Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
11.51

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
književnost knjiga Japonska

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 11.51

8 let, 4 mesece

Top 10 knjig Harukija Murakamija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pretekli teden je po dolgem času v javnosti ponovno nastopil kultni japonski pisatelj Haruki Murakami. Istočasno so tisoči taborili pred knjigarnami, da bi lahko kupili njegov najnovejši roman.

Murakamijeva literatura pa ni lahko branje, prav nasprotno. Izbor njegovih najboljših desetih del je izziv bralcem.

1. Norveški gozd (1987) Roman, poimenovan po pesmi Beatlesov, prvi Murakamijev roman, ki je zaslovel zunaj japonskih meja, na Japonskem pa postal uspešnica, je med japonsko mladino tako kulten kot med ameriško Varuh v rži.

2. Južno od meje, zahodno od sonca (1992) Eden krajših Murakamijevih romanov pripoveduje zgodbo o Hadžimu in njegovem odraščanju, ko sreča dekle Šimamoto, s katero preživita večino časa skupaj. Spet se srečata v sredini tridesetih let in med njima nenehno visi vprašanje, kaj bi bilo, če bi ostala skupaj.

3. Kafka na obali (2002) Obsežen roman, ki bralca potegne v zgodbo o 15-letnem fantu, ki pobegne od očeta in išče svojo mamo in sestro, večino časa pa preživi v knjižnici. Ob tem je še zgodba o izgubljenih mačkah, brutalnih umorih in trasseksualnih knjižničarjih.

4. Ljubi moj sputnik (1999) Ljubezenska zgodba o Sumire, Miu in K, seveda na murakamijevski način, zapletena, omrežena z osamljenostjo. Primerno za začetek vstopa v zapleten Murakamijev svet.

5. Underground (1997/8) Murakami se je dokumentarno lotil dogodka, ki je leta 1995 pretresel Japonsko: napada na tokijsko podzemno železnico s sarinom. V seriji intervjujev ljudi, ki so na različne načine povezani z napadom – tudi s člani kulta Aum, ki so bili odgovorni za napad –, je pisatelj zaobjel psihološki profil sodobnih Japoncev.

6. 1Q84 (2009/10) Obsežen in zapleten roman v treh knjigah (pri nas v dveh) z dvema lunama in neštetimi vzporednimi svetovi. Tisoč strani nadrealistične detektivke, ob kateri se pokaže, ali je bralec resnični ljubitelj Murakamija ali ne. Kritike romana so bile mešane: od slavljenja literarnega genija do kritiziranja razvlečenosti.

7. Slon, ki izginja (1983–1990) Zbirka kratkih zgodb, ki so bile prvotno objavljene v različnih revijah, med drugim v New Yorkerju in Playboyu. Male mojstrovine brez velikih zapletov, tihe kronike osamljenosti. In seveda so tudi tu izgubljene mačke.

8. The Wind-Up Bird Chronicle (1995) Leta 1995 izdan roman v treh knjigah, kjer se tako kot v večini njegovih del mešata realizem in domišljija. Zgodba govori o brezposelnem Toruju Okadi, ki mu pobegne mačka, kar sproži verigo dogodkov. Še ena izmed zgodb, kjer je na videz nepomemben vsakdan v resnici veliko bolj zapleten, kot se zdi.

9. After the Quake (2000) Leta 1995 je Japonsko zaznamoval potres v Kobeju. Murakami se je nanj odzval s šestimi kratkimi zgodbami, ki se dogajajo februarja tega leta, se pravi v času med potresom in napadom v Tokiu. V nasprotju z drugimi njegovimi deli, kjer so pripovedovalci prvoosebni, so v teh kratkih zgodbah tretjeosebni, nadnaravni dogodki pa so le v eni zgodbi.

10. Blind Willow, Sleeping Woman (1981–2005) Čeprav zbirka kratkih zgodb obsega zgodbe, napisane v več kot dvajsetih letih, so te konsistentne in zelo tipične. Murakami sam je mnenja, da je pisanje romanov izziv, pisanje kratkih zgodb pa veselje: "Pisanje romana je kot sajenje gozda, kratkih zgodb pa kot urejanje vrta." Tudi zato so Murakamijeve kratke zgodbe mnogokrat privlačnejše kot obsežni in zapleteni romani.

*Naslovi del, ki so izšla tudi pri nas, so v slovenščini, preostali v angleščini.

Ne spreglejte