Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
14.54

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

10

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc UKC Ljubljana Ministrstvo za zdravje Zdenka Čebašek-Travnik

Torek, 12. 3. 2019, 14.54

5 let, 1 mesec

Čebašek-Travnikova: Za nezakonite vpoglede kriv sistem. Ministrstvo: To je zavajanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

10

Zdenka Čebašek Travnik | Foto STA

Foto: STA

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik razloge za nedovoljene vpoglede v zdravstvene kartoteke pacientov vidi tudi v sistemu e-zdravje. Na ministrstvu za zdravje odgovarjajo: "Njena izjava je zavajajoča in zlonamerna. Primera izolske bolnišnice in vpogleda v zdravstveno dokumentacijo bivše ministrice za zdravje -nikakor povezana z eZdravjem".

"Sistem e-zdravje ne deluje in kliče k nepravilni uporabi in zlorabi. Če bi imeli enotni sistem za zdravstvo, se ti primeri ne bi dogajali. Na to sem opozarjala že zadnja ministra, a ni bilo ustreznega odziva."

Tako je predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik danes komentirala razkritje Siol.net, da je več deset uslužbencev UKC Ljubljana konec leta 2017 nepooblaščeno gledalo v zdravstveno kartoteko Milojke Kolar Celarc. Prst odgovornosti je uperila v sistem e-zdravje, ki so ga "snovalci delali iz svojih pisarn". "Na pomanjkljivosti eZdravja sem opozarjala, že javno, na sestankih pa tudi zadnja dva ministra, a moji predlogi niso naleteli na posluh," je poudarila. 

Milojka Kolar Celarc
Novice V UKC so skrivaj brskali po njeni kartoteki #video

Čeprav so takšni nepooblaščeni dostopi po oceni Čebašek-Travnikove "ne le neetični, ampak tudi kaznivi", za zdaj ni jasno, ali bodo na zbornici zoper osebe, ki so dostopale do zdravstvenih podatkov Milojke Kolar Celarc, uvedli postopek. 

Na zbornici namreč seznama oseb, ki so vpogledovale, nimajo in ga tudi ne morejo zahtevati. "Ker nisem stranka v postopku, namreč ne morem iti v UKC in zahtevati seznama. S tem bi presegla pooblastila," se je branila predsednica zbornice.

Zakaj so zdravniki kljub temu, da jih pri svojem delu zavezujejo visoka etična načela, vpogledovali v te dokumente? Zakaj se torej, četudi je bilo to v tehničnem smislu mogoče, tega početja niso vzdržali zaradi lastnih etičnih načel? "Verjamem, da so zdravniki vedeli, da vpogledujejo v podatke brez pooblastil. Posameznike je verjetno zanimalo, ali je ministrica pri obravnavi na urgenci preskočila čakalno vrsto," je odgovorila Zdenka Čebašek Travnik.

UKC Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

Ministrstvo: izjave Čebašek-Travnikove so zavajajoče in zlonamerne

Na njene izjave so se že odzvali na ministrstvu za zdravje in nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Na ministrstvu za zdravje so prepričani, da je Čebašek-Travnikova "iz informacij lahko jasno razbrala, da je šlo za napačno zastavljeno spletno stran bolnišnice in lokalni informacijski sistem, nobeden od njiju ni del eZdravja kot projekta ministrstva in NIJZ". "Ministrstvo za zdravje obsoja vsak nepooblaščen dostop do osebnih zdravstvenih podatkov. Jasno je, da digitalizacija in dostopnost dokumentacije pomenita večjo možnost pretoka informacij o pacientu, kar je bil eden od glavnih ciljev eZdravja. Ob tem pa seveda sistem predpostavlja in zahteva moralno in etično ravnanje zaposlenih v zdravstvu," so poudarili.

"Informacijski pooblaščenec je v svojem mnenju leta 2018 navedel, da, če ima konkretni zdravstveni delavec tehnično omogočen dostop do osebnih podatkov zaradi opravljanja svojega dela, to še ne pomeni, da lahko do njih prosto dostopa izven zakonitega namena (zlasti izven delovnih potreb)," so še dodali na ministrstvu.

UKC Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Pričakovali bi, da bi razumela razliko"

"Pričakovali bi, da predsednica razume razliko med lokalnimi informacijskimi sistemi v javnih zavodih in centralnimi rešitvami eZdravja in je seznanjena s pristojnostmi in odgovornostmi posameznih deležnikov pri obdelavi zdravstvenih podatkov," pa so opozorili na NIJZ. 

"Informacijske rešitve eZdravja ne kličejo k zlorabam in nepooblaščenim vpogledom v osebne podatke. Prek centralnega sistema eNaročanja ni mogoče splošno dostopati do eNapotnic, uporabniki do eNaročanja dostopajo posamično, pri čemer so dostopi sledljivi."

"V sistem eZdravje je vgrajen sistem sledljivosti obdelave osebnih podatkov, kar pomeni, da se vsi (tako zakoniti kot morebitni nezakoniti) dostopi (vpogledi) beležijo. Sistem eZdravja ima vgrajene kontrole preverjanja uporabniških pooblastil, zato so pravice vpogleda odvisne od poklicnih pooblastil zdravstvenih delavcev," so pojasnili na inštitutu,

Nova nadaljevanja zgodbe o nepooblaščenih pogledih bomo objavili jutri na Siol.net.

Ne spreglejte