"Mi nismo Jamieji Oliverji, Bineti Volčiči, Ramseyji ali Blumenthali"

"Čeprav je kuhanje nekaj elementarnega, se v njem skriva veliko čarobnega. Je roman brez konca - polno skrivnosti in zanimivih karakterjev," pravi ekipa kuharice Kuhinja v dvoje.

1 / 2

Foto: Matic Maležič , Jan Valena

2 / 2

Foto: Matic Maležič , Jan Valena

Kuhanje. Nekaj tako običajnega, vsakdanjega. Za nekatere nujno zlo, za druge neverjetni užitek. In ko je kuhanje za nekoga več kot samo kuhanje, to lahko pomeni tudi začetek neke nove zgodbe, takšne, ki ima platnice.

In prav takšno zgodbo je spisala ekipa knjige Kuhinja v dvoje. Gre za družinsko-prijateljsko navezo, saj jo sestavljajo trije bratje – Jan, Andrej in Peter Valena, njihov bratranec Ožbej Peterle, Andrejevo dekle Anja Maležič in njen brat Matic, ki se je ekipi pridružil v zadnji fazi.

Vihtenje kuhalnice in osvajanje Kulinarika v njihovem življenju igra zelo pomembno vlogo. Moški del ekipe je namreč že od najstniških let rad ustvarjal v kuhinji, v študentskih časih pa so svoje navdušenje nad kulinariko delili s prijatelji, za katere so občasno pripravljali prav obilne večerje s petimi, šestimi hodi. "No, vihtenje kuhalnice se je velikokrat izkazalo tudi za dober način, kako očarati kakšno mično gospodično."

Ideja za knjigo Kuhinja v dvoje pa se je porodila leta 2011, ko se je poročil njihov skupni prijatelj. "Dobili smo idejo, da njemu in njegovi bodoči ženi izdelamo in podarimo unikatno poročno darilo - kuharsko knjigo z našimi najboljšimi recepti. Mladoporočenca sta bila nad darilom zelo navdušena in ker smo prejeli veliko dobrih odzivov – veliko parov nam je dejalo, da bi z veseljem imeli takšno knjigo v lastni kuhinji –, smo se odločili, da razširjeno in izpopolnjeno knjigo izdamo tudi za širšo javnost," so pojasnili.

V dvoje Knjiga je napisana v dvojini in nagovarja predvsem pare. Avtorji želijo z njo spodbuditi skupno ustvarjanje v kuhinji in doprinesti k temu, da bi čas, ki ga posvetimo pripravi jedi, doživljali kot priložnost za ustvarjanje, povezovanje, eksperimentiranje in poglobjanje partnerskega odnosa.

"Mogoče zveni klišejsko, ampak zdi se nam, da živimo v 'času, ko zmanjkuje časa'. Med drugim tudi za odnos do priprave hrane, skupnega obedovanja, druženja ob hrani. Prehranjevanje ni več dogodek, še posebej med mladimi," meni ekipa mladih kuharjev.

Knjigo so ustvarjali vsi skupaj in tako je vsak izmed peterice prispeval nekaj receptov. Nekaj je tudi preverjenih ali prirejenih klasik iz zakladnice družinskih arhivov, veliko idej pa se je porodilo tudi med potovanji po svetu, kjer so spoznavali kuhinje drugih kultur.

Naivno verjeli v lasten projekt in ga izpeljali Ker pa je na tržišču poplava različnih takšnih in drugačnih kuharskih knjig, pa je povsem na mestu vprašanje: V čem se ta kuharica razlikuje od drugih?

"Mi nismo Jamieji Oliverji, Bineti Volčiči, Ramseyji ali Blumenthali. Naša kuharica predstavlja pet nadobudnih mladih posameznikov, ki so naivno verjeli v lasten projekt in ga tudi izpeljali. Od receptov, kuhanja, food-stylinga, fotografij in oblikovanja. Vse je plod našega lastnega dela in znanja, ki smo ga pridobili kot samouki – lahko bi rekli, da so bili to bolj naši hobiji, nihče izmed nas namreč ni šolan profesionalec na teh področjih. V svoje roke smo vzeli tudi izdajo knjige in jo založili sami," pojasnjujejo.

Ima pa njihova knjiga še eno posebnost , ki jo omogoča naš jezik, in sicer uporabo dvojine, saj nagovarja par skozi celotno knjigo. Tudi količine sestavin so večinoma navedene za dva.

Idej je še dovolj Da s svojo knjigo niso brcnili v temo, pa dokazujejo tudi številni pozitivni odzivi. "Vsi so navdušeni, nekateri tudi rahlo presenečeni, da nam je dejansko uspelo in da knjiga deluje tako profesionalno," so navedli in dodali, da so dobili tudi že prve pozitivne komentarje tistih, ki so recepte že preizkusili.

Tudi zato že razmišljajo o novih podvigih, morda celo o novih knjigah. "S tem projektom smo pridobili veliko znanja, ki ga bomo lahko uporabili pri nadaljnjih projektih, in tudi idej imamo še dovolj!"

Preizkusite, kako vam gre kuhanje v dvoje.

Kaj vse najdemo v knjigi? Izbor receptov obsega: - zajtrke, - predjedi, - prigrizke, - juhe, - solate, - glavne jedi - ter sladice in pijače. Poleg jedi evropske in mediteranske kuhinje bodo bralci v njej našli tudi eksotične jedi z različnih koncev sveta. Recepti so jasni in preprosti ter zato izvedljivi tudi za kuharsko manj izkušene, hkrati pa knjiga predstavlja vir kuharskih navdihov za različne priložnosti, s katerimi se srečujejo pari – od hitrega kosila do slavnostne večerje, praznovanja ali zabave.

Bučna juha s kokosovim mlekom

za 2 osebi 1 manjša buča hokaido (približno 700 g) 1 srednje velika čebula 2 stroka česna 2 srednje velika korenčka (približno 200 g) 300 ml kokosovega mleka 1 l vode 1½ žličke karija ½ žličke ingverja v prahu ščepec muškatnega oreščka oljčno olje sol, poper bučno olje bučna semena Korenje olupita in narežita na debelejše kolobarje. Buče ni treba olupiti, le dobro jo umijta in odstranita poškodovane dele lupine. Prerežita jo na pol in z žlico odstranita semenski del. Očiščeno narežita na koščke. Čebulo in česen nasekljajta na drobno. V loncu na malo oljčnega olja popražita čebulo in česen. Ko se čebula zmehča, dodajta bučo ter korenje in pražita vse skupaj še približno tri minute. Zalijta z vodo in kuhajta še približno 20 minut. Ko sta buča in korenje mehka, odlijta iz lonca približno 400 ml tekočine v manjšo posodo in preostanek spasirajta s paličnim mešalnikom. Dolijta kokosovo mleko, začinita s karijem, ingverjem v prahu, muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Vse skupaj še enkrat dobro premešajta. Če se vama zdi juha pregosta, lahko prilijeta nazaj nekaj odlite jušne tekočine. Postrezita z malo bučnega olja in bučnimi semeni.
Ni res, da Slovenci nimamo junakov. Veliko jih je, le poiskati jih je treba. V težkih časih je to izziv. A vsak dan pišemo zgodbe o pogumu in uspehih. Junaki so včasih znana imena, drugič pa povsem vsakdanji in preprosti ljudje, sosedje iz vaše ulice. V rubriki Junaki za jutri predstavljamo ljudi s pogumom in dosežki. Želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake. Poskrbeli bomo, da zgodbe, ki si zaslužijo pohvalo, pridejo do naših bralcev. Če imate sami predlog za kakšno osebo, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov junaki@tsmedia.si.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano