, ki prihajajo od vsepovsod (ZDA, Avstralija, Evropa), imajo ogromno znanja in so po izobrazbi mikrobiologi, zdravniki. "Od njih dobim veliko znanja in informacij," je pojasnila.

Trgovina deluje že šesto leto, v tem času pa so pridobili zelo veliko zadovoljnih strank. Za zdaj so njihovi izdelki dostopni v njihovi trgovini, spletni trgovini in v nekaterih ekoloških trgovinah po Sloveniji. Pri njih kupujejo igralci, pevke, maskerji, ki delajo v gledališčih, in tudi vizažisti, ki delajo na televiziji.

Diana in njena ekipa želita s svojim delom ljudem sporočiti, da je življenje, ki je prijazno do drugih, do živali, do planeta in tudi samega sebe, povsem preprosto in mogoče. "To je prihodnost in tisto, k čemur bi morali vsi stremeti," je poudarila in dodala, da nam vse daje narava in če vse dobimo tam, zakaj ne bi tega izkoristili.

 | Foto:

Poglaviten del filozofije trgovine je tudi dobrodelnost

Edini namen trgovine pa ni prodaja izdelkov, ampak tudi dobrodelnost, saj del denarja od nakupov podarijo različnim dobrodelnim organizacijam. Na začetku so del denarja od vsakega prodanega izdelka namenili zavetišču Horjul, nato pa so svoj krog razširili še na druge podobne organizacije. Darujejo po dogovoru s posameznimi organizacijami in glede na potrebe.

Vsako leto posvojijo tudi vse slovenske delfine prek društva Morigenos, ki skrbi za varstvo morskega življenja v našem morju, dogovarjajo pa se tudi z eno izmed organizacij iz tujine, da bi posvojili orangutane.

Ne spreglejte