Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2023,
8.35

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

17

Natisni članek

Jasmin Stavros

Četrtek, 4. 5. 2023, 8.35

11 mesecev, 3 tedne

Umrl je Jasmin Stavros

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

17

Jasmin Stavros | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

V 69. letu starosti je za posledicami težke bolezni umrl legendarni hrvaški pevec Jasmin Stavros.

Hrvaški pevec Jasmin Stavros, kralj zabave, kot so ga klicali, je umrl, je za časopis Jutarnji list potrdil njegov menedžer. 68-letni Stavros se je v zadnjem času boril s težko boleznijo, rakom kosti, zdravili so ga v zagrebškem kliničnem centru Rebro.

Rodil se je kot Milo, Jasmin je postal pozneje

Kot Milo Vasić se je rodil 1. novembra 1954 v Splitu in bil vse od otroštva obkrožen z glasbo, saj so se z njo ukvarjali vsi člani njegove družine od dedka in matere do očeta in brata. Še kot otroka so tudi njega poučevali petja, pri 12 letih pa je začel igrati bobne in se že tri leta pozneje s tem začel ukvarjati profesionalno. Igral je s takrat priljubljenimi splitskimi zasedbami, kot so Delfini, More in Mladi batali, ki so se pozneje preimenovali v Magazin.

Na ptujskem Kurentovanju leta 2008 | Foto: Mediaspeed Na ptujskem Kurentovanju leta 2008 Foto: Mediaspeed

Eden najbolj iskanih in cenjenih bobnarjev v Jugoslaviji

Čeprav je znan predvsem kot pevec zabavne glasbe, ga je v 70. letih zanimal jazz, postal je studijski glasbenik založbe Jugoton in eden najbolj iskanih bobnarjev na območju nekdanje Jugoslavije. Seznam glasbenikov, s katerimi je sodeloval, je impresiven – od Arsena Dedića in Josipe Lisac do Miša KovačaIvice ŠerfezijaNede Ukraden in Ljupke Dimitrovske.

Ob tem je bil štiri leta tudi tolkalist v Hrvaškem narodnem gledališču, kjer mu je dirigirala vrsta dirigentskih velikanov, igral pa je tudi z Oliverjem Dragojevićem in Meri Cetinić.

Stavros marca lani v oddaji Znan obraz ima svoj glas, v kateri ga je imitiral tekmovalec Mario Pešič. | Foto: Mediaspeed Stavros marca lani v oddaji Znan obraz ima svoj glas, v kateri ga je imitiral tekmovalec Mario Pešič. Foto: Mediaspeed

V 80. letih je za dve leti odšel v ZDA in tam končal zasebno jazz akademijo Stanley Spector. Menda so ga kot najboljšega študenta iz Evrope želeli zadržati čez lužo, ponujali so mu zeleno karto, da bi ostal tam, a se je odločil za povratek v domovino, kjer se je želel preizkusiti kot soloizvajalec.

Začetek solistične kariere

Najprej je z Doris Dragović posnel duet U tebe se neću zaljubiti, leta 1987 pa je posnel še prvi album in doživel takojšen uspeh. Album je prodal v več kot 50 tisoč izvodih, pa tudi njegovi naslednji izdelki so neredko dosegli izjemno prodajanost. V tistem času si je spremenil tudi ime, na predlog producenta Rajka Dujmića je Milo Vasić postal Jasmin Stavros, kar je menda najbolj razžalostilo njegovo mater, ki ga ni nikoli klicala po novem imenu.

Leta 2015 na pikniku pod klobuki revije Lady na smledniškem golf igrišču | Foto: Mediaspeed Leta 2015 na pikniku pod klobuki revije Lady na smledniškem golf igrišču Foto: Mediaspeed

Po več kot 120 koncertov na leto

Stavros je jugoslovanski megazvezdnik postal leta 1989 s svojim tretjim albumom, na katerem so bile uspešnice, kot sta Umoran in Dao bih sto Amerika. V naslednjih 20 letih je neumorno nastopal, imel je tudi po več kot 120 koncertov na leto. Bobne je igral vse do leta 2000, ko je ta del glasbene kariere pustil za seboj, medtem pa je po njegovi bobnarski poti stopil sin Milo, ki je prav tako odličen bobnar, izšolan v avstrijskem Gradcu in ZDA.

Stavros je sicer z ženo Žarko, s katero je bil poročen vse od leta 1976, imel dva sina, starejšega Mila in mlajšega Kreša.

Preberite še:

Trendi "Jasmin Stavros doma in na odru sta dve osebi"
Ne spreglejte