Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
9.22

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

2

Natisni članek

Donald Trump Mary Trump knjiga

Sreda, 1. 7. 2020, 9.22

3 leta, 9 mesecev

Sodnik začasno ustavil izdajo knjige Trumpove nečakinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

2

Donald Trump | Donald Trump hoče nečakinji preprečiti izdajo knjige, v kateri razkriva vse skrivnosti družine Trump. | Foto Getty Images

Donald Trump hoče nečakinji preprečiti izdajo knjige, v kateri razkriva vse skrivnosti družine Trump.

Foto: Getty Images

Sodnik v newyorškem kraju Poughkeepsie Hal Greenwald je v torek začasno ustavil izdajo knjige nečakinje predsednika ZDA Donalda Trumpa, dokler ne preveri vprašanja njenega morebitnega kršenja pogodbe o molčečnosti, poroča STA.

Donald Trump
Trendi Trump hoče preprečiti izid knjige, ki ga označuje za "najnevarnejšega moškega na svetu"

Založba Simon & Schuster je nameravala ta mesec izdati knjigo Preveč in nikoli dovolj: Kako je moja družina ustvarila najbolj nevarnega moža na svetu, v kateri Mary Trump opisuje Trumpovo družino kot nočno moro, polno travm, uničujočih odnosov in tragične kombinacije zanemarjanja in zlorab. To je prvič doslej, da je kritično knjigo o Donaldu Trumpu napisal kdo iz njegove družine.

Sodnik Hal Greenwald je za 10. julij razpisal zaslišanje, na katerem bosta morala Mary Trump in izdajatelj pojasniti, kako lahko knjiga izide, če pa je podpisala pogodbo o molčečnosti o družini. Njen odvetnik Theodore J. Boutrous mlajši je napovedal takojšnjo pritožbo na sodnikovo odločitev, ker naj bi bil ukaz o ustavitvi izdaje knjige poseg v svobodo govora.

Odvetnik predsednikovega brata Roberta Trumpa, Charles Harder, pa je dejal, da je stranka zelo zadovoljna z odločitvijo, saj naj bi bila dejanja nečakinje in izdajatelja resnično vredna vse graje.

Ameriški predsednik je optimističen, saj je Mary pred skoraj 20 leti podpisala pogodbo o molčečnosti. | Foto: Getty Images Ameriški predsednik je optimističen, saj je Mary pred skoraj 20 leti podpisala pogodbo o molčečnosti. Foto: Getty Images

V drugo našli bolj naklonjenega sodnika

Izdajo knjige poskuša formalno ustaviti prav Robert, ki pa to počne v imenu vse družine. Minuli teden mu na prvem sodišču v newyorškem Queensu ni uspelo in našel je bolj naklonjenega sodnika v Poughkeepsieju. Sodnik Peter Kelly iz Queensa je namreč dejal, da ni pristojen za odločanje in je družini priporočil, naj se obrne na sodišče, ki je pristojno za civilne tožbe.

Robert, Donald in še dve Maryjini teti trdijo, da je nečakinja pred leti podpisala pogodbo o molčečnosti, ki bi jo z objavo knjige kršila.

Mary je hči pokojnega najstarejšega sina ustanovitelja dinastije Trump, Freda Trumpa. Fred Trump mlajši je umrl leta 1981 zaradi alkoholizma, ko je bil star šele 42 let.

Mary je že leta 2001 podpisala sporazum o molčečnosti ob poravnavi njene tožbe proti stricema in tetama glede dediščine po smrti Freda Trumpa starejšega, ko so jo hoteli sorodniki sprva pustiti praznih rok. Vložila je tožbo, ki so jo poravnali za nedoločeno vsoto denarja ob podpisu sporazuma o molčečnosti.

Preberite tudi:

Donald Trump
Novice Trumpov brat toži nečakinjo zaradi knjige o predsedniku ZDA
Ne spreglejte