SiolNET. Trendi Zdravje
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brezplačni higienski vložki in tamponi za Dunajčanke

0,23

termometer

vložki tamponi |  | Foto: Pexels
Foto: Pexels

V avstrijski prestolnici bodo ženskam in dekletom, predvsem socialno šibkejšim, na voljo brezplačni higienski vložki in tamponi. Pilotni projekt Rdeča škatla, s katerim želijo odpraviti tabuje in neenakopraven dostop do higienskih pripomočkov, bo v 20. dunajskem okrožju Brigittenau potekal od oktobra do konca januarja.

Čeprav so higienski pripomočki osnovna potrebščina, predstavljajo za ženske velik strošek, nekaterim tudi veliko finančno breme. Vsaka ženska v svojem življenju porabi povprečno 17 tisoč tamponov ali vložkov, za kar odšteje skupno okoli tri tisoč evrov.

Zatekanje k nehigieničnim, celo nevarnim alternativam

Zato socialno šibkejše posegajo tudi po nehigieničnih in pogosto celo nevarnih alternativah, kot so kosi blaga ali straniščni papir. Take rešitve povečajo možnosti okužb ter vodijo v psihične težave in izolacijo zaradi sramu.

"Vsaka ženska in vsako dekle na Dunaju mora imeti dostop do higienskih pripomočkov med menstruacijo. To je naša osnovna potreba. Pilotni projekt Rdeča škatla podira tabuje ter ženskam in dekletom ponuja pomoč, če jo potrebujejo," je povedala dunajska podžupanja in mestna ministrica za ženska vprašanja Kathrin Gaal.

Rote Box | Foto: PID/VOTAVA Foto: PID/VOTAVA

V prvi fazi projekta bodo na štirih lokacijah po okrožju Brigittenau postavili stojala s higienskimi vložki in tamponi, kjer jih bodo ženske lahko vzele brezplačno. Higienski pripomočki bodo v času uradnih ur na voljo v dveh mestnih uradih, socialni trgovini in mladinskem centru.

Težavo "menstrualne revščine" želijo rešiti dolgoročno

V štirih mesecih bodo tako razdelili 80 tisoč tamponov in 32 tisoč higienskih vložkov, ki jih sponzorira avstrijska veriga drogerij. Hkrati mesto poziva Dunajčanke, naj rešijo spletno anketo glede dostopa do higienskih pripomočkov. S temi informacijami bodo lahko izdelali načrt, kako dolgoročno rešiti težavo tako imenovane menstrualne revščine v mestu.

Preberite še:

Ženska Novice Dobra novica za ženske: tamponi in vložki od zdaj manj obdavčeni Jess Megan vložek Trendi Manekenka razbija tabu: pozirala v seksi hlačkah z ogromnim vložkom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin