Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2015,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet dobrodelnost družbena odgovornost advertorial

Petek, 11. 9. 2015, 8.00

2 meseca, 2 tedna

Kakšen je vaš repertoar dobrih del?

Siol.net

Se vaši sosedi nariše nasmeh na obraz, ko vas sreča? Imate vedno dovolj idej, kako izboljšati življenje v skupnosti? Potem ste pravi promotor družbeno odgovornega dejanja.

Ste znani po tem, da radi priskočite na pomoč? Okolica, kjer živite, je lahko vesela, da ima v svoji sredini človeka, kot ste vi. Tisti, ki na naše vprašanje ne morete pritrdilno odgovoriti, pa imate dovolj majhnih priložnosti za vsakodnevne izboljšave na vsakem koraku.

Ste družbeno odgovorni? Premislite še enkrat.

Družbeno odgovoren posameznik s svojimi dejanji pozitivno vpliva na življenje v skupnosti. Takega posameznika zanima, kaj se dogaja v skupnosti, aktivno reševanje lokalnih zadev v skupnosti ga iskreno zanima. Ste tudi vi med njimi ali pa čutite, da imate na tem področju še nekaj rezerve in bi se še marsikaj dalo narediti?

 

Rešite naslednji test:

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock 1. Kolikokrat na teden pozdravite soseda?

2. Kdaj ste nazadnje sodelovali v kakšni akciji – čistilni akciji okrog bloka, zbiranje starega papirja, zbiranje zamaškov?

3. Kolikokrat na mesec vprašate ostarelega soseda, če potrebuje kaj iz trgovine? Ali mu kdaj mimogrede prinesete kaj stvari?

4. Ali iskreno in z zanimanjem poslušate sogovornika?

5. Se kdaj s pismom ali drobnim darilcem zahvalite za dobro opravljeno storitev?

Kakšni so vaši odgovori, ste ponosni nase? Postanite ponosni na svoj odnos do družbe.

Nekaj namigov, kako prispevati k pozitivnim spremembam v družbi

 | Foto:

1. Začnite opazovati svet okrog sebe. Odprite svoja čutila in začnite zaznavati, kaj se dogaja v svetu okrog vas. Ko se boste osredotočili na to, da nameravate postati bolj ozaveščen posameznik, bodo vaše namere vedno bolj pozitivno naravnane in družbeno koristne. Vprašajte soseda, kako se počuti in mu zaželite lep dan.

2. Nekateri se k družbeno odgovornemu vedenju opomnijo z navdihujočimi citati ali kosom nakita, ki jim predstavlja simbol družbene odgovornosti in jih navdihuje, da so predani pozitivnim spremembam. Za primer: kupite si zapestnico dobrodelnega društva Never Give Up.

3. Vsak dan si polepšajte z naključnim dobrim delom. Lahko je le drobna pozornost, ki jo namenite ljudem okoli sebe. Ne čakajte na to, da po naključju postanete družbeno odgovorni posameznik. Z majhnim trudom boste dosegli veliko dobrega. Že iskreno poslušanje sogovornika je dober primer. Napišite pismo nekomu, ki vam je pomagal pri urejanju poslov ali pa zdravnici, ki je lepo obravnavala vaš primer, morda vzgojiteljici, ki zgledno skrbi za vašega malčka.

4. Pohvalite druge, ki so družbeno odgovorni. Pohvala je zelo dragocena, vsak, ki je odgovoren do svojih bližnjih, si zasluži iskren poklon. Z dobro pohvalo poskrbimo, da bodo dobra dejanja postala stalnica v našem življenju.

5. Dobra dela naj postanejo vsakodnevna stalnica v vašem življenju. Ko zjutraj načrtujete potek dneva, mislite na druge in na to, kako lahko poskrbite tudi zanje. Naredite si svoj mini seznam vsakodnevnih dobrih del. Danes lahko za začetek odnesete vrečke naključnemu mimoidočemu.

 | Foto:

6. Svoje življenje oplemenitite z družbeno odgovornimi dejanji. Tako bo vaš družbeno odgovorni odtis v svetu postal iz dneva v dan globlji. Poskrbite za gredico okoli bloka.

7. Priključite se lokalni dobrodelni organizaciji in jim olajšajte delo. Morda znate kaj zanimivega, s čimer lahko komu popestrite dan. Sprehodite se z nekom, ki nima nikogar od najdražjih v bližini. Preglejte svoja oblačila in jih darujte dobrodelni organizaciji. Organizirajte skupno peko slaščic in jih podarite otrokom v soseski.

8. V trgovini kupite še kaj za socialno ogrožene družine in oddajte v za to namenjene vozičke ob blagajnah. Tisti, ki komaj pridejo iz meseca v mesec, bodo veseli živil, kot so testenine, omake, riž, trajno mleko in raznih priboljškov, ki si jih ne morejo privoščiti. Poskrbite tudi za hišne ljubljenčke.

* Od ponedeljka, 14. septembra dalje bodo vseh Lidlovih trgovinah zbiralne košare za zavetišča za mačke in pse.

9. Organizirajte tržnico rabljenih oblačil. Vsak ima v omari cel kup oblačil, ki jih ne nosi več, pa bi jih morda kdo drug. Tekstilni odpadki predstavljajo velik del odpadnega materiala, ki ga lahko spet uporabimo, recikliramo ali iz njega izdelamo nekaj čisto drugega ter jih podarimo.

10. Pripravite ustvarjalne delavnice. Delite svoje znanje ročnih del z drugimi. Kvačkanje, pletenje, šivanje, oblikovanje gline, zgibanje papirja, rezljanje, vse to lahko kakovostno povezuje ljudi in hkrati pomirja.

Dobra dejanja izboljšujejo dobro počutje. Ko pomagamo, osrečimo tudi sebe. Največ pa štejejo tista dejanja, ki so iskrena in se jih lotimo s srčno željo pomagati.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte