Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
21.47

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

6

Natisni članek

J. K. Rowling Harry Potter transspolnost tetovaža

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 21.47

3 leta, 10 mesecev

Razočarani transspolni oboževalci Harryja Potterja si odstranjujejo tetovaže #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

6

Tetovaže na koži transspolnih oboževalcev slavnega čarovnika Harryja Potterja so izgubile čarovnijo, za kar je kriva kar ustvarjalka Potterja sama.

Britanska pisateljica J. K. Rowling si je pretekli teden privoščila zapis na Twitterju, ki jo bo stal številnih oboževalcev.

Po tem, ko je namignila, da imajo menstruacijo samo ženske, in s tem zignorirala transspolno skupnost, nato pa naknadno v dolgem eseju branila svoje besede in ni hotela odstopiti od svojega tvita, so številni transspolni oboževalci sprejeli bolečo odločitev: odstraniti ali prekriti tetovaže, posvečene Harryju Potterju.

Trendi Slavna pisateljica se po žaljivkah brani in razkriva, da je bila zlorabljena #video

Nimajo več razloga, da bi v knjigah Rowlingove našli še kaj veselja

Newyorčanka Bria Noone je bila že od majhnega velika občudovalka knjig in filmov o Harryju Potterju in si je med prsi celo dala vtetovirati simbol Svetinj smrti iz zadnje knjige. Pod njo ima še en poklon Potterju, in sicer napis "vragolija opravljena", rek, s katerim je Harry zaključil branje skrivnega zemljevida, Ravbarjeve karte.

"Rekla sem si, da moram to zdaj spraviti s telesa. Kot dolgoletna oboževalka in nekdo, na katerega je delo Rowlingove vplivalo zelo pozitivno, sem šokirana in gnusi se mi, da je prišlo do tega," je povedala za New York Post in dodala, da jo bo odstranitev obeh tetovaž stala okrog 800 ameriških dolarjev (približno 710 evrov).

Številni oboževalci po vsem svetu so si na telo vtetovirali takšne in drugačne simbole iz knjig o Harryju Potterju. | Foto: Reuters Številni oboževalci po vsem svetu so si na telo vtetovirali takšne in drugačne simbole iz knjig o Harryju Potterju. Foto: Reuters

Tudi Jordan Gerdes ima tetovažo Svetinj smrti, s katero si je okrasil nart desne noge. Sprva je hotel opravičiti izjave Rowlingove, češ, da je "pač nekaj tvitnila", a po tem, ko je objavila esej, v katerem je opravičila svoj tvit in dala vedeti, da misli resno, je Jordan opravil z njo. "J. K. Rowling je ostudna oseba in nimam več razloga, da bi v njenem pisanju našel še kaj veselja." Tetovaže si ne bo odstranil, temveč jo bo prekril z novo.

Na Twitterju se je našlo še več oboževalcev s podobno težavo, s tetovažami, posvečenimi Harryju Potterju, ki zdaj ne vedo, kaj naj naredijo z njimi: "Na komolcu (zelo boleče) imam tetovažo Harryja Potterja in si jo bom prekril, saj je (Rowlingova, op. p.) verjetno najbolj omejena oseba."

Razočarala je tudi Harryja, Hermiono in Rona

Sicer pa 54-letna pisateljica ni razočarala le transspolih oseb, ampak številne zagovornike skupnosti LGBTQ, med katerimi so tudi igralci, ki so upodabljali njene like: Daniel Radcliffe, Emma Watson in Rupert Grint.

"Hermiona", "Harry" in "Ron" so javno kritizirali Rowlingovo in stopili na stran transspolne skupnosti, enako pa je storil tudi oskarjevec Eddie Redmayne, ki je zaigral v filmski različici Magičnih živali Rowlingove.

Vsi se strinjajo, da so "transspolne ženske ženske in transspolni moški moški" ter da "si vsi zaslužijo živeti, kot želijo, in brez obsojanja".

S slavno pisateljico se ne strinjajo niti Emma Watson, Rupert Grint in Daniel Radcliffe ... | Foto: Reuters S slavno pisateljico se ne strinjajo niti Emma Watson, Rupert Grint in Daniel Radcliffe ... Foto: Reuters

... niti Eddie Redmayne. | Foto: Getty Images ... niti Eddie Redmayne. Foto: Getty Images

Preverite še:

Adam Julian
Trendi Življenjska zgodba: s spremembo oznake spola končno vidi in čuti sebe #intervju
Ne spreglejte