Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
18.06

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kralj kraljica prestolonaslednik

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 18.06

3 leta, 5 mesecev

Zaradi ljubezni do ločenke se je odpovedal kroni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Princ George, ki je tretji v vrsti za britanski prestol, bo prihodnje leto dobil bratca ali sestrico. Verjetnost, da bo namesto Georgea nekoč zavladal sorojenec, je sicer majhna, a obstaja.

Ljubljenca britanskih src, princ William in njegova žena Catherine, sta danes sporočila, da pričakujeta drugega otroka. Dojenček, ki se bo rodil prihodnje leto, bo četrti v vrsti za britanski prestol. Pred njim bodo njegov (ali njen) dedek, princ Charles, oče, princ William in starejši brat, princ George.

Drugorojencem običajno ni namenjeno, da zavladajo svoji monarhiji, a v preteklosti se je tudi to zgodilo večkrat. V Veliki Britaniji nazadnje leta 1936, ko je na prestol namesto svojega starejšega brata sedel oče zdajšnje kraljice Elizabete II., George IV.

Filmska romantika: zaradi ljubezni do ločenke se je odpovedal kroni Gre za morda najbolj znano (in romantično) zgodbo na britanskem dvoru. Kralj Edward VIII. se je prestolu odrekel zaradi ljubezni do ameriške ločenke Wallis Simpson, s tem pa poskrbel za eno največjih dvornih afer. Tudi pradedek kraljice Elizabete II., George V., je bil drugorojenec, ki je prestolonaslednik postal po smrti svojega starejšega brata Alberta Victorja, ta je zaradi vročine umrl leta 1892. Georgea V. so okronali leta 1910.

Norveški princesi ni do prestola – tudi če bi ji to dovoljeval zakon Zanimiv je tudi položaj na Norveškem. Tam je, za svojim očetom kraljem Haraldom, prvi v vrsti za prestol 41-letni princ Haakon, čeprav je drugorojeni otrok. Ima starejšo sestro Märtho Louise (42), ki je zaradi zakona, ki je veljal ob njenem rojstvu in zapovedoval, da lahko na Norveškem vladajo le moški, šele četrta v vrsti za krono.

Leta 1990 so zakon spremenili – ne glede na spol ima pravico do prestola najstarejši otrok. Obenem pa zakon ni veljal za obdobje med letoma 1973 in 1990, zato je Märtha Louise sicer dobila pravico do vladanja, a šele za svojim bratom in njegovimi potomci. S tremi hčerkami in možem, ki je pisatelj, živi daleč od kraljevega življenja – v Londonu.

Princ George skoraj ne bi bil princ, temveč lord Tudi na britanskem dvoru se je z rojstvom princa Georgea, ki je prvi kraljičin pravnuk, nekaj spremenilo. Ker imata princ William in njegova Kate uradno naziv vojvode in vojvodinje, naj njunim otrokom ne bi pripadel naziv princ ali princesa. A kraljica Elizabeta II. je nekaj mesecev pred rojstvom princa Georgea spremenila pravila. Sicer malemu Georgeu ne bi rekli princ, temveč lord. Ali lady, če bi bil deklica.

Še zanimivost. Če bo Kate v drugo rodila deklico in bo kraljica Elizabeta II. takrat še živa, bo mala princesa prva pravnukinja po več kot stoletju, rojena v času vladavine svoje prababice ali pradedka. Nazadnje se je to zgodilo leta 1897, ko se je rodila princesa Mary, teta kraljice Elizabete II.

Ne spreglejte