Bodoči zdravnik, ki bolnikom z rakom vliva upanje

"Naš sonček, zelo prijazen, vedno nasmejan, poln življenja ter vsakič poln spodbudnih in hudomušnih besed." Tako so bolniki z rakom opisali Bernarda Šutića, najmlajšega znanilca upanja 2015.

1 / 3

Foto: Ana Kovač , Znanilci upanja , osebni arhih B. Š.

2 / 3

Foto: Ana Kovač , Znanilci upanja , osebni arhih B. Š.

3 / 3

Foto: Ana Kovač , Znanilci upanja , osebni arhih B. Š.

Bolniki, ki se borijo z rakom, in njihovi svojci so tako kot lani tudi letos izbrali Znanilce upanja – tiste onkološke zdravstvene delavce, ki jim poleg strokovnega znanja namenijo tudi prijazne besede, jim vlivajo upanje in pozitivno energijo.

Največ nominacij so prejeli: - zdravnik dr. Erik Brecelj, - zdravnik dr. Jernej Benedik, - medicinski tehnik Nedeljko Grgić in - informator na onkološkem inštitutu Bernard Šutić.

Študent, ki svoje delo opravlja z največjim veseljem Najmlajši med znanilci upanja je Bernard Šutić, ki na onkološkem inštitutu dela kot študent, in sicer v sprejemni pisarni na oddelku. On je tista oseba, s katero se bolniki na oddelku najprej srečajo. Bernard kot informator sprejme bolnike, ti pa pri njem počakajo na sprejem na oddelek.

Svoje delo opravlja z največjim veseljem in žarom. Tudi ob našem pogovoru po končanem delovniku je bil nasmejan, dobre volje in poln energije. Kot pravi, mu je delo z bolniki v največje veselje.

"Zelo zelo rad opravljam svoje delo, " je dejal z navdušenjem. "Kolikor sem se na začetku bal, da je onkološki inštitut ena grozna hiša, mi je hitro postalo zelo prijetno, tudi pacienti so zelo super, pravi borci, ki so polni pozitivne energije, prav tako je super tudi kolektiv, tako da mi je v službi zelo luštno."

Bodočemu zdravniku priznanje dalo novega zagona Bernard je študent medicine in pravi, da mu je priznanje bolnikov dalo veliko zagona za naprej, tako za delo kot študij. Trenutno je v tretjem letniku, za specializacijo se še ni odločil, a zagotovo bo izbral nekaj, kjer bo delal z ljudmi, za raziskovalno delo se ne bo odločil. "Precej blizu mi je pediatrija, a moram še veliko videti in doživeti, tako da bomo še videli, kam me bo na koncu potegnilo," pravi Bernard, ki ima časa za odločitev še dovolj.

O priznanju Znanilci upanja pravi, da si šteje v veliko čast že to, da se je njegovo ime sploh pojavilo med nominacijami. "Sploh nisem vedel, da poteka ta akcija. Ko me je nekdo opozoril, da sem med nominiranimi, sem začel brati komentarje in sem bil več kot presenečen, za veliko komentarjev bi lahko tudi ugotovil, kdo je njihov avtor, saj imaš z določenimi ljudmi posebne pogovore, trenutke."

Priznanje bolnikov in njihovih svojcev mu pomeni ogromno, "je poseben občutek, zelo sem hvaležen, ker je to neka posebna potrditev za delo in trud".

Slovensko zdravstvo niso le afere in negativne zgodbe Bernard je vesel, da poteka takšna akcija, ki ima poseben pozitiven doprinos v slovenskem zdravstvu, sploh v zadnjem času, ko je toliko afer in negativnih zgodb.

"Res se dogajajo napake, a razumeti je treba, da je pacientov vedno več, časa za njih pa, žal, vedno manj. Zdravniki se na žalost pogosto nimajo časa s pacienti ukvarjati tako, kot bi si želeli, in zelo lepo je, da tisti čas, ki ga vendarle imaš, znaš izkoristiti in sebe dati v polnosti," pravi bodoči zdravnik, ki je vesel, da ta pozitiven odnos opazijo tudi bolniki.

Kako so glasovalci opisali Bernarda Šutića Najpogostejši besedi ob utemeljitvah nominacij zanj sta bili "naš sonček", eden od sodelujočih pa je o njem zapisal tole: "Je zelo prijazen, vedno nasmejan, poln življenja ter vsakič poln spodbudnih, hudomušnih besed. Pacientu veliko pomeni, da te na začetku zdravljenja, pa tudi pozneje, ko prihajaš na kemoterapije ali kontrole, pričaka taka oseba."
Erik Brecelj, zdravnik s toplino in človečnostjo "Izstopa z izjemno energijo, toplino, človečnostjo, je prijazen in razumevajoč. Dragocen kot zdravnik in človek," je ob oddaji svoje nominacije za dr. Erika Breclja zapisal eden od sodelujočih v akciji. Brecelj se je ob prevzemu priznanja zahvalil vsem svojim sodelavcem na onkološkem inštitutu in poudaril, da "imamo, na žalost, vsi skupaj vedno manj časa za bolnike. Te nagrade ne čutim le kot priznanje za svoje delo, temveč tudi kot obveznost, da nekaj spremenim na bolje."
Ni res, da Slovenci nimamo junakov. Veliko jih je, le poiskati jih je treba. V težkih časih je to izziv. A vsak dan pišemo zgodbe o pogumu in uspehih. Junaki so včasih znana imena, drugič pa povsem vsakdanji in preprosti ljudje, sosedje iz vaše ulice. V rubriki Junaki za jutri predstavljamo ljudi s pogumom in dosežki. Želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake. Poskrbeli bomo, da zgodbe, ki si zaslužijo pohvalo, pridejo do naših bralcev. Če imate sami predlog za kakšno osebo, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov junaki@tsmedia.si.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano