Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 11. 2013,
8.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prazniki prazniki običaji božič

Sobota, 30. 11. 2013, 8.21

7 let, 12 mesecev

Čarobna bela omela odganja zle duhove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bela omela na vratih med božičnimi prazniki je postala tradicija v številnih državah po svetu.

Stara ljudstva so videla, da druge rastline pozimi počivajo, omela pa je med prazniki polna življenja. Njeno zelenje ohranja upanje na prihod pomladi in novo življenje. Pogosto belo omelo zaradi njene zimske podobe uporabljamo v prazničnem okrasju.

Polparazitska rastlina na drevesih Evropska bela omela oziroma Viscum album ima mehko zaobljene parne zimzelene lističe in voskaste bele okrogle jagode, ki rastejo v skupinah od dveh do šestih jagod. Bela omela raste kot polparazitska rastlina na drevesih listavcih, najpogosteje v bližini vode. Delno zavira gostiteljsko rast, če jih je na drevesu preveč, pa ga tudi ubijejo – drevesa namreč izrabljajo za črpanje vode in mineralnih hranil.

Poleg tradicije ohranjanja zelenja in spominjanja na pomlad, ki ga imajo v tem prazničnem času vse zimzelene rastline, pa ima omela še eno čarobno moč: varovala naj bi pred udarci strele in požari. Prav zaradi tega velja, da je ob koncu praznične sezone ni treba odstraniti, temveč lahko v hiši visi vse do prihodnjega leta, ko jo zamenjamo s svežo omelo. Lepo okrašena s pisanim trakom in obešena nad vrati ni le lep božični okrasek, temveč velja tudi za simbol miru in sprave.

Miti, povezani z belo omelo Je simbol nesmrtnosti in življenjske biti. Naši dedi so verjeli, da odganja zle duhove, obešali so jo nad vhodna vrata ali v vežo.

V Franciji verjamejo, da je omela strupena, ker je rasla na drevesu, na katerem je bil križan Jezus Kristus. Zaradi tega je bila prekleta in bo za vedno le zajedavec.

Vikingi so verjeli, da ima omela moč, da lahko obudi mrtve. Zelo so jo častili Kelti. Nabirali so jo z zlatim srpom. Zanimiv pa je tudi pomen besede omela, ki v njihovem jeziku pomeni "zdravilec vsega".

Poljub pod omelo V Severni Ameriki je razširjena tradicija poljubljanja pod belo omelo, ki je povezana s starogrškim praznovanjem in pozneje s primitivnimi poročnimi obredi. Mladenka, ki se v božičem času znajde pod belo omelo, ne more zavrniti poljuba. Takšen poljub lahko pomeni globoko ljubezen ali pa trajno prijateljstvo. Če dekleta pod praznično okrašeno omelo nihče ne poljubi, se po starem izročilu v novem letu ne bo poročilo.

Menda prinaša srečo v prihodnjem letu vsakomur, ki jo najde v gozdu. Zato le hitro ponjo, prinesite nekaj sreče in zelenja tudi v svoj dom.

Ne spreglejte