Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 11. 2014,
11.41

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Neisha Sara Savnik Aljoša Bagola

Torek, 25. 11. 2014, 11.41

9 mesecev, 1 teden

Kako je Neisha posnela videospot, ki ga bodo razumeli tudi gluhi in naglušni (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obiskali smo snemanje videospota za pesem Visoko nad oblaki, ki jo je napisala Neisha in postaja nekakšna himna gluhih in naglušnih, saj spot opozarja na pomembnost znakovne govorice.

"Le s tabo slišim ptice pet visoko nad oblaki, visoko nad oblaki …" gre refren Neishine pesmi, ki jo bomo najbrž decembra slišali velikokrat. Ima namreč prav posebno zgodbo in namen. Na zabavnem snemanju videospota za skladbo Visoko nad oblaki so jo zavrteli tolikokrat, da smo nanjo poplesavali tudi novinarji.

"Neisha je pesem Visoko nad oblaki ustvarila na pobudo kampanje Zvoke v roke, v kateri smo se povezali z Zvezo društev gluhih in naglušnih, z namenom ozavestiti ljudi o pomembnosti znakovne govorice," nam je povedal režiser videospota in tudi kreativni direktor projekta Aljoša Bagola.

Pesem, ki opozarja na pomembnost znakovnega jezika Slovenija je namreč ena od prvih držav v Evropi, ki je znakovnemu jeziku dodelila prav poseben dan. To je bil 14. november. "Pomembno se nam zdi, da o tem ino izzivih, ki jih vsak dan doživljajo gluhi in naglušni, obvestimo širšo javnost," pravi Aljoša in dodaja, da bo spot v celoti tolmačen v znakovni jezik.

V glavnih vlogah pevka Neisha, misica Sara in tolmačka Natalija Pri tem so mu pomagala tri dekleta: Neisha kot avtorica in izvajalka skladbe, Natalija Rot kot njena tolmačka in lanska mis Universe Sara Savnik, ki je pred devetimi leti oglušela zaradi poka petarde.

Sara se je vabilu za sodelovanje rada odzvala. "Je nekaj novega, morda pa tudi nov začetek in spodbuda, da se bodo tudi preostali ustvarjalci glasbe, videospotov, pa tudi TV-oddaj odločili za tolmačenje, saj to potrebujemo. Prav je, da lahko takšne vsebine vsi razumemo."

Pop komad z močnim sporočilom Glavna zvezda pa je vsekakor Neishina skladba, ki jo Aljoša opisuje kot "pop komad, ki se lahko uvrsti visoko na lestvice, hkrati pa je sporočilno močna skladba, ki med vrsticami nosi pomembno sporočilo."

"Pesem ni nova, dolgo je ležala v predalu pod imenom Billie Ray," nam je razkrila pevka. "Na povabilo ekipe kampanje Zvoke v roke sem jo potegnila ven in jo povsem preuredila. Vanjo sem vključila tudi najljubše zvoke, ki so jih izbirali poslušalci Vala 202, besedilo pa sem ustvarjala skoraj teden dni."

Neisha vključila naše najljubše zvoke: petje ptic, otroški smeh in šum morja In kateri so najljubši zvoki poslušalcev? Žvrgolenje ptic, šumenje morja in otroški smeh. "Želela sem pokazati, da je glasba lahko tako močna, da nam ni treba razumeti prav vsega, da bi jo začutili," je še povedala Neisha, preden je skupaj z Natalijo in Saro ob kretnjah odpela svojo skladbo pred kamero v studiu.

Videospot si boste lahko v začetku decembra ogledali tudi na Planet Siol.net.

Ne spreglejte