Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2011,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

razstava ptice

Petek, 9. 12. 2011, 10.42

8 let

Makučeve etude in njegove ptice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Galeriji Cankarjevega doma se z obširno razstavo trenutno predstavlja Vladimir Makuc. Motiv ptice je avtor upodobil v slikah, kipih in delih na papirju.

Vladimir Makuc spada med ugledne slovenske grafike, risarje in slikarje. Je prejemnik najpomembnejših državnih nagrad in nagrad na mednarodnih likovnih manifestacijah doma in v tujini. Vladimir Makuc je prepoznaven avtor predvsem zaradi neskončnega ponavljanja motiva – ptice v vseh izraznih likovnih tehnikah. Ko je v našem likovnem svetu govora o pticah, je zagotovo pred nami Makučeva grafika ali slika, ki lirično in subtilno upodablja in predstavlja tudi ptice.

Pesek, barva, grafizem, steklo Motivno celoto tokratne razstave poleg ptice navdihuje še prostor Istre, ki umetnika zaznamuje že od njegove rane mladosti. Abstrahirana podoba živalskega motiva je v večini nadgrajena še z grafizmom. V debelih nanosih barve, kombinirane in mešane z mivko ali obalnim finim peskom, se na platnu ustvarja reliefnost, ki podpira samo risbo. Ta risba v slikah ali kipih je prepričljiva skoraj tako, kot so prepričljive Makučeve grafike v tehniki suhe igle, v kateri je risba še sočnejša, žlahtnejša in glasnejša. Ptice na platnih prepoznavamo glede na njihovo okolje. Ko se v slikarskem polju ta pojavi z mivko in morskimi školjkami v kombinaciji z modro barvo, znak beremo, da gre za galebe. In ko se podoba ptiča znajde pred podobo zidu, lahko govorimo o mestnih ptičih. Ptica kot prinašalka sporočila je v njegovih podobah prepričljiva in statična, zreducirana in narisana zgolj z obrisom ali z barvno ploskvijo.

Prepletanje resničnosti in sanj Makučeve ptice tkejo čarobne niti, v izbranosti trenutka so v svoji omejeni površini neskončne in časovno neopredeljene. Avtor je odličen v ponavljanju in iskanju različnih rešitev z istim motivom in z vsakim novim delom vedno preseneti. Avtorji razstave so v Galeriji Cankarjevega doma motiv povezali in nadgradili še z zvočnim zapisom, žvrgolenjem ptic in ga tako naredili še bolj meditativnega in subtilnejšega ter prepričljivejšega. Podobe so krhke, brez leska in brez nasilnih hotenj po iskanju iluzionističnega prostora. Vsaka zase ustvarja lastno okolje in prostor okrog nje, ki se zaradi grafičnih potez linije nadaljuje zunaj slikovne površine.

Makučev opus oblikuje polnost pretanjene izraznosti. Od poetičnosti in lirično preprostih oblik, v katerih se ubrano srečujeta eleganca in grotesknost, pa vse do nostalgičnega in trpkega razpoloženja v umetniških delih je vedno jasen in odločen. Njegova dela so ustvarjena z znanjem, dolgoletnimi izkušnjami, modrostjo in likovno zrelostjo, združene v avtentični slikarski in grafični pisavi. Vladimir Makuc soustvarja našo umetnostno zgodovino predvsem z avtorsko določljivim simbolnim in pomenskim motivom, z izbranim koloritom in črtno znakovnim vzorcem, ki se razpenja med mirom in tišino, med hrupom in nemirom primorske pokrajine.

Ne spreglejte