Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2013,
11.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

psihologija ljubezen ljubezen spolnost

Petek, 15. 2. 2013, 11.06

7 let, 12 mesecev

Miro Petek: Eva Irgl je imela precej težav zaradi svoje lepote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Zares sem se zaljubila le dvakrat, nazadnje pred pol leta," je na predstavitvi knjige Vse, kar hočem vedeti o tebi - Psihologija ljubezni in spolnega življenja, povedala poslanka Eva Irgl.

Zanimiva zasedba gostov na predstavitvi knjige dr. Luigija Varanellija Vse, kar hočem vedeti o tebi – Psihologija ljubezni in spolnega življenja je včeraj zvečer v dvorani hotela Union poskrbela za sproščen in smeha poln večer. O svojih izkušnjah z ljubeznijo in spolnostjo so ob avtorju knjige pripovedovali poslanka SDS Eva Irgl, direktor direktorata za medije in nekdanji poslanec SDS Miro Petek, dramaturginja Draga Potočnjak ter Ula Furlan.

"Stanje zaljubljenosti je nekakšno stanje prijetne blaznosti; je psihotično obdobje, ki po par mesecih na srečo večinoma mine. Sreča je, če zaljubljenost preide v fazo ljubezni," je povedal Luigi Varanelli, ki je kot avtorja nekaterih najlepših misli o ljubezni navedel Ivana Cankarja. Kot je dodal, ga je proučevanje številnih slavnih mož iz zgodovine, v katere so se nenehno zaljubljale ženske, privedlo do spoznanja, da tisto, kar jih je naredilo tako privlačne, niso bili zunanja lepota ali vpliv ter moč, temveč smisel za humor in neverjetna sposobnost komuniciranja. Da je prav dobra komunikacija tista, ki dela človeka privlačnega, so se strinjali tudi sogovorniki, ki imajo z ljubeznijo popolnoma različne izkušnje.

Biti (za)ljubljen je darilo "Napisala sem dvanajst dram, a vedno sem se v njih izogibala teme ljubezni – kot da bi se je bala," je povedala Draga Potočnjak in dodala citat, ki se ji je v zvezi z ljubeznijo (sama je zares ljubila in bila ljubljena enkrat) zasidral najgloblje v spomin: "Bil sem ti tako blizu, da me ob drugih zebe." "Že davno sem prišla do spoznanja, da me je strah ljubiti, obenem pa si želim biti ljubljena," je povedala.

Svoje intimne izkušnje je s poslušalci delila tudi poslanka Eva Irgl, ki je prepričana, da je mentalna privlačnost pred fizično. "Dober govorec, tisti, ki lahko z duhovitostjo, iskrenostjo, občutkom za žensko le to razoroži, ji spodnese tla pod nogami. Če ima še dovolj prodoren glas, da z njim zapolni celoten prostor, potem je to moški, ki bo pisal zgodovino."

Kot je še pojasnila, je bila sama dvakrat zares zaljubljena – nazadnje pred pol leta. "Zelo hvaležna sem za te trenutke, ki se lahko tudi ne bi zgodili. Partner me ceni takšno, kot sem, priznava in upošteva tudi moje ne najlepše plati – in prav tega je sposoben človek, ki zares ljubi." Tudi Eva Irgl meni, da je za ljubezen in kakovosten odnos ključna komunikacija. "Če komunikacija zamre, potem je verjetno tudi ljubezen mrtva."

Petek: Najprej lepota, potem pa vse drugo Popolnoma drugače pa na ljubezen in zaljubljenost gleda Miro Petek, Evin nekdanji poslanski kolega, zdaj direktor direktorata za medije. "Priznati moram, da sem moški, ne filozof, zato pri ženski najprej pomislim na lepoto. Upal bi si trditi, da vsi moški žensko najprej pogledamo v obraz in presodimo, ali je ali ni lepa. Srečne so tiste ženske, ki so zmagale na genski loteriji. Priznati moram, da sem bil sam, dokler sem bil še poslanec, tudi nekoliko preračunljiv: v parlamentu sem sedel zraven Eve Irgl, saj so jo zaradi njene privlačnosti in lepote pogosto snemali televizijci. Tako je kamera večkrat ujela tudi mene …"

Kot je še povedal Miro Petek, je imela Eva Irgl v prvih dveh poslanskih mandatih "zaradi svoje privlačnosti precej težav". "Od začetka je poslušala očitke, kaj tako lepa ženska sploh počne v politiki. Veliko več napora je morala vložiti, da je dokazala, da je lahko dobra, prijazna in sposobna poslanka kot drugi." V kategorijo privlačnosti po Petkovo sodijo tudi lastnosti, kot so inteligenca, dobrota in prijaznost – a lepota je, vsaj ko gre za prvi vtis, po njegovem mnenju še vedno na prvem mestu. "Tudi mati Tereza je imela veliko srce, pa zato še ni veljala za seksbombo," je še dejal.

Knjiga Luigija Varanellija je izšla v samozaložbi, obravnava pa ljubezen z različnih vidikov – od številnih vrst zaljubljenosti, do varanja, prepirov, ki so po avtorjevem mnenju sestavni del partnerskega odnosa. Ob tem avtor, ki pri svojem delu združuje znanje prava in psihologije, piše tudi o spolni psihologiji, fantazijah ter užitkih in razkriva, kaj je tisto, kar naj bi žensko ali moškega naredilo privlačnega.

Ne spreglejte