Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Park vojaške zgodovine Pivka

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 16.25

8 let

Namesto novi UGM sredstva Parku vojaške zgodovine Pivka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je evropska sredstva za novo Umetnostno galerijo Maribor preusmerila v Park vojaške zgodovine Pivka, saj bi sicer država ta sredstva lahko izgubila. To je tudi pojasnilo pristojnega ministrstva.

Ministrstvo potrjuje namero za sofinanciranje Umetnostne galerije Maribor (UGM), katere gradnja je bila predvidena v Nacionalnem programu za kulturo 2009–2011, evropska sredstva pa namerava zagotoviti iz kohezijskih skladov v prihodnji evropski finančni perspektivi, to je po letu 2014, so danes sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. UGM bi morala biti dograjena že leta 2011 Ob tem so pojasnili, da se gradnja galerije v letu 2011 ni začela, čeprav je resolucija o Nacionalnem programu za kulturo določala, da bi morala biti UGM dograjena v letu 2011 in bi bila v letu 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture, na voljo za vsebine. Pogoji za porabo teh sredstev vse doslej še niso bili izpolnjeni in ni nobenega jamstva, da bodo izpolnjeni v rokih, ko bi Sloveniji še koristila rezervirana evropska sredstva, kar pomeni, da bi država ta sredstva lahko izgubila.

"Zato je vlada na sredini seji razveljavila sklep z 20. januarja 2011, da ministrstvo za kulturo iz kohezijskih sredstev s postopkom neposredne potrditve projekta v letih 2011, 2012 in 2013 zagotovi deset milijonov evrov za sofinanciranje gradnje Umetnostne galerije Maribor, in ta sredstva preusmerila na drug nacionalno pomemben projekt," so še dodali na ministrstvu.

UGM: neuspeh tako mesta kot države V UGM so pretekli teden ob sklepu vlade izrazili prepričanje, da gre za enega večjih neuspehov tako mesta kot države, saj je slovenska Evropska prestolnica kulture ena redkih, ki ni zapustila nobene nove infrastrukture na področju kulture in ni omogočila nujnega zvišanja standarda za konkurenčen razvoj področja. O stanju projekta bodo podrobneje spregovorili na torkovi novinarski konferenci.

Sicer pa je njihovo stališče po besedah direktorice Brede Kolar Sluga jasno – novi prostori morajo zagotavljati profesionalne muzejske standarde in večji obseg razstavnih površin, ki omogočajo izvajanje nacionalnega in mednarodno relevantnega programa, hrambo dediščine, podporne in spremljevalne dejavnosti muzeja.

Ne spreglejte