Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 8. 2018,
19.42

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

9

Natisni članek

Samo Fakin ZZZS Milojka Kolar Celarc čakalne vrste

Sreda, 29. 8. 2018, 19.42

5 let, 7 mesecev

Kako bo Samo Fakin reševal čakalne vrste? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

9

Kandidat za verjetno najbolj vroče ministrstvo za zdravje je nekdanji prvi mož Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin. Z vrha ZZZS je moral na pobudo SMC, s katero bo zdaj sodeloval v vladi.

"Ne bo lahko, menim. Vendar pa, če bodo vsi tisti, ki imajo znanje in dobro voljo, priskočili na pomoč - in ni jih malo - bo šlo mnogo lažje," je za Planet TV dejal Fakin, ko je prišel podpisat svojo soglasje h kandidaturi.

Njegova predhodnica Milojka Kolar Celarc mu zapušča čakalne in med drugim tudi nedelujoč portal s podatki o dolžini čakalnih vrst.

Na zdravljenje in operacijo čaka 157 tisoč ljudi

Samo Fakin | Foto: STA , Foto: STA , Zadnji podatek o vseh, ki čakajo na pregled, zdravljenje in operacijo, je iz aprila. Gre za 157 tisoč bolnih Slovencev in Slovenk. Od tega nedopustno dolgo čaka že vsak tretji med njimi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ima tako za zadnje štiri mesece le delno zbrane podatke. Izgovarjajo se na ambulante in bolnišnice, ki da niso vešče elektronskega naročanja. Pacienti tako že od pomladi sploh nimajo pregleda, kje v državi lahko najhitreje pridejo do zdravnika.

Čakalna doba za otroškega zobozdravnika v Murski soboti je znana, medtem ko je naprimer termin na Jesenicah le okviren.

"Oni nam ne sporočajo točnih terminov, ampak samo odgovorijo, da bi termin dobil v prvi polovici meseca," primer opisuje Simon Indihar iz NIJZ.

Samo Fakin
Novice "Naše javno zdravstvo je zlorabljeno, zato ga je treba resetirati"

Lahko bi bilo le okoli deset odstotkov odstopanja

Zaradi tega je zmeda in podatki niso točni. Vseskozi imajo s programom težave, tako obsežnih, da od aprila ni natančnih podatkov o čakalnih dobah, še ne.

Odstopanja od natančnih podatkov bi bila lahko na grobo za okoli 10 odstotkov, verjetno pa še več, saj podatke pravilno javlja le tretjina izvajalcev. Preostalih 70 odstotkov pa najprej opozorijo, če ne poslušajo, pa ukrepata zdravstveni inšpektorat in zdravstvena zavarovalnica, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Pacienti niso nič prikrajšani, mirijo pristojni, čeprav se ob čakanju na pregled marsikomu verjetno zdravstveno stanje dodatno poslabša, pa čeprav bi morale bolnišnice že od decembra lani javljati verodostojne podatke.

 

Ne spreglejte