Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2015,
23.10

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Smetumet, Lidl Slovenija

Natisni članek

advertorial embalaža odpadki ravnanje z odpadki Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 26. 11. 2015, 23.10

2 meseca

Nad odpadek z umetniško idejo, nad ostanke hrane pa s kuhalnico

Siol.net

Foto: Smetumet, Lidl Slovenija

Ko se odpadkov lotimo z ustvarjalno žilico, iz njih lahko nastanejo uporabni predmeti, primerni za darila. Tudi ostanki hrane lahko postanejo slastni prigrizki.

Ste tudi vi eden od potrošnikov, ki v uporabni embalaži in odpadnih materialih vidi še veliko potenciala za nove izdelke in predmete? Ustvarjanje novega iz že uporabljenega, ki nima več prave funkcije, je poseben užitek, saj z zmanjševanjem količine odpadkov veliko naredimo za bolj zdravo okolje.

Kulturno ekološko društvo Smetumet s sedežem v Ljbuljani na Celovški cesti 53 je že pred letom prepoznalo velik ustvarjalni potencial, ki ga imajo embalaža ter drugi odpadni materiali in predmeti. Iz želje po zmanjševanju odpadkov je nastal ustvarjalni atelje, kjer stare stvari dobijo novo funkcijo.

Smetumet: Idej je vedno preveč

 | Foto:

Obiskovalec, ki stopi v njihovo delavnico, takoj vidi, kako se v društvu Smetumet kar iskri od številnih idej in rešitev. Pa jih kdaj tudi zmanjka? "Ideje so najmanjša težava, saj jih je vedno preveč. Moramo jih celo malo zajeziti in se odločiti, katere bomo uresničili," je povedala Maja Rijavec iz društva Smetumet, ki bo v teh dneh pripravilo nekaj zanimivih delavnic o predelavi rut, kosov blaga in majic v vrečke.

Ljudje ozaveščeni, a je embalaže vedno več

 | Foto:

"Izvedli bomo nekaj kratkih aktivnosti v Ljubljani. Radi bi videli, da bi ljudje pri sebi začeli spreminjati odnos do kopičenja embalaže," je še povedala sogovornica. Meni, da je ozaveščenost ljudi glede kopičenja embalaže vedno večja, vendar je po drugi strani embalaže tudi vedno več.

Zato je dobro, da v primeru pomanjkanja idej, kaj lahko naredimo iz embalaže in odpadnega materiala, obiščemo katero od njihovih delavnic. Bi naredili šatulje iz kavne embalaže ali pa krilo iz starih kravat? Vas mika trpežna in dizajnerska torba? Naredijo jih iz odsluženih avtomobilskih ponjav in so trenutno najbolj vroč izdelek dizajnerjev Smetumet.

Pobrskajte po delavnici in poiščite nekaj daril za svoje najdražje:

Fotogalerija
1 / 5

Ko včerajšnje kosilo postane odličen današnji prigrizek

 | Foto:

Ozaveščanje glede odpadkov je nujno tudi pri hrani. Vsako leto vsak prebivalec Slovenije zavrže 82 kilogramov hrane. Koliko izvrstnih obrokov bi lahko nastalo iz te količine, če bi vsi imeli knjižico Reciklirana kuhinja. V knjižici je 15 preprostih receptov za odlične jedi iz ostankov hrane. Recepte so prispevali šole in vrtci, ki sodelujejo v programu Ekošola ter nekateri posamezniki.

Reciklirana kuhinja

Lidl Slovenija ter ustvarjalci programa Ekošola, mednarodno uveljavljenega programa celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, ki je namenjen širjenju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki, so se leta 2015 lotili projekta Hrana ni za tjavendan. Projektu se je v prvem krogu pridružilo 37 vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Knjižica Reciklirana kuhinja je zbirka izjemno raznolikih, neverjetno domiselnih in ravno prav preprostih idej za ponovno uporabo ostankov hrane, ki ste jih do zdaj morda metali stran. Knjižica je dostopna na spletni strani boljsi-svet.si.

V knjižici boste tako našli recepte za grenadirmarš, perkmaševo župo, makoš gubo, zapečenko, pa tudi torto iz palačink, burger, rižev narastek in mafine. V preizkus vam ponujamo recept za zdrobove mafine.

Zdrobovi mafini

 | Foto: Ste pri kuhanju mlečnega ali koruznega zdroba malce narobe ocenili količine? Nič ne de, iz ostankov zdroba lahko ustvarite okusne mafine z malce drugačno teksturo, kot ste je vajeni.

Otroci Vrtca Pobrežje iz Maribora so prispevali odličen recept za ljubitelje zdroba, ki bi radi svojo najljubšo jed poskusili še v drugačni obliki.

Sestavine:

– mlečni ali koruzni zdrob,

– pecilni prašek,

– jajce,

– kakav za posip.

 

Postopek priprave:

V mlečni zdrob dodamo pecilni prašek in jajce ter vse skupaj dobro premešamo. Pazimo, da zmes ni ne preredka ne pregosta.

Pripravljeno zmes vlijemo v modelčke za mafine, jo posujemo s kakavom in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, od 15 do 20 minut.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte