Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 4. 2021,
8.32

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,99

2

sojenje alergija manekenka

Natisni članek

Sreda, 14. 4. 2021, 8.32

3 leta, 3 mesece

Manekenka zaradi preste utrpela trajno poškodbo možganov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,99

2

Chantel Giacalone | Življenje 35-letne Chantel se je praktično končalo pred osmimi leti, zdaj je povsem odvisna od staršev. | Foto Instagram

Življenje 35-letne Chantel se je praktično končalo pred osmimi leti, zdaj je povsem odvisna od staršev.

Foto: Instagram

Družini manekenke, ki je leta 2013 utrpela tako hudo alergično reakcijo, da so njeni možgani ostali trajno poškodovani, je sodišče dodelilo skoraj 25 milijonov evrov odškodnine.

Februarja 2013 je Chantel Giacalone opravljala delo manekenke na modnem sejmu v Las Vegasu, ko ji je prijateljica prinesla jogurt in majhno presto, na kateri so bili sledovi arašidov, na katere je močno alergična. Ko je pojedla presto, je padla v anafilaktični šok in poklicati so morali reševalce. 

A ker ti niso imeli primernega epinefrina, adrenalina, ki je glavno zdravilo za anafilaksijo in bi Chantel pomagal pri njeni hudi alergiji na oreščke, so njeni možgani predolgo ostali brez kisika.

Anafilaktični šok je življenjsko ogrožajoča alergijska reakcija, ki jo povzroči stik organizma z alergenom. Nastopi močan padec krvnega tlaka, zaradi česar organi niso več zadostno prekrvljeni. Pojavi se odpoved funkcije obtočil, kar pogosto vodi v smrt.

Postala je tetraplegik, ki lahko komunicira le z očmi

Ravno zdravniška malomarnost je bila povod za civilno tožbo, ki sta jo vložila manekenkina starša in po tritedenskem sojenju na sodišču dosegla pravico. To jima je za skrb hčerke dodelilo skoraj 25 milijonov evrov odškodnine, s čimer je njen oče Jack Giacalone zadovoljen. "Zdaj bo za mojo hčerko primerno poskrbljeno," je dejal za medije.

Danes ima 35-letna Chantel namreč po neustrezni in prepozni zdravniški pomoči hudo poškodbo možganov in je postala tetraplegik, hrani se lahko le po cevki, komunicira pa samo z očmi. Starša morata zanjo skrbeti 24 ur na dan, zato bosta odškodninski denar porabila za novi dom, ki bo posebej prilagojen njenim potrebam.

Chantel je pred nesrečnim dogodkom ravno začela graditi tudi igralsko kariero in je bila v dogovorih za snemanje filma The Butterfly Effect 3: Revelations in serije Hollow Walls.

Ne spreglejte