Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

London

Sreda, 20. 3. 2013, 11.24

8 let

Oblikovalski oskarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Londonski muzej oblikovanja vsako leto izbira najboljše med najboljšimi. Med nominiranci za naslov dizanj leta so proizvodi, kot je olimpijski kotel, vse do pekinškega kompleksa Galaxy Soho.

V londonskem muzeju oblikovanja je od 20. marca do 7. julija na ogled letni pregled izbranih oblikovalskih dosežkov. Med 90 nominiranci za oblikovalskega oskarja, ki v sedmih različnih kategorijah nagrajuje najbolj inovativen in domiseln dizajn, bodo najboljše med najboljšimi razglasili 17. aprila. Za naslov dizajn leta se bodo nominiranci potegovali v kategorijah: arhitektura, digitalno oblikovanje, moda, pohištvo, grafika, transport in produktno oblikovanje. Žirija pa bo izbrala tudi projekt, ki bo nadkategorični zmagovalec.

Zložljivo kolo, nelepljiva embalaža za kečap, stol iz plastičnih vrečk, odvrženih v morje, in še drugi domiselni oblikovalski kosi na letnem pregledu v londonskem muzeju pričajo o usmerjenosti k praktičnemu in domiselnemu reševanju sodobnih problemov našega vsakdanjika, raje kot iskanje futurističnih form in izjav. Dolga lista izbrancev vključuje tudi lanskoletne hite, kot so olimpijski kotel ustvarjalca Thomasa Heatherwicka, londonski nebotičnik Shard London Bridge Tower arhitekta Renza Piana, pekinški komercialni kompleks Soho Galaxy Zahe Hadid in podobno.

Pohištvo iz morja še pred prihodom na kopno Poleg zvenečih imen pregled predstavlja tudi manj znane oblikovalce, katerih delo se ukvarja z velikimi temami današnjega sveta. Nekaj je projektov, ki se osredotočajo na uporabo novih tehnik z nizkimi stroški proizvodnje, druga pa za svoj nastanek uporabljajo preproste principe recikliranja in razvijajo načine mobilne proizvodnje.

Stol Sea avtorja Kierena Jonesa v sodelovanju s studiem Swine tako raziskuje proces mobilne proizvodnje in recikliranja odpadnih snovi v morju. Oblikovalec je razvil sistem, ki "letino" odpadkov iz morja na preprost in hiter način pretvarja v material za izdelavo pohištva, ki ga je mogoče izdelati, še preden pridete do kopnega.

Izpostavljeni so tudi ustvarjalni projekti, ki obravnavajo različna vprašanja s področja zdravja in zdravstva, vse do tem, ki zadevajo dostopnost zdravil. Simon Berry je odkril, da ima Coca-Cola najobsežnejšo verigo oskrbe po vsem svetu, in zato zasnoval medicinski paket, ki ga je mogoče spraviti v prostor med steklenicami Coca-Cole, spravljenimi v zaboju. Izdelek ColaLife je mogoče uporabiti tudi kot merilec ali kot kozarec.

Kako brez njih? Številni proizvodi na razstavi se zdijo tako samoumevni, da izpostavljajo vprašanje, kako smo lahko brez njih živeli tako dolgo. Eno takšnih domislic pripisujejo zložljivemu kolesu, ki so ga razvili v mladi oblikovalski agenciji Vitamins. Kolo Morph je namenjen preprostemu pakiranju za potovanje z letalom ali majhnim avtomobilom.

Ne spreglejte