SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veliki projekt restavriranja v Pompejih v teku

1

termometer

Restavratorji občutljive freske v Vili skrivnosti v neposredni bližini Pompejev čistijo in osvežujejo z laserji, kar morda kaže novo pot v načinih ohranjanja zgodovinskih likovnih del.

Vila skrivnosti, ki so jo izkopali leta 1909, je poimenovana po barvitem krogu fresk, ki prikazujejo žensko med starorimskim poročnih obredom. Občutljivih in že dodobra načetih fresk so se pri restavriranju strokovnjaki lotili z lasersko tehnologijo, ki obnavlja barve v vsem njihovem sijaju. Uradni predstavniki arheološkega spomenika Pompejev pravijo, da je to prvič, da so za tako pomembno serijo del uporabili to tehnologijo, kar predstavlja novo možnost za ohranjanje površin, ki so lahko za tradicionalne mehanske in kemične metode konzerviranja preobčutljive. Z laserjem je mogoče tudi zaznati in odstraniti različne zaščitne sloje, ki so jih nanesli ob predhodnih restavriranjih.

Podobno lasersko tehnologijo so uporabili tudi ob čiščenju Dioklecijanove palače v Splitu. Velika restavratorska dela v vili – ta je za obiskovalce odprta tudi v tem času –, ki so načrtovana do konca oktobra, naj bi do zdaj potekala po načrtih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin