Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 9. 2023,
7.00

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

UV zaščita sonce morje lasje Uživajmo poletje Uživajmo poletje

Nedelja, 3. 9. 2023, 7.00

8 mesecev, 2 tedna

Kako primerno zaščititi lase pred soncem, vročino in morjem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
lasje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Poletje je čas oddiha, sprostitve in zabave na prostem, vendar pa je hkrati tudi čas, ko morate pomisliti na ustrezno nego las, saj so vaši lasje izpostavljeni številnim izzivom, ki jih prinaša ta topel letni čas. Sončni žarki, visoke temperature in morska voda lahko povzročijo številne težave, kot so suhost, lomljenje, izguba barve in izguba vitalnosti las. Ustrezna nega las v poletnih mesecih je tako ključnega pomena. V tem članku bomo predstavili učinkovite prakse za nego las. Ne glede na vaš tip las, boste izvedeli, kako ohraniti svoje lase sijoče, mehke in zdrave, medtem ko uživate v vseh čarih poletja.

Ko je stres daleč proč, je na dopustu najlažje odmisliti tudi nekatere lepotne rituale, ki se na počitnicah morda ne zdijo tako pomembni. A skrb za lepe lase je eden tistih, ki je ob morju skorajda nujen. Morje in sol sta za lase namreč zelo škodljiva.

Po vsakem kopanju v morju se na lase prime sol, ki po sušenju na soncu ostane sprijeta na laseh, nato pa počasi uničuje notranjost lasu. S pravilno nego in zaščito lahko uživate v vseh poletnih radostih, ne da bi pri tem ogrozili zdravje in lepoto svojih las.

Če se le da, lase pred kopanjem zaščitite z razpršilom za zaščito pred soncem, ki deluje kot nekakšna maska. Te lahko kupite v skoraj vsaki drogeriji. Po prihodu iz morja pa lase najprej sperite s sladko vodo, nato pa nanje nanesite masko, izdelek za UV-zaščito ali olje za lase. Priporočljiva naravna olja so kokosovo, arganovo ter olje jojobe, ki lahko globinsko nahranijo in zaščitijo vaše lase. Olje lahko nanesete na konice las ali pa ga uporabite kot masko pred umivanjem.

lasje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tu je še nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pomagali ustrezno skrbeti za svoje lase med poletjem.

Uporabljajte UV-zaščito pred soncem tudi za lase: Enako kot zaščitite svojo kožo pred sončnimi žarki, je pomembno zaščititi tudi svoje lase. Uporabljajte izdelke za zaščito pred soncem za lase, ki vsebujejo UV-filtre. To bo preprečilo izsuševanje, bledenje barve in lomljenje lasnih vlaken.

Pokrivala: Na soncu vedno nosite pokrivala ali drugo obliko mehanske zaščite. Ta bo pred nevarnimi UV-žarki zaščitila tako vaše lase kot tudi lasišče.

Izperite sol in klor: Po kopanju v morju ali bazenu si lase vedno sperite s čisto vodo. Slana voda in klor lahko izsušita lase ter povzročita razbarvanje.

Vlaženje las: Poleti so lasje nagnjeni k izsušitvi zaradi vročine in sonca. Redno uporabljajte vlažilne izdelke za lase, kot so vlažilni balzami ali olja, da ohranite lasišče in lase navlažene.

Omejite toplotno obdelavo las: V poletnih mesecih se izogibajte pogosti uporabi sušilnika za lase, likalnikov in kodralnikov. Če že morate uporabiti izdelek za toplotno obdelavo las, vedno uporabite zaščitni sprej za lase, ki bo zmanjšal poškodbe.

Redno striženje konic: Striženje razcepljenih konic je ključno za ohranjanje zdravih las. Poleti se lasje hitreje sušijo, zato je še posebej pomembno, da se znebite poškodovanih delov.

lasje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ne pozabite na hidracijo od znotraj: Ustrezna hidracija telesa bo vplivala tudi na zdravje vaših las. Pijte dovolj vode, da boste ohranili hidrirano lasišče in lase.

Izogibajte se tesnim pričeskam: Tesne pričeske, kot so visoki čopi ali kite, lahko povzročijo lomljenje lasnih vlaken. Raje izberite bolj ohlapne pričeske, ki ne bodo preveč obremenjevale las.

Izberite pravi čas za izpostavljenost soncu: Najmočnejši sončni žarki so med 10. in 16. uro. Če je le mogoče, se v tem času izogibajte daljši izpostavljenosti soncu.

Ne spreglejte