Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2013,
9.48

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bar Refaeli Izrael promocija

Torek, 19. 3. 2013, 9.48

5 let, 3 mesece

Zakaj je Bar Refaeli neprimerna za promocijo Izraela?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tiskovni predstavnik izraelske vojske je na izraelsko zunanje ministrstvo naslovil uradno pismo, v katerem poziva, da se supermanekenki Bar Refaeli prepove sodelovanje v kampanji za promocijo Izraela.

Razlog? Bar Refaeli, izraelska manekenka in fotomodel ter nekdanje dekle Leonarda DiCapria, ni služila vojaškega roka, ki je v Izraelu obvezen tudi za ženske. Traja dve leti, ženske pa se mu lahko izognejo le z nosečnostjo ali s poroko.

In prav s slednjo se je vojski v velikem loku izognila Refaelijeva, ki se je leta 2007 po hitrem postopku poročila z družinskim prijateljem, nato pa še hitreje tudi ločila.

Refaelijeva je bila februarja izbrana za glavno protagonistko nove serije oddaj, katerih cilj je promocija izraelskih tehnoloških dosežkov in inovacij. Tiskovni predstavnik izraelske vojske, brigadni general Joav Mordehaj, je v pismu, namenjenem ministrstvu za zunanje zadeve, zahteval, naj ponovno proučijo svojo odločitev in se zamislijo nad "negativnim sporočilom, ki ga izraelska družba z angažiranjem Bar Refaeli kot predstavnice Izraela v promocijski kampanji pošilja svetu". V pismu poudarja, da se izraelska vojska z najrazličnejšimi metodami trudi izboljšati ugled vojaške službe in da se bori proti izogibanju služenja vojaškega roka, medtem ko je Bar Refaeli s svojim ravnanjem mladim Izraelcem le slab zgled.

Manekenka se je na novico že odzvala na svojem profilu na Twitterju in v hebrejščini zapisala: "Videoprispevek zunanjega ministrstva lahko uporabite ali pa zavržete, a vedeti morate, da ima moj Instagram več sledilcev, kot ima Jedioth Ahronoth (najbolj brani izraelski časopis) bralcev."

Izraelska vojska je Bar Refaeli javno preganjala že pred leti in celo pozivala k bojkotu oblačil, ki jih promovira. General major Avi Zamir je svojim študentom v Tel Avivu takrat dejal: "Navsezadnje je ona tista, ki bi se morala pogledati v ogledalu. Vojska je centralni del naše družbe."

Časopis Times of Izrael pa se je, kot kaže, postavil na stran manekenke. Refaelijeva je, kot so zapisali, ena najlepših žensk na svetu, ki ne skriva svojega porekla, in ocenili so, da ni nobenih razlogov za brskanje po njeni preteklosti. Vsaj kar zadeva kampanjo za promocijo države.

Ne spreglejte