Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
16.06

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

YouTube Psy Justin Bieber Google

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 16.06

1 leto, 4 mesece

YouTube in Google s prvoaprilsko šalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi velika podjetja kot so Google, YouTube in Nokia so se na 1. april pošalili s svojimi uporabniki.

Kdor je doslej mislil, da je Youtube spletna stran za izmenjavo video posnetkov, je natanko na 1. april dobil poduk vodstva podjetja. "Youtube je bil v resnici ustanovljen le zaradi velikega tekmovanja za najboljši video. Končno je nastopil čas, da razglasimo zmagovalca," so sporočili iz Youtuba. Zatem bodo spletno stran ukinili.

Uporabniki imajo le še do polnoči čas, da na priljubljeno spletno stran naložijo svoje video posnetke, je izvršni direktor Youtuba Salar Kamangar pozval v video posnetku, v nedeljo zvečer objavljenem na spletnih straneh Youtuba.

"Vabim vas, da si ogledate kolikor je mogoče veliko posnetkov, preden bo Youtube to noč vse zbrisal," je v triinpolminutnem posnetku dejal eden od zvezdnikov Youtuba Antoine Dodson. Kamangar pa je zagotovil, da so Youtube pred osmimi leti ustanovili s "preprostim ciljem: najti najboljši video posnetek na svetu". Zmagovalca bodo razglasili leta 2023.

YouTube pa je danes tudi razlog za vedno večjo slavo različnih glasbenikov in drugih zvezdnikov. S pomočjo YouTuba sta tako na primer zaslovela mladi Justin Bieber in korejski pevec Psy s hitom Gangam Style, ki se lahko pohvali z največjim številom klikov na spletnem portalu.

Vodja tekmovanja Tim Liston je pojasnil, da si bo zdaj 30.000 tehnikov ogledalo vse video posnetke, ki so bili od leta 2005 naloženi na spletno stran, zatem pa jih predložili v oceno ocenjevalni komisiji, sestavljeni iz "spoštovanih" filmskih kritikov, znanih obrazov z Youtuba ter nekaterih "najbolj plodnih" komentatorjev spletne strani.

Čez deset let, torej leta 2023, bodo tako daleč, da bodo lahko razglasili zmagovalca. In kaj bo dobil za nagrado: mp3 predvajalnik ter 500 dolarjev. Do takrat bo na Youtubu vladalo mrtvilo.

Tudi Google se šali

Google, ki je Youtube kupil leta 2006, je tudi letos med najbolj aktivnimi avtorji prvoaprilskih potegavščin, ki so danes preplavile svetovni splet. Poleg ukinitve priljubljene strani za izmenjavo video posnetkov se je bilo tako danes mogoče čuditi tudi novicam o iskalniku vonjev, izstopu Vatikana iz območja evra, letalu s steklenimi tlemi ali Nokiino mikrovalovno pečico.

Google naj bi tako s 1. aprilom svojo ponudbo razširil s storitvijo Google Nose, ki bi lahko prepoznala vonje. S kamerami opremljeni kombiji, ki so zbirali posnetke za bazo podatkov Google Street View, naj bi zbirali tudi vonje in podjetje tako razpolaga z bazo več kot 15 milijonov vonjev, so sporočili iz Googla.

Ob tem so navedli, da za pametne telefone z Googlovim operacijskim sistemom Android že obstaja aplikacija za prepoznavanje vonjev, imenovana Smellcd 1.8. Kot primer vsem znanega vonja pa so navedli "mokrega psa".

Nokia z mikrovalovno pečico

Nokia pa je predstavila živo rumeno mikrovalno pečico z upravljanjem na dotik, podobno kot pri pametnih telefonih. Tako kot novi mobilni telefoni konkurenčnega Samsunga naj bi se tudi ta ponašala s funkcijo spremljanja oči: "Ko človek pogleda v mikrovalovko, se vrtenje krožnika ustavi in iz oči razbere lakoto, zatem pa ustrezno temu naravna temperaturo navzgor ali navzdol."

Ne spreglejte