Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2022,
14.01

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

kraljica Elizabeta II.

Četrtek, 2. 6. 2022, 14.01

1 leto, 10 mesecev

Na desettisoče Britancev proslavilo kraljičin platinasti jubilej #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

V Londonu se je s tradicionalno vojaško parado začelo slavje ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II., ki bo trajalo še ves konec tedna. Na sončen dan so se v bližini Buckinghamske palače zbrale množice več deset tisoč ljudi z britanskimi zastavicami in fotografijami monarhinje.

Za uvod v parado je kraljičin sin in prestolonaslednik princ Charles izvedel pregled vojakov, ob njem pa sta bila tudi njegov sin, princ William, in sestra, princesa Anne. Po bližnjih ulicah se je nato odvila slavnostna parada, t. i. pozdrav zastavi, s katero že več kot 260 let obeležuje uradni rojstni dan britanskega monarha.

Princ Charles in princ William med pregledom čet | Foto: Reuters Princ Charles in princ William med pregledom čet Foto: Reuters

Camilla, vojvodinja cornwallska, in Catherine, vojvodinja cambriška, sta na prizorišče prispeli v kočiji. | Foto: Reuters Camilla, vojvodinja cornwallska, in Catherine, vojvodinja cambriška, sta na prizorišče prispeli v kočiji. Foto: Reuters

Ob vojvodinjah so v kočiji sedeli tudi Catherinini otroci Charlotte, George in Louis. | Foto: Reuters Ob vojvodinjah so v kočiji sedeli tudi Catherinini otroci Charlotte, George in Louis. Foto: Reuters

Začetek parade so sicer zmotili protestniki, ki so vdrli na prireditveni prostor. Policisti so jih hitro obvladali in odvedli s prizorišča, ob tem pa si po poročanju BBC prislužili aplavz zbrane množice.

Elizabeta jubilej | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pozdrav z balkona

Ob koncu je zbrane z balkona Buckinghamske palače pozdravila tudi kraljica Elizabeta II. v družbi vojvodinje Camille, princa Charlesa ter princa Williama in vojvodinje Catherine ter njunih treh otrok.

Elizabeta jubilej | Foto: Reuters Foto: Reuters

Danes zvečer bodo zažareli plameni po številnih krajih po Združenem kraljestvu, pa tudi v vseh prestolnicah skupnosti Commonwealtha, na čelu katerega je prav britanska kraljica.

Fotogalerija
1 / 15

Kraljici bodo prepevali skupina Queen, Alicia Keys, Andrea Bocelli in Elton John

V petek bo v londonski katedrali svetega Pavla ob platinastem jubileju potekalo zahvalno bogoslužje, v soboto pa bo za vrhunec dneva poskrbela t. i. platinasta zabava, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo. Med drugim bodo nastopili skupina Queen, Alicia KeysAndrea Bocelli in Elton John. Nedelja bo minila v znamenju uličnih zabav po vsej državi.

Najdaljša vladavina v zgodovini Združenega kraljestva

Elizabeta je na čelu britanske monarhije od smrti svojega očeta kralja Jurija V. 6. februarja 1952. Slovesno so jo okronali šele 2. junija 1953. Prestol zaseda dlje kot katerikoli njen predhodnik.

Preberite še:

Sex Pistols
Trendi Pankerji spet vpadli na kraljičino zabavo #video
Ne spreglejte