SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za gradnjo onkološkega inštituta smo namesto 22 odšteli 49 milijonov evrov

0

termometer

Končala se je obnova vodovoda na onkološkem inštitutu, v katerem je bila v vodi legionela še pred vselitvijo bolnikov leta 2007. Obnova je stala sedem milijonov evrov.

Z današnjo slavnostjo otvoritvijo, katere se je udeležila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je končala saga okoli vodovoda v novi stavbi onkološkega inštituta, v katerem je bila v vodi legionela še pred vselitvijo bolnikov leta 2007.Leta 2009 so v vodi odkrili tudi povečano prisotnosti cinka in železa. Zaradi legionele so morali večkrat izvajati klorne in toplotne šoke na vodovodnem omrežju, na pipah pa so morali imeti tudi posebne drage filtre.

"Dokazujemo, da se nekatere stvari v naši družbi premikajo na bolje" "Obnovo vodovoda končujemo v roku in finančnih okvirjih, prihranili smo skoraj milijon evrov," je na odprtju novega vodovoda dejala ministrica za zdravje. Po njenem prepričanju s tem dokazujejo, da se nekatere stvari v naši družbi premikajo na bolje, še naprej pa se bodo trudili z davkoplačevalskim denarjem ravnati zelo preudarno, prav tako s prispevki zavarovancev.

Zahvalila se je vsem, ki so pri obnovi sodelovali, še posebej zaposlenim in bolnikom, ki so bili ves čas obnove zelo potrpežljivi. "Danes je dan za veselje in ne bomo pogrevali starih zgodb."

Strokovni direktor onkološkega inštituta Viljem Kovač je dejal, da je voda končno pitna. "Imamo postavljene visoke standarde kakovosti vode, da bi zagotovili čim večjo varnost bolnikov."

Končni prevzem vodovoda v uporabo je po besedah v. d. direktorice Zlate Štiblar Kisić predviden ta mesec. Gradnja onkološkega inštituta je po enajstih letih končana. A po 23 aneksih je cena gradnje s 23 milijonov poskočila na 49 milijonov evrov.

Poškodbe vodovoda posledica napak pri gradnji Napake na vodovodnem omrežju naj bi sprva saniral SCT, ki je novo, 49 milijonov evrov vredno novo stavbo onkološkega inštituta tudi gradiL, a so morali po stečaju nekdaj največjega slovenskega gradbinca, izbrati novega izvajalca. Tako je obnovo vodovoda izvedel Kovinar Kočevje, ki je med drugim zamenjal kar 15 kilometrov cevi.

Preglavice zaposlenim in bolnikom pa predstavljajo tudi težave s klimatskim sistemom in napake pri protipožarni zaščiti. Odgovornosti za te napake ni prevzel še nihče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin