Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2012,
10.23

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Društvo slovenskih pisateljev DSP Veno Taufer

Petek, 5. 10. 2012, 10.23

1 leto, 5 mesecev

Taufer: Skrbno bomo pazili na slovensko prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DSP Veno Taufer zagotavlja, da bodo v DSP tudi v prihodnje skrbno pazili na slovensko prihodnost, predsednik Türk pa jim polaga na srce: "Vaša vloga je velika, pričakovanja pa ravno tako!"

Sinoči so v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma poklonili 140. obletnici delovanja Društva slovenskih pisateljev (DSP). Že mimobežen pogled po dvorani je pričal, da se je dogodka udeležila pretežno starejša populacija, poleg literatov tudi nekateri vidnejši predstavniki slovenskega kulturnega in političnega življenja. Poleg predsednika DSP-ja Vena Tauferja in predsednika republike Danila Türka tudi prvi slovenski predsednik Milan Kučan, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik in književniki Ciril Zlobec, Slavko Pregl in Tone Peršak.

"Ker je naša pisateljska država republika" Slavnostni govornik, predsednik DSP-ja Veno Taufer, se je v uvodu dotaknil izjave pobudnika za DSP Davorina Trstenjaka z leta 1972: Ker je naša pisateljska država republika. To po Tauferjevem mnenju drži še danes, zato ni čudno, da sta scenarist Ivo Svetina in režiser Marko Sosič izjavo izbrala za rdečo nit večera. "Trstenjakova izjava namreč izraža načela, kot so libertarnost, solidarnost, sočutje in demokratična drža, torej načela, za katera se je društvo borilo skozi vso svojo zgodovino in se umaknilo, ko to ni bilo mogoče," je dejal Taufer in s tem ciljal na obdobje prve in druge svetovne vojne.

Taufer: Književniki iščemo našo nacionalno bit A kot je poudaril, literate bolj kot preteklost zanima predvsem prihodnost. "Književniki imamo poleg stanovskih nalog tudi dolžnost, da s svojimi zgodbami, pesmimi, dramami in scenariji iščemo našo nacionalno bit, razkrivamo našo nacionalno identiteto in iz izkušenj ljudstva gradimo stavke, verze na naši samozavesti in odličnosti v literaturi, znanosti, športu in vsej zgodovini," je poudaril predsednik DSP-ja in dodal: "To je pot k uresničitvi nove vizije, morda nove utopije Slovencev."

"Države ne smemo prepustiti strankarskim veljakom, ampak si želimo državnikov" Orisal je pot zavzemanja za demokracijo, pluralizem in človekove pravice in izpostavil njihov delež h gradnji samostojne Republike Slovenije. "Ne smemo si privoščiti, da bi to državo prepustili strankarskim veljakom in njihovemu obmetavanju z blatom, ampak si želimo in pričakujemo državnike, ki se pogovarjajo z argumenti, dostojanstvom in dostojnostjo."

Doseg slovenske literature je odvisen od ugleda slovenske države Taufer verjame, da je prav od ugleda slovenske države, tehtnosti in avtentičnosti njene drugačnosti odvisen tudi doseg slovenske literature. "Zato smo se uprli ob ukinitvi ministrstva za kulturo. Skrbno bomo pazili na slovensko prihodnost, ki je absolutna prihodnost našega jezika in to ni nikakršna utopija."

Türk: DSP je društvo, katerega beseda nekaj velja Društvu slovenskih pisateljev je čestital tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je DSP ocenil kot društvo, ki ščiti besedo in katerega beseda nekaj velja. "Društvu daje avtoriteto predvsem prehojena pot, ki jo je vedno vztrajno in pogumno tlakovalo ključno vrednostno načelo – zavzemanje za ustvarjalno svobodo. Po delovanju," tako pravi predsednik Türk, "DSP presega stanovsko skrb, z avtoriteto izrekanja literatov in ostrih opazovalcev družbene stvarnosti je bil pomemben sooblikovalec naše družbene krajine."

"Potrebujemo vašo budnost" "Tudi v današnjem času potrebujemo vašo budnost in skrb, da se naš duh in prostor ne zapirata, da se ohranijo pluralnost, socialni čut, svoboda, pravičnost in seveda jezik," je izjavil Türk in izpostavil pomen DSP-ja kot aktivnega čuvaja civilizacijskih enot. "Pomembno je, da društvo deluje aktivno, kritično in s tem tudi povezovalno in da ni razcepljeno."

Skrb za samostojne ustvarjalce na področju kulture Türk se je v svojem govoru dotaknil tudi aktualne situacije na področju kulture in izrazil zaskrbljenost zaradi številnih samostojnih kulturnih ustvarjalcev, ki jim ob oslabljeni kupni moči, negotovih avtorskih honorarjih in zmanjšanih subvencijah postaja vse bolj tesno.

"Vaša vloga je velika, pričakovanja pa ravno tako!" Slovenski pisatelji so s svojim delom dobili pomembno mesto v naši javni zavesti. "To mesto vam pripada danes in pripadalo vam bo tudi jutri. V časih krize, ki je zajela tudi kulturo javne besede in ki izkazuje resne moralne zablode, sta pisateljska misel in kritika še kako potrebni. Verjamem in želim, da bi DSP ustvarjalcem tudi v bodoče nudil podporo in priložnost in da bi našel času primerne načine uveljavljanja svojega zgodovinskega poslanstva." Društvu je čestital ob njegovi obletnici in literatom položil na srce: "Vaša vloga je velika, pričakovanja pa ravno tako!"

Ne spreglejte