Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 8. 2021,
23.03

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Cannes biografski film francoski film Léa Seydoux Arnaud Desplechin TV Telekoma Slovenije

Petek, 27. 8. 2021, 23.03

2 leti, 8 mesecev

V videoteki DKino!

Milost (Roubaix, une lumière/Oh Mercy!)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Milost | FIVIA – Vojnik

FIVIA – Vojnik

Policijski načelnik na severu Francije razrešuje primer brutalnega umora starejše ženske. Za zlato palmo nominiran film noir Arnauda Desplechina (Božična zgodba, Jimmy P.) s francosko zvezdnico Léo Seydoux je navdahnil resnični zločin.

Francija │ 2019 │ 114 min. │ Kriminalna drama

R: Arnaud Desplechin I: Roschdy Zem, Léa Seydoux, Sara Forestier, Antoine Reinartz

IMDb: 6,2/10 │ Rotten Tomatoes: 59 % │ Uporabniki Googla: 72 %

Božična noč v Roubaixu. Policijski načelnik Daoud tava po praznih ulicah nekdaj cvetočega industrijskega mesta, v katerem je odraščal. Goreči avtomobili, nasilni obračuni …

Njegova ekipa, ki se ji je nedavno pridružil novinec Louis Coterelle, raziskuje primer umorjene starke. Zaslišijo njeni sosedi – mladi, revni in zasvojeni ljubimki Claude in Marie …

Fotogalerija
1 / 10

"Film postopnih razkritij, kakršen je Milost – naj bo še tako brezhibno zasnovan in zrežiran –, je v veliki meri odvisen od igralskih nastopov. In Desplechinovi igralci so vsi po vrsti izjemni." David Bordwell, Observations on Film Art


"Arnaud Desplechin je novi mojster policijskega trilerja. /…/ Odličen noir in pravi avtorski film." Louis Guichard, Télérama


"Režiser nam z osredotočenjem na nerazumni umor stare ženske ponudi refleksijo o zlu, zločinu in usmiljenju. /…/ Vse kaže, da se Milosti obeta zavidanja vredna usoda – združiti ljubitelje detektivk in občudovalce enega najboljših francoskih cineastov našega časa." Olivier Père, Arte


Napovednik filma Milost:

Zanimivosti:

  • Scenarij režiserja filma Arnauda Desplechina in scenaristke Lée Mysius temelji na televizijskem dokumentarcu Roubaix, commissariat central (2008) Mosca Boucaulta in na novici o smrti Micheline Demesmaeker iz leta 2002.
  • Milost | Foto: Režiser je po lastnih besedah želel dati novo obliko podobam, ki jih je pred desetimi leti videl na televiziji in so ga preganjale vse odtlej.

    Običajno se lahko poistoveti le z žrtvami, tokrat pa je prvič in edinkrat v življenju v dveh zločinkah uzrl sestri.

    "Ko sem se ukvarjal s transkripcijo in urejal gradivo, mi je ves čas prihajala na misel knjiga Zločin in kazen. Muke Razkolnikova so muke teh dveh izobčenk."

    Milost | Foto: Pri ustvarjanju ga je vodil tudi film Alfreda Hitchcocka Po nedolžnem obsojeni (1956).
  • Desplechin je s svojim filmom in izjavami povzročil ogorčenje žrtvine vnukinje.

    Ta ne razume, kako je lahko režiser želel vrniti človečnost morilkama.
  • Film se je na 72. filmskem festivalu v Cannesu potegoval za prestižno zlato palmo.

    Milost | Foto: To je po filmih Mrtva straža (1992), Kako sem se prepiral … moje spolno življenje (2006), Esther Kahn (2000), Božična zgodba (2008), Jimmy P.: Psihoterapija prerijskega Indijanca (2013) in Ismaelovi duhovi (2017) že sedmi režiserjev celovečerec, ki so ga predvajali v tekmovalni sekciji kanskega festivala.
  • Film je bil nominiran za sedem nagrad cezar (francoske različice oskarjev), tudi za najboljši film, najboljšega režiserja in najboljši prirejen scenarij.

    Milost | Foto: Na koncu je prejel eno nagrado – Roschdy Zem je za vlogo policijskega načelnika Yacouba Daouda domov odnesel cezarja za najboljšega igralca.
  • Francoski igralec maroškega rodu Roschdy Zem je z režiserjem Desplechinom sodeloval že pri filmih My Favorite Season (1993) ter Alica in Martin (1998).
  • Desplechin se je rodil v mestu Roubaix, kjer se odvija večina njegovih filmov vključno z Milostjo.
TV-priporočila: filmi Tima Burtona
Trendi Kako dobro poznate filme Tima Burtona?
 Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Mladi Ahmed
Trendi Mladi Ahmed (Le Jeune Ahmed/Young Ahmed)
Ognjena preizkušnja
Trendi Ognjena preizkušnja (Trial By Fire)
Malenkosti
Trendi Malenkosti (The Little Things)
Ne spreglejte