Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2018,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Kino Šiška

Natisni članek

koncert Kino šiška advertorial

Petek, 16. 3. 2018, 7.00

2 meseca, 3 tedne

Rockerske legende nekdanje Jugoslavije bodo zatresle Slovenijo

Vsebino omogoča Kino Šiška

Beograjska rockovska zasedba Partibrejkers, ki se je zapisala v zgodovino garažnega rocka na območju nekdanje Jugoslavije, bo konec marca zatresla slovensko prestolnico. Po krajšem premoru se namreč Brejkersi spet vračajo na odre.

Partibrejkersi so odigrali izjemno število koncertov, vključno z zgodovinskim mejnikom, povojnima povratniškima koncertoma v Novem Sadu in na beograjskem Tašmajdanu, ter enim zanje najpomembnejših trenutkov njihove kariere, nastopom s Chuckom Berryjem v Zagrebu.  | Foto: Partibrejkersi so odigrali izjemno število koncertov, vključno z zgodovinskim mejnikom, povojnima povratniškima koncertoma v Novem Sadu in na beograjskem Tašmajdanu, ter enim zanje najpomembnejših trenutkov njihove kariere, nastopom s Chuckom Berryjem v Zagrebu.

PARTIBREJKERS

30. 3., 20.00, Kino Šiška/Katedrala

Je Partibrejkerse sploh treba  predstavljati? Skupino Partibrejkers so leta 1982 ustanovili pevec Zoran Kostić - Cane, bobnar Goran Bulatović - Manza, kitarist Nebojša Antonijević - Anton in kitarist Ljubiša Kostandinović. Svoj debitantski album so izdali leta 1985. Njihovo kreativno podajanje glasbe temelji na odlični ritmični sekciji, izvrstni kitari in prepoznavnem vokalu Zorana Kostića - Caneta.

Skoraj 40 let delovanja

Ikone balkanske glasbene scene so v skoraj 40 (!) letih obstoja poskrbeli za nepozabne himne in hite Jugoslavije, kot so Hoću da znam, Kreni prema meni in 1000 godina.

Odigrali so izjemno število koncertov, s svojim intenzivnim blues rockom in aktivistično držo pa so se v glasbeno zgodovino naše regije zapisali kot čiste legende in bend, ki bi ga moral vsak od nas videti vsaj enkrat v življenju.

Bogato biografijo benda Partibrejkers je težko strniti v nekaj stavkov, da se ne bi izgubila dejstva, ki jih mlajši oboževalci o njih še ne vedo.

Od njihovega prvega nastopa v Dadovu leta 1982 domača rock scena ni več ista. Svojo zgodbo so začeli pripovedovati intenzivno, z jasnimi besedili, ostrimi melodijami in iskrenim uporniškim slogom, s katerim se je poistovetilo veliko število mladih v 80.

Njihovi demo posnetki pesmi Hiljadu godina in Večeras so postali himne mladine tedanje Jugoslavije. Rojevali so se hiti, odigrali so nešteto koncertov, na določeni točki v karieri so v Zagrebu celo odigrali pet koncertov v treh dneh.

Z aktivizmom poskušali spremeniti svet

Partibrejkers spadajo med redke bende, ki so s svojim glasbenim aktivizmom poskušali spremeniti svet.  Ob razpadu Jugoslavije so člani Ekatarine Velike, Električnega orgazma in Partibrejkersev ustvarili "bend" Rimtutituki, v okviru katerega so posneli cinično protivojno pesem Slušaj ‘vamo. Rimtutituki so nastopili tudi na Dunaju na protivojnem in antirasističnem festivalu. To je bil edinstven angažma, o katerem se govori še danes.

V vojnih letih je bil "rokenrol" prezrt, a obstanek Partibrejkersev je bil neizbežen. Bend je nadaljeval delo leta 1996 in kljub predahu naredil zgodovinsko pomembno stvar – s povratniškim koncertom v Novem Sadu in razprodanim nastopom na Tašmajdanu v Beogradu so v vélikem slogu vrnili "rokenrol" v ti dve mesti. Partibrejkers so po tem nastopali povsod po prostoru nekdanje Juge, pa tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji in Kanadi.

Kljub dobrim trem desetletjem delovanja so Partibrejkers sposobni premakniti tudi uspavane mmožice, njihova glasba pa še zdaleč ni odraz le enega obdobja zgodovine.

PARTIBREJKERS + VIZELJ

30. 3. 2018, ob 20.00, Kino Šiška

VSTOPNICE V PRODAJI PREK SPLETA IN NA EVENTIMOVIH PRODAJNIH MESTIH

Predprodaja: 18 evrov

Na dan: 20 evrov

S popustom: 14,4 evra

Ne spreglejte