Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 4. 2014,
10.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdrava prehrana velika noč jajca pirhi

Petek, 18. 4. 2014, 10.13

6 let, 7 mesecev

5 dejstev o jajcih: pirhe čim prej v hladilnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Jajca že od začetkov civilizacije spadajo med osnovna živila, današnja ponudba pa je zelo pestra - tako glede kakovosti kot pestrosti prireje, pa tudi glede cene. Kakšna je ponudba pri nas?

Jajca so v velikonočnih dneh nepogrešljivo živilo, zato so na Zvezi potrošnikov Slovenije pri večjih slovenskih trgovcih preverili, kakšna je njihova ponudba.

Večinoma domača jajca

V povprečju je vsak Slovenec v letu 2012 pojedel devet kilogramov jajc, kar je nekaj manj kot tri jajca na teden. Evropsko povprečje je sicer nekoliko višje, in sicer 12 kilogramov jajc na prebivalca. Samooskrba z jajci je bila v letu 2012 v Sloveniji 92-odstotna.

Eno jajce na dan?

Zaradi količine maščob in predvsem holesterola so bila jajca dolgo časa na slabem glasu in je veljalo, naj jih uživamo čim manj. Nove ugotovitve kažejo, da zaradi biološko zelo kakovostnih beljakovin, vitaminov ter železa, kalcija, fosforja, kalija, cinka in selena ter antioksidanta luteina, da lahko jajce zaužijemo vsak dan, torej sedem na teden. Če smo zdravi, poudarja Marjana Peterman iz ZPS.

Kako vemo, da je še uporabno?

Po zakonodaji je jajce uporabno 28 dni po tem, ko jih kokoši znesejo. Shranjevali naj bi jih na hladnem, pri manj kot 16 stopinjah Celzija, a ne v hladilniku. Tako naj bi ohranila kakovost in svežino.

S staranjem lupina postaja vse bolj prozorna, lahko celo do te mere, da bakterije s površja pridejo v jajce, zaradi česar se jajce pokvari.

V kakšni reji so kokoši?

 | Foto: Kakovost jajca je odvisna tudi od reje kokoši, torej v kakšnih pogojih živijo. To nam pove prva številka, odtisnjena na jajcu.

  • 0 = ekološka reja
  • 1 = prosta reja
  • 2 = hlevska (talna) reja
  • 3 = baterijska reja

Kot navajajo na ZPS, je pri nas še vedno največja ponudba jajc iz baterijske reje. To pomeni, da kokoši živijo v kletkah. Kakovost teh jajc velja za najslabšo, so pa zato jajca cenejša.

Pri jajcih iz hlevske (talne) reje se kokoši prosto gibljejo v hlevu in imajo na voljo ločen prostor, kjer lahko znesejo jajca. Ta reja je za kokoši bolj prijazna, saj imajo prostor za gibanje in steljo za kljuvanje. Zavitek desetih jajc iz talne reje je skoraj za en evro dražji od tistih iz baterijske reje.

Pri jajcih iz proste reje se kokoši prosto gibljejo po hlevu kot pri hlevski reji, vendar pa mora imeti hlev odprtine, skozi katere imajo kokoši prost izhod na ograjen pašnik. Kokoši se gibljejo in prehranjujejo tudi z zelenjem, zato imajo ta jajca nekoliko manj maščobe, predvsem pa več maščobnih kislin omega 3.

Pri ekološki reji pa imajo kokoši podobne razmere kot pri prosti reji, razlika je v tem, da lahko kokoši hranijo samo z bio krmo, pa tudi pašnik, na katerem se pasejo, mora biti urejen v skladu z ekološkim načinom kmetovanja. Ta jajca so razumljivo najdražja.

 | Foto:

Pirhe v hladilnik

Če barvana jajca želimo uživati, jih je priporočljivo shraniti v hladilniku, porabiti pa jih je treba v sedmih dneh. Tako se izognemo tveganju za nastanek želodčnih težav. Paziti je treba tudi, da ne zaužijemo delov beljaka, obarvanih z industrijskimi barvili, opozarjajo na ZPS.

Ne spreglejte