Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
26. 7. 2018,
20.33

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

8

Natisni članek

Sondos Alqattan Instagram

Četrtek, 26. 7. 2018, 20.33

5 let, 9 mesecev

Zvezdnica Instagrama zaradi pritoževanja nad "služabniki" naletela na hude kritike

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

8

Sondos Alqattan | Foto Instagram

Foto: Instagram

Sondos Alqattan je lepotna in modna blogerka iz Kuvajta z več kot 2,3 milijona sledilcev na Instagramu. Pred kratkim jim je potožila, da ji nov zakon, ki ščiti hišne pomočnike, ni všeč, saj jim dovoljuje, da sami hranijo svoj potni list. Zaradi videa, v katerem je pomočnike označila za služabnike, so jo začela zapuščati mnoga podjetja, s katerimi je sodelovala.

"Kako lahko imaš v hiši služabnika, ki ima pri sebi potni list? Kaj če pobegnejo in se vrnejo v domovino? Kako bom dobila povrnjene stroške? In kar je še huje: vsak teden dobijo prost dan." Takšno razmišljanje je Sondos Alqattan pred nekaj dnevi v videu delila s svojimi sledilci.

Zmotil jo je namreč nov zakon v Kuvajtu, ki po novem hišnim pomočnikom filipinskega rodu dovoljuje en prost dan na teden, hkrati pa jim delodajalci nimajo več pravice odvzeti potnih listov, kar so prej lahko počeli. Kasneje je dodala, da se ne strinja s tem zakonom in da noče več imeti "filipinske služkinje".

Video je po valu kritik in zgražanja izbrisala, še vedno pa si ga je mogoče ogledati na strani Daily Maila.

Zahtevali opravičilo, a ga niso dobili

Odkar je objavila video, je naletela na številne kritike, med drugim skupine MigranteInternational.org, ki ščiti migrante in zastopa filipinske delavce v tujini. V izjavi, ki so jo objavili na svoji spletni strani, so zapisali, da so njene besede odvratne in da zahtevajo javno opravičilo. "S tem, ko se je izpostavila kot lastnica sužnjev, je pokazala strupenost svojega napihnjenega ega in napačno dojemanje svoje večvrednosti."

Sondos se je kmalu za tem odzvala na kritike, a brez opravičila. Na Instagramu je objavila pojasnilo, zakaj je izrekla, kar je, a še vedno stoji za svojimi besedami. Pojasnila je, da "delodajalec mora posedovati potni list uslužbenca, saj s tem ščiti njegove interese, narodnost uslužbenca pa pri tem ni pomembna", je dodala.

V nadaljevanju je razložila, zakaj jo moti prost dan na teden. Uslužbenec živi v njihovi hiši, je isto hrano, delovnik je zelo fleksibilen in nikoli dolg, temu primeren pa je tudi počitek. Omenila je še, da nekatera gospodinjstva svojim pomočnikom sploh ne dajo prostega dneva. "S svojimi uslužbenci nisem nikoli ravnala slabo in jih imam za enakovredne ljudi z enakimi pravicami, kot jih imam sama."

Pojasnilo ni zadostovalo

Čeprav je v dolgem besedilu hotela upravičiti besede, izrečene v videu, so jo kmalu začela zapuščati številna podjetja, s katerimi je sodelovala. Med drugim Max Factor Arabia, kjer so dejali, da so šokirani nad njenimi izjavami. "Incident jemljemo zelo resno in nemudoma smo prekinili vsa sodelovanja s Sondos."

Enako so se odločili pri francoski znamki parfumov M. Micallef in britanski znamki kozmetike Chelsea Beautique. Njena velika partnerja MAC Cosmetics in Shisheido se za zdaj še nista odzvala.

Reforma, ki so jo sprejeli maja letos, je sporazum med Kuvajtom in Filipini. Zagotavlja večjo zaščito Filipincem, ki so v Kuvajtu večinoma zaposleni kot hišni pomočniki in pomočnice. Dodatna zaščita med drugim vključuje prepoved delodajalcem, da uslužbencem odvzamejo potni list, zagotoviti pa jim morajo dovolj hrane, oblek, zdravstveno zavarovanje in en prost dan na teden. Filipinske oblasti so na kuvajtske pritisnile zaradi številnih sumljivih smrti filipinskih čezmorskih delavcev, še najbolj pa zaradi umora 29-letne Filipinke, hišne pomočnice, katere truplo so našli v zamrzovalniku njenega delodajalca. Ta je kasneje priznal umor, doletela pa ga je dosmrtna kazen.

Filipinski sekretar za delo Silvestre Belo je še pred reformo dejal, da zlorabe, ki so jih kot hišne pomočnice v Kuvajtu deležne filipinske ženske, vodijo v samomore. V začetku leta so jim zato sporočili, da jim ne bodo več pošiljali svojih delavcev.

Ne spreglejte