Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 9. 2020,
11.54

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

36

Natisni članek

transspolnost Twitter J. K. Rowling

Torek, 15. 9. 2020, 11.54

3 leta, 7 mesecev

Se lahko avtorica Harryja Potterja sploh še pobere? Na Twitterju so jo že pokopali. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

36

Britanska pisateljica J. K. Rowling je sklenila, da transfobični komentarji na Twitterju niso dovolj, zato bo izdala knjigo, katere osrednji lik je prav transspolni morilec. A to je bila zadnja kaplja čez rob, se strinjajo njeni (nekdanji) oboževalci.

Spomnimo, avtorica knjig o Harryju Potterju J. K. Rowling je pred nekaj meseci pokazala hudo nestrpnost do transseksualcev, ko je na družbenem omrežju Twitter delila članek z naslovom Ustvarjanje bolj enakopravnega sveta v obdobju po covid-19 za ljudi z menstruacijo ter ob tem zapisala, da imajo le ženske lahko menstruacijo, in s tem zatrla skupnost LGBTQ.

S tem ni ujezila in razočarala le transspolne skupnosti, temveč tudi svoje številne zagovornike. Med njimi tudi igralce, ki so na filmskem platnu upodabljali like, ki jih je ustvarila v svojih knjigah: Daniela Radcliffa, Emmo Watson in Eddieja Redmayna.

Vendar – kot kaže – še nima dovolj. Zdaj je celo naznanila prihod nove knjige Troubled Blood, katere osrednji lik je moški morilec, ki se pri pobijanju žensk preoblači v žensko.

"Človek se vpraša, kaj bodo kritiki stališča Rowlingove o transspolni skupnosti porekli na novo knjigo, katere sporočilo je očitno: nikoli ne zaupaj moškemu v ženski obleki," so zapisali pri britanskem Telegraphu na Twitterju.

"Ni mrtva, a njena kariera je"

V trenutku, ko je Telegraph tvitnil novico o novi knjigi Rowlingove, so se usuli jezni komentarji njenih (nekdanjih) oboževalcev in začeli uporabo značke #RipJKRowling (Počivaj v miru, J. K. Rowling, op. p.), s čimer so naznanili konec njene kariere.

"Počivaj v miru, J. K. Rowling. Ni mrtva, a njena kariera je," in "#RipJKRowling, gnij v miru, ne bomo te pogrešali," ter "V spomin J. K. Rowling, ubila je lastno kariero, ko je ponosno razglasila sovraštvo do transspolnih ljudi, a nihče je ne bo zares pogrešal", so le trije od sovražnih tvitov, ki trenutno letijo na 55-letno pisateljico. 

Značka #RipJKRowling je kmalu postala tako viralna, da so nekateri celo verjeli, da je Britanka zares umrla, a so jim hitro pojasnili, za kaj gre.

Ob tem pa so začele krožiti tudi šale, da so serijo knjig o Harryju Potterju v resnici napisali Daniel Radcliffe, Emma Watson, ali pa kar Britney Spears.

Preberite še:

Trendi Razočarani transspolni oboževalci Harryja Potterja si odstranjujejo tetovaže #video
Trendi Slavna pisateljica se po žaljivkah brani in razkriva, da je bila zlorabljena #video
Ne spreglejte