Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
8.07

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

slika Francija Louvre

Petek, 7. 6. 2024, 8.07

2 tedna, 1 dan

Judovski lastniki Louvru podarili v času nacizma odtujeni sliki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Louvre | Med nacistično okupacijo v letih 1940–45 je bilo v Franciji odtujenih ali prisilno prodanih približno sto tisoč predmetov kulturne dediščine, večinoma iz judovskih družin, veliko pa jih je bilo prepeljanih v Nemčijo. | Foto Shutterstock

Med nacistično okupacijo v letih 1940–45 je bilo v Franciji odtujenih ali prisilno prodanih približno sto tisoč predmetov kulturne dediščine, večinoma iz judovskih družin, veliko pa jih je bilo prepeljanih v Nemčijo.

Foto: Shutterstock

Judovski lastniki so sliki iz 17. stoletja, ki so ju njihovim prednikom zaplenili nacisti, po vojni pa sta bili hranjeni v pariškem Louvru, podarili omenjenemu muzeju. Sliki Tihožitje s šunko Florisa van Schootena ter Hrana, sadje in kozarec Petra Binoita sta na ogled ob predmetih, ki pripovedujejo o izkušnji družine v času nacizma.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP se je nekaj potomcev družine Javal od skupno 48 v začetku tedna zbralo v muzeju Louvre, da bi si ogledali omenjeni sliki. "Dolžna sem ohraniti spomin na svojo družino, ki je bila oropana in preganjana, katere zgodovina nagovarja zdajšnje generacije," je povedala ena od družinskih članov Marion.

Po pisanju AFP je bilo med vojno pet članov družine deportiranih iz Francije in so umrli v koncentracijskem taborišču Auschwitzu, nekaj se jih je pridružilo odporniškemu gibanju, nekaj se jih je skrivalo.

Sliki Florisa van Schootena in Petra Binoita sta bili desetletja del zbirke severnjaškega slikarstva v Louvru ter vključeni v program, namenjen odtujenim umetninam, katerih lastniki niso znani.

Sliki sta bili v dvorcu Mathilde Javal v središču Pariza

Vlada je že leta 2015 pozvala strokovnjake za genealogijo, da preučijo del eksponatov, vključenih v omenjeni program, ki je bil del širšega gibanja v francoskih muzejih za iskanje zakonitih lastnikov odtujenih umetnin.

Strokovnjaki so ugotovili, da sta bili sliki v dvorcu Mathilde Javal v središču Pariza, ki so ga nacisti zasegli in izpraznili leta 1944. Po vojni je sicer Javal vložila zahtevek za restitucijo, vendar so po navedbah muzeja Louvra postopek upočasnile napake pri zapisu njenega imena in naslova.

Med nacistično okupacijo v letih 1940–45 je bilo v Franciji odtujenih ali prisilno prodanih približno sto tisoč predmetov kulturne dediščine, večinoma iz judovskih družin, veliko pa jih je bilo prepeljanih v Nemčijo.

Po vojni jih je bilo v Francijo vrnjenih približno 60 tisoč. Posebna komisija, ki je delovala do leta 1949, jih je lastnikom vrnila 45 tisoč. Od preostalih 15 tisoč jih je približno 13 tisoč prodala država, 2200 pa jih je bilo zaupanih muzejem. V muzeju Louvre je še vedno 1610 teh umetnin, od tega 791 slik.

Salome
Trendi Salome razkrila, kakšne cene dosegajo njene slike
Claude Monet, Meules a Giverny
Trendi Monetova slika na dražbi v New Yorku dosegla 35 milijonov dolarjev
Ne spreglejte