Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2022,
8.42

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

J. K. Rowling

Sreda, 14. 12. 2022, 8.42

1 leto, 4 mesece

"Mama Harryja Potterja" pomaga žrtvam spolnega nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
JK Rowling | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Avtorica Harryja Potterja Joanne K. Rowling je ustanovila organizacijo za pomoč žrtvam spolnega nasilja. Beira's Place (Beirino mesto) je odgovor na veliko povpraševanje žensk po zgolj ženski podpori, je pojasnila pisateljica. Brezplačna pomoč bo namenjena vsem ženskam na območju Edinburga, ki so doživele spolno nasilje ali zlorabo.

"Beira's Place sem ustanovila, da bi ženskam v regiji Lothian zagotovila pomoč, za katero menim, da je trenutno nezadostna," je dejala Joanne K. Rowling. "Kot žrtev spolnega napada vem, kako pomembno je, da imajo žrtve v tako težkih trenutkih možnost podpore, ki je osredotočena na ženske in ki jo zagotavljajo ženske," je dodala.

Organizacija je poimenovana po škotski boginji zime Beiri. "Beira vlada v temni polovici leta, nato jo nasledi njena sestra Brighde. Beira predstavlja žensko modrost, moč in regeneracijo," je povedala pisateljica.

Sporne izjave o transspolnih osebah

Po podatkih ameriške revije Forbes je J. K. Rowling trenutno druga najbolje plačana pisateljica na svetu, takoj za Jamesom Pattersonom. V zadnjem času je večkrat vzbudila pozornost z izjavami, ki so jih kritizirali kot sovražne do transspolnih oseb.

Kritizirala je na primer načrtovano spremembo zakonodaje na Škotskem, po kateri bodo transspolne osebe v prihodnje lahko spremenile spol brez zdravniškega potrdila, bistveno se bo tudi skrajšalo obdobje za oddajo zahtevkov za spremembo spola. Pri transspolnih osebah se spol, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu, ne ujema s spolno identiteto, ki jo čuti oseba sama in s katero se identificira.

Preberite še:

Trendi Slavna pisateljica se po žaljivkah brani in razkriva, da je bila zlorabljena #video
Trendi Se lahko avtorica Harryja Potterja sploh še pobere? Na Twitterju so jo že pokopali. #video
Ne spreglejte