Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2011,
16.07

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cankarjev dom prenova

Četrtek, 8. 9. 2011, 16.07

8 let, 2 meseca

Rotovnik zadovoljen s prenovljenim prvim preddverjem CD (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavitev kulturno-umetniškega in kongresnega programa Cankarjevega doma (CD) za sezono 2011/12 je potekala v prenovljenem prvem preddverju CD.

Generalni direktor CD Mitja Rotovnik je prepričan, da bodo obiskovalci izboljšave prvega preddverja sprejeli odprtih rok, slej ko prej pa se bo poleglo tudi razburjenje arhitekturne stroke.

Stroka proti poseganju v Ravnikarjevo dediščino Prenova prvega preddverja je namreč v strokovni arhitekturni javnosti zbudila pomisleke o upravičenosti poseganja v dediščino arhitekta Edvarda Ravnikarja. Kot je na novinarski konferenci dejal Rotovnik, so pri prenovi prvega preddverja upoštevali dve pripombi skupine arhitektov, zbranih v skupini Prostor in dom pri ministrstvu za kulturo.

"Nismo pa sprejeli stališč, da naj v tem prostoru ostane tapison, da ne smemo kar najbolj dvigniti stropa tam, kjer smo na novo preuredili potek instalacij, in da ne smemo posodobiti stropne razsvetljave. Zavrnitev teh skrajnih stališč, kakor koli so bila v kontekstu varovanja arhitekturne dediščine dobronamerna, je bila nujna, saj prvo preddverje zaradi storjenih napak pri načrtovanju in takratnih težav z denarjem pred več kot 30 leti ni bilo na ravni drugih visokih dosežkov arhitekta Ravnikarja v CD," je pojasnil Rotovnik.

Prenova prinesla številne tehnične izboljšave Generalni direktor CD prav tako meni, da preddverje v prejšnjem stanju ni omogočalo "dostojnega servisiranja obiskovalcev kulturnih in kongresnih prireditev in izvajanja programov, zlasti likovnih razstav". S prenovo je prvo preddverje CD po njegovih besedah pridobilo več zračnosti, prav tako bo optimalno hlajenje prostorov, štirikrat boljša bo osvetlitev, oblazinjene klopi ob steni so podaljšali za večje udobje obiskovalcev, poskrbeli pa so tudi za boljšo požarno varnost.

Rotovnik: Ravnikar je bil zaradi nizkega stropa zelo nesrečen "Če je na stropu zaradi nujnega upoštevanja silovitega razvoja osvetljevanja in racionalizacije pri porabi elektrike manj Ravnikarja, ga je zato več pri dvignjenem stropu. Kot njegov tesni sodelavec v času gradnje naj povem, da je bil zaradi napake pri načrtovanju gabaritov in posledično obupno nizkem stropu obeh preddverij zelo nesrečen," je dejal Rotovnik.

Po njegovih besedah je več Ravnikarja tudi v prvem delu preddverja, kjer so po vsej dolžini položili marmor, ki ga je sicer priznani arhitekt načrtoval za celotno prvo preddverje. "Ker tedaj ni bilo dovolj denarja, smo morali izbrati tapison, ki je z desetletji postal moteč in nehigieničen element v opremi prvega preddverja," je še pojasnil Rotovnik.

Finančna podpora ministrstva za kulturo Prenovo prvega preddverja CD sta po načrtih arhitekta <Andreja Kasala in tehnične ekipe CD pod vodstvom Saša Kranjca izvajali podjetji ARBA PLUS iz Ljubljane in Kovinotehna MKI iz Novega mesta, finančno pa jo je podprlo ministrstvo za kulturo.

Ne spreglejte