SiolNET. Novice Slovenija
1,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prevoz stoletja na slovenskih cestah, srečno prispeli na cilj #video

1,86

termometer

Policijski čoln P-111, ki so ga uporabljali od leta 1995 in je v sredo opravil zadnjo plovbo, so danes peljali iz Kopra v muzej vojaške zgodovine v Pivki. 

 

Zaradi izrednega prevoza je bil danes na glavnih in regionalnih cestah na relaciji Koper–Kozina–Divača–Dolnje Ležeče–Famlje–Ribnica–Pivka občasno oviran promet. Dvajset metrov dolgo in kar 44 ton težko plovilo je zgodaj zjutraj krenilo na pot po regionalnih cestah, saj je za avtocestne predore previsoko. Kljub skrbnemu načrtovanju so po šestih urah naleteli na 15 centimetrov previsoko oviro. 

Na poti naleteli na oviro 

"Ta 'kucelj' predstavlja težavo pri prečkanju avtoceste. Drugače pa je vse tako, kot mora biti, še prelepo je šlo," je povedal direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštajnčič

"Na prvo žogo smo rekli, da ne bo šlo. Ali pa izjemno težko. Priprave so trajale dva do tri mesece. Vsaka malenkost vpliva na zaplet. Tokrat se je zapletlo zaradi nosilca avtocestne ograje. Da smo ga premostili, smo morali celoten tovornjak podložiti," je pojasnil Branko Butala iz transportnega podjetja Comark. 

To bo največji eksponat vojaškega muzeja v Pivki

Čoln so danes pripeljali v Pivko in bo na ogled takoj. Postavili ga bodo na zunanjih površinah parka. P-111 je dolg 19,86 metra in bo največji predmet tamkajšnje muzejske zbirke slovenske policije.

Boštjančič je ocenil, da gre za izjemno pridobitev. "Gre za izjemno logistično operacijo, prevoz stoletja. Tako velik tovor na tako veliki razdalji se po slovenskih cestah še ni peljal," je povedal in dodal, da bo "čoln v muzeju brez dvoma izstopal po velikosti, pa tudi zato, ker je policijski in ne vojaški. Veseli smo, da ga bomo rešili kot dediščino, v nasprotnem primeru bi ga verjetno čakala žalostna usoda, bodisi prodaja bodisi razrez."

Čoln je policija predala vojaškemu muzeju v Pivki v identičnem stanju, kot je bil še v sredo, ko je zapeljal svoj zadnji krog po slovenskem morju. Policijski P-111 naj bi v Pivki raztovorili šele v sredo, v čast nove pridobitve pa bodo organizirali tudi manjšo proslavo.

Jure Bevc Novice Seks, droge in pomanjkanje higiene: kako je biti 16 dni nepretrgoma v jami? #intervju #video Tim Gajser Novice Neuradno: Med preiskovanimi policisti tudi svetovni prvak Tim Gajser Policija Novice V prometni nesreči umrl 22-letnik

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin